Τοπικά

Σιμορέλης: “Μάσκες Κυβερνητικής Υποκρισίας”

Όλο το προηγούμενο διάστημα γίναμε μάρτυρες ενός σίριαλ ανευθυνότητας για τη χρήση μάσκας από πλευράς του επιτελικού κράτους του κ. Μητσοτάκη. Στη αρχή η μάσκα ήταν μόνο για τους ασθενείς και τους επαγγελματίες υγείας, σήμερα είναι υποχρεωτική για όλους σε συγκεκριμένα μέρη και μάλιστα με τσουχτερό πρόστιμο 150 ευρώ. Δικαίως οι πολίτες αμφιβάλλουν, ανησυχούν και νιώθουν μπερδεμένοι από τις αντιφατικές οδηγίες των αρμόδιων. Αυτά συμβαίνουν όταν οι πολιτικοί υπεύθυνοι (διότι αυτοί παίρνουν τις αποφάσεις) υποτάσσουν την επιστήμη στην επικοινωνιακή διαχείριση της υγειονομικής κρίσης. Όταν δεν είναι ειλικρινείς και υποτιμούν την κρίση των πολιτών.

Η μάσκα ήταν πάντα και είναι ένα πολύτιμο μέσο προστασίας για όλους στους κλειστούς χώρους, όπου δεν μπορούν να κρατηθούν οι αποστάσεις ασφαλείας και υπάρχει κίνδυνος συνωστισμού. Η μάσκα δεν είναι αξεσουάρ και πρέπει να φοριέται ακολουθώντας αυστηρά τους κανόνες. Η υφασμάτινη μάσκα πολλαπλών χρήσεων είναι καλύτερη από το να έχεις ακάλυπτο το πρόσωπο ωστόσο δεν έχει το φίλτρο που υπάρχει στη μάσκα μιας χρήσης (χειρουργική) η οποία προστατεύει καλύτερα. Οι μάσκες με βαλβίδα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο από επαγγελματίες υγείας.

Η κυβέρνηση κώφευσε στις εκκλήσεις των φαρμακοποιών και της αντιπολίτευσης για διατίμηση. Αφήσαν τους πολίτες εκτεθειμένους μέσα στην καραντίνα σε φαινόμενα αισχροκέρδειας αφού έγινε εκτίναξη της τιμής.

Φτάνουμε λοιπόν στο σήμερα όπου ο κάθε πολίτης ανάλογα με το προφίλ της υγείας του και την καθημερινότητα του θα κληθεί να χρησιμοποιήσει υποχρεωτικά διαφορετικών τύπων και πολλές μάσκες προστασίας, επιβαρύνοντας με ένα σημαντικό ποσό τον οικογενειακό προϋπολογισμό ή αυτόν της επιχείρησης. Στο παραπάνω να συνυπολογίσουμε ότι η μάσκα ήρθε για να μείνει ως πάγιο έξοδο μέχρι να βρεθεί αποτελεσματική θεραπεία.

Σε όσες χώρες οι κυβερνήσεις τους έκαναν υποχρεωτική την χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους και μέσα μαζικής μεταφοράς, φρόντισαν να διανείμουν μάσκες στους πολίτες τους. Στην Ισπανία μοιράζουν μάσκες μια χρήσης σε σταθμούς μετρό, στο Βέλγιο τις στέλνουν ταχυδρομικά στα σπίτια. Στο Παρίσι μοιράζουν μάσκες πολλαπλών χρήσεων οι Δήμοι και μάλιστα Ελληνικής κατασκευής. Επίσης πολλές χώρες έχουν βάλει πλαφόν στις τιμές (Ιταλία, Ισπανία, Κίνα, Ινδία, Ν. Κορέα, Κύπρος κτλ.).

Εδώ η ΝΔ βυθισμένη στις ιδεοληψίες της περιμένει εν μέσω πανδημίας να αυτορυθμιστεί η αγορά. Αυτά, ενώ στη χώρα μας, η παραγωγή μασκών μιας χρήσης είναι ένα πολύ πρόσφατο ΜΟΝΟΠΩΛΕΙΟ. Δουλίτσες να γίνονται. Έτσι ο κ. Γεωργιάδης δε σκέφτεται τη διατίμηση της μάσκας…

Τι πρέπει να γίνει άμεσα:

·         Δωρεάν διανομή μασκών σε χώρους υψηλού συνωστισμού (ΜΜΜ, σχολεία κτλ.). Ειδική μέριμνα για δωρεάν διανομή μάσκας και αντισηπτικών σε ευπαθείς ομάδες και σε συμπολίτες μας που έχουν χαμηλή οικονομική δυνατότητα δυνατότητα.

·         Άμεση διατίμηση σε μάσκες και αντισηπτικά ώστε να σταματήσει η κερδοσκοπία τώρα! Επαρκή μέσα προστασίας για όλους τους εργαζόμενους.

Η κυβέρνηση οφείλει να διασφαλίσει άμεσα πως όλοι θα έχουν πρόσβαση στα μέσα προστασίας χωρίς να χρειάζεται να πληρώσουν μια περιουσία Εκτός από την ατομική ευθύνη υπάρχει και η κρατική! Η ΝΔ δεν καταλαβαίνει από αυτά και δεν φαίνεται διατεθειμένη να δώσει λύσεις. Η μάσκες της κυβερνητικής υποκρισίας πέφτουν με πάταγο!

 

Χρήστος Σιμορέλης

Φαρμακοποιός

Πρ. Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Τρικάλων

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης