Σφοδρή επίθεση του επικεφαλής της αντιπολίτευσης στον δήμαρχο Μετεώρων.
Συγκεκριμένα σε δελτίο τύπου της παράταξης «Δύναμη Ευθύνης» του Χρήστου Σινάνη γίνεται αναφορά σε σειρά «λαθών και παραλείψεων» της Δημοτικής Αρχής και προσωπικά του δημάρχου Θοδωρή Αλέκου.
Ο Χρήστος Σινάνης στέκεται ιδιαίτερα στο γεγονός ότι ο Δήμος αρνείται να αξιοποιήσει τις 40.000 € που έλαβε ως έκτακτη επιχορήγηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού «βάζοντας τις 30.000 εξ αυτών στο… αποθεματικό και αγνοώντας προφανώς ότι δεν θα μπορεί να τα αξιοποιήσει για κανέναν άλλο λόγο».
«Δεν είναι δυνατόν να συμβαίνουν τέτοια πράγματα» λέει οργισμένος ο Χρήστος Σινάνης «ειδικά όταν έχουμε να κάνουμε με την υγεία των συνδημοτών μας».
Δείτε αναλυτικά την ανοιχτή επιστολή της παράταξης «Δύναμη Ευθύνης»:
«Αγαπητοί μας συνδημότες η κατάσταση που βιώνουμε σήμερα παγκόσμια, αλλά και ως χώρα είναι άνευ προηγουμένου και ο κορονοϊός απειλεί τις ζωές μας, αλλά και με κατάρρευση τις υγειονομικές υποδομές και τις οικονομίες όλων των χωρών. Πρέπει εμείς ως πολίτες να επιδείξουμε σεβασμό στις υποδείξεις των επιστημόνων και της πολιτείας έτσι ώστε να μετριαστούν τα κρούσματα, να αντέξει το υγειονομικό σύστημα της χώρας και να βγούμε υγιείς και με όσο το δυνατόν με λιγότερα προβλήματα από την υγειονομική αυτή κρίση. Επίσης θα πρέπει οι Δημοτικές αρχές κάνοντας σωστό σχεδιασμό και χρησιμοποιώντας σωστά τις υπηρεσίες τους και τις έκτακτες επιχορηγήσεις να προβούν σε ενέργειες που θα περιορίσουν την εμφάνιση ή επέκταση του ιού. Ως χώρα αλλά ιδιαίτερα ως καθαρά τουριστικός Δήμος θα πρέπει μέσω της Δημοτικής αρχής να γίνει ότι είναι δυνατόν προς την κατεύθυνση αυτή, γιατί είναι σίγουρο ότι μετά την κρίση αυτή, οι χώρες και οι πόλεις που θα έχουν πληγεί λιγότερο θα ανακάμψουν τουριστικά πρώτες, αφού θα αποτελούν τους πιο ασφαλείς προορισμούς για τους επισκέπτες.
Ως Δημοτική ομάδα της μείζονος αντιπολίτευσης σε σχέση με τις εκ περιφοράς συνεδριάσεις του Δ.Σ και της οικονομικής επιτροπής της παρασκευής 3-4-2020, για την ενημέρωση των πολιτών έχουμε να αναφέρουμε και πρέπει να επισημάνουμε τα εξής:
Α) Το 17ο θέμα του Δημοτικού Συμβουλίου αναφέρονταν στην αποδοχή χρηματοδότησης 399.000 ευρώ που δίνεται από το Υπουργείο Εσωτερικών σε μικρούς νησιωτικούς και ορεινούς Δήμους της χώρας. Η χρηματοδότηση αυτή δίνεται από το 2017 σε μερική αντικατάσταση της χρηματοδότησης των 800.000 ευρώ από παρακρατηθέντες φόρους που δίνονταν στο Δήμο μας μέχρι το 2016. Άρα η χρηματοδότηση αυτή προϋπολογίζονταν κανονικά τα τελευταία 3 χρόνια και δεν έχει καμία σχέση, όπως υποστηρίζει ο Δήμαρχος κ. Αλέκος σε προσωπικές του ενέργειες , αλλά ούτε σχετίζεται και με ενδεχόμενο μελλοντικό χαρακτηρισμό του Δήμου ως ορεινός Δήμος της χώρας.
Β) Επίσης έγινε αποδοχή ενός ποσού ύψους 40.000 ευρώ που δόθηκε στο Δήμο μας ως έκτακτη επιχορήγηση για την πρόληψη του Κορονοϊού και ενέργειες για την αντιμετώπιση επέκτασής του. Με έκπληξη όμως διαπιστώσαμε ότι από τα χρήματα αυτά εξειδικεύτηκε ένα ελάχιστο ποσό για το σκοπό αυτό (περίπου 10.000 ευρώ, από τα οποία μάλιστα τα μισά περίπου αναφέρονται σε μισθούς και δώρα Πάσχα υπαλλήλου), ενώ τα υπόλοιπα (περίπου 30.000 ευρώ ) τοποθετήθηκαν στο αποθεματικό. Αυτό όμως σημαίνει ότι υπάρχει έλλειψη σχεδιασμού από τη Δημοτική αρχή γιατί τα χρήματα αυτά πρέπει άμεσα να χρησιμοποιηθούν για συγκεκριμένο σκοπό (αγορά προστατευτικού υλικού, ειδικού εξοπλισμού, απολυμάνσεις κλπ ), αφού ο κορονοϊός δεν περιμένει και όχι να χρησιμοποιηθούν για γενικές ανάγκες του Δήμου.
Γ) Ένα σημαντικό θέμα (απασχολεί όλες τις συνεδριάσεις της οικονομικής επιτροπής αυτής της δημοτικής αρχής), είναι οι διαταγές πληρωμής για οφειλές του Δήμου σε προμηθευτές. Η Δημοτική αρχή προσπαθεί να εντάξει όλες τις οφειλές του Δήμου, ακόμη και αυτές για τις οποίες υπάρχουν τιμολόγια και έπρεπε να πληρωθούν, στα ληξιπρόθεσμα (δηλαδή πιθανή χρηματοδότηση του Δήμου για ληξιπρόθεσμες δικαστικές αποφάσεις), πράγμα αβέβαιο στη σημερινή πολύ δύσκολη κατάσταση που βιώνουμε. Επειδή η κατάσταση που βιώνουν σήμερα οι επαγγελματίες είναι τραγική και μάχονται για την επιβίωσή τους θα πρέπει η Δημοτική αρχή να πληρώσει τις οφειλές για δαπάνες που αποδεδειγμένα έχουν γίνει από το ταμείο του Δήμου, βοηθώντας έτσι σε κάποιο βαθμό τους επαγγελματίες και όχι να στέλνει στα πιθανά ληξιπρόθεσμα σχεδόν όλες τις δαπάνες του Δήμου, ακόμη και αυτές που γίνονται αυτό το διάστημα. Αυτό που πρέπει να κατανοήσει η Δημοτική αρχή είναι ότι δεν μπορεί ένας Δήμος να λειτουργεί με διαταγές πληρωμής, γιατί κινδυνεύει να γίνει ένας Δήμος που θα τεθεί υπό επιτήρηση ή που θα κινδυνεύσει και με χρεοκοπία.
Δ) Όσον αφορά το διαγωνισμό για την κατασκευή του Ταρτάν, ο οποίος ξεκινά από μηδενική βάση, είναι ένα θέμα από το οποίο φαίνεται η αδιαφορία και η επιπολαιότητα με την οποία αντιμετωπίζει σοβαρά και ζωτικής σημασίας προβλήματα ο Δήμαρχος και η σημερινή Δημοτική αρχή και η αδυναμία να δώσει λύσεις σε αυτά. Ενώ μέχρι και τον προηγούμενο μήνα ο Δήμαρχος δήλωνε κατηγορηματικά ότι κατόπιν ενεργειών του στο τέλος Μαρτίου η κατασκευή του Ταρτάν θα έχει ολοκληρωθεί, έρχεται σήμερα και ξεκινάει από την αρχή τη διαδικασία δημοπράτησης.
Ε) Τέλος είναι να απορεί κανείς πως είναι δυνατόν να αντιμετωπίζονται από τη σημερινή Δημοτική αρχή με επιπολαιότητα και ελαφρότητα ορισμένα πολύ σοβαρά θέματα που απασχολούν το Δήμο μας όπως το 5ο θέμα της εκ περιφοράς συνεδρίασης του Δ.Σ της Παρασκευής (αναφέρονταν στη διέλευση του νέου δικτύου ύδρευσης στους δρόμους παράπλευρα της σιδηροδρομικής γραμμής). Αν ψηφίζονταν το θέμα αυτό, ο Δήμος πλήρωνε το πρόστιμο και υπέγραφε τη σύμβαση δουλείας διέλευσης που ζητούσε ο ΟΣΕ, τότε ουσιαστικά το Δ.Σ θα κατοχύρωνε στον ΟΣΕ την ιδιοκτησία των οδών παράπλευρα της σιδηροδρομικής γραμμής ( από το σταθμό του τραίνου μέχρι την εθνική οδό στην ανατολική είσοδο της πόλης), τινάζοντας έτσι στον αέρα την πρόσβαση, αρτιότητα και νομιμότητα δεκάδων οικοπέδων και κατοικιών που υπάρχουν στην περιοχή αυτή και δημιουργώντας τεράστια προβλήματα στους ιδιοκτήτες τους. Πρέπει να σημειωθεί ότι το θέμα αυτό πρωτίστως απασχόλησε την προηγούμενη Δημοτική αρχή, η οποία ποτέ δεν αποδέχτηκε τις αιτιάσεις και διεκδικήσεις του ΟΣΕ».