Στα Τρίκαλα θα βρίσκεται η υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής & Οικογένειας Μαρία – Αλεξάνδρα Κεφάλα την Τετάρτη 15 Μαΐου και με αφορμή την εδώ άφιξή της παραχωρεί αποκλειστική συνέντευξη στο trikalavoice.gr.
Αναλυτικά:
Κυρία Υπουργέ, επισκέπτεστε τα Τρίκαλα, ενόψει και των επερχόμενων ευρωεκλογών του Ιουνίου. Ποιο είναι το διακύβευμα αυτής της εκλογικής αναμέτρησης;
Καταρχάς, να σας ευχαριστήσω για τη φιλοξενία και να σας πω ότι χαίρομαι ιδιαίτερα που θα επισκεφθώ την όμορφη πόλη σας και θα μου δοθεί η ευκαιρία να ακούσω και να ανταλλάξω απόψεις με φορείς και κατοίκους της περιοχής. Οι ευρωεκλογές του Ιουνίου είναι ένας σημαντικός σταθμός για την ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας. Όπως ξέρετε, η Νέα Δημοκρατία είναι η παράταξη που έβαλε την Ελλάδα στην Ευρώπη και παρά τις δυσκολίες και τα όσα αντιμετώπισε η χώρα μας, κατάφερε όχι μόνο να την κρατήσει εντός αλλά και να ενισχύσει το κύρος της στην ευρωπαϊκή σκηνή, με την ίδια να βρίσκεται πλέον, στο κέντρο των ευρωπαϊκών εξελίξεων. Η κυβέρνησή μας διεκδίκησε και πέτυχε την υλοποίηση πολιτικών από την Ευρώπη προς όφελος κάθε Ελληνίδας και κάθε Έλληνα. Υπήρξαν σημαντικές χρηματοδοτικές ροές και προγράμματα ενώ, ενδεικτικά, θα ήθελα να επισημάνω ότι, μόνο το Ταμείο Ανάκαμψης θα εισφέρει συνολικά στην ελληνική οικονομία, το τρέχον και το επόμενο έτος, ποσό που φτάνει τα 36 δισεκατομμύρια ευρώ. Η χώρα μας έχει καταφέρει να αποτελεί συνδιαμορφωτή των ευρωπαϊκών εξελίξεων, ισορροπιών και πολιτικών και να αντλεί σημαντικά οφέλη στηρίζοντας πολύπλευρα κάθε πολίτη. Το διακύβευμα λοιπόν, των επερχόμενων εκλογών είναι το τρίπτυχο «Σταθερότητα-Συνέπεια-Συνέχεια», για όσα καταφέραμε ως χώρα αλλά και για όσα έχουμε ακόμη να κάνουμε.
Τι είναι αυτό που ξεχωρίζει το ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας;
Το ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας είναι ένα ψηφοδέλτιο εμπειρίας και ανανέωσης που απαρτίζεται από ανθρώπους προερχόμενους από όλη τη χώρα αλλά και την ομογένεια. Ανθρώπους με διαφορετικές επαγγελματικές και κοινωνικές εμπειρίες αλλά στο σύνολό τους καταξιωμένους, ο κάθε ένας και η καθεμιά στον τομέα και το πεδίο που υπηρετεί. Ανθρώπους που χαρακτηρίζονται από υπευθυνότητα, τόλμη και ζήλο για να πάνε μπροστά τη χώρα μας και να συνεχίσουν να διεκδικούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αυτός είναι και ο γνώμονας για όλες τις επιλογές που κάνει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, τόσο στην ευρωπαϊκή όσο και στην εθνική σκηνή. Άλλωστε, αυτό είναι και το ζητούμενο. Να διεκδικήσουν την ψήφο των πολιτών, άνθρωποι που ξέρουν, μπορούν και φυσικά θέλουν να δουν τον τόπο μας να προοδεύει, με στόχο το καλό των πολλών και των συμφερόντων της χώρας μας.
Σας προβληματίζει το ενδεχόμενο μειωμένης συμμετοχής στις κάλπες; Πιστεύετε ότι η επιστολική ψήφος θα μειώσει το φαινόμενο της αποχής;
Η συμμετοχή σε κάθε εκλογική αναμέτρηση είναι το σημαντικότερο «όπλο» στα χέρια των πολιτών. Η μειωμένη συμμετοχή, είναι σίγουρα ένα φαινόμενο που πρέπει να προβληματίζει όχι μόνο την πολιτεία αλλά και την ίδια την κοινωνία. Οι εκλογές είναι η μεγάλη γιορτή της Δημοκρατίας και αυτή η γιορτή μας θέλει όλες και όλους εκεί, συμμέτοχους. Η κοινωνία είναι αυτή που επιλέγει και καθορίζει το αποτέλεσμα κάθε εκλογικής αναμέτρησης. Αυτό όμως το αποτέλεσμα έχει αντίκτυπο στη χώρα και στις ζωές όλων μας, οπότε θα πρέπει να σκεφτούμε καλά την όποια επιλογή μας αναλογιζόμενοι/ες τις συνέπειες της επόμενης μέρας και ότι δεν είναι ώρα για πειράματα και περιπέτειες.
Η επιστολική ψήφος ήταν ένα αίτημα δεκαετιών, που υλοποιήθηκε από την δική μας κυβέρνηση. Αποτελεί μια θεσμική καινοτομία που δίνει την δυνατότητα άσκησης του εκλογικού δικαιώματος σε πολίτες που είτε για αντικειμενικούς λόγους είτε λόγω απόστασης αδυνατούν να ψηφίσουν δια ζώσης, ενισχύοντας έτσι τη δημοκρατική συμμετοχή. Περισσότεροι από 200.000 συμπολίτες μας έχουν εγγραφεί στην πλατφόρμα της επιστολικής ψήφου και θα μπορέσουν να ψηφίσουν στις προσεχείς ευρωεκλογές. Ο αριθμός αυτός είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρος και ενδεικτικός της θέλησης για συμμετοχή, ακόμα και απομακρυσμένα.
Κα Κεφάλα, πηγαίνοντας στο δικό σας χαρτοφυλάκιο, αυτό της Ισότητας & των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, θα θέλαμε να μιλήσουμε λίγο για το φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας. Πώς το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής & Οικογένειας αλλά και γενικότερα, η πολιτεία μεριμνά για την αντιμετώπισή του;
Η ενδοοικογενειακή βία είναι δυστυχώς, ένα δυναμικό φαινόμενο και εργαζόμαστε συνεχώς για τη δημιουργία και υλοποίηση πολιτικών και δράσεων τόσο σε επίπεδο πρόληψης, όσο και στήριξης και προστασίας των θυμάτων. Με καινοτόμα εργαλεία, όπως το panic button που πολύ σύντομα επεκτείνεται σε όλη τη χώρα, αλλά και ένα πολύ καλά οργανωμένο δίκτυο δομών, είμαστε δίπλα σε κάθε γυναίκα θύμα έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας. Να την στηρίξουμε να σπάσει τη σιωπή της αλλά και στη συνέχεια να καταφέρει να «σταθεί» στα πόδια της και να χαράξει νέα σελίδα στη ζωή της, όπως εκείνη την επιθυμεί. Υπό την εποπτεία του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής & Οικογένειας, λειτουργούν 44 συμβουλευτικά κέντρα σε όλη την Ελλάδα, στα οποία μπορούν να απευθυνθούν οι γυναίκες που νιώθουν ότι κινδυνεύουν και να ζητήσουν δωρεάν ψυχοκοινωνική ή/και νομική υποστήριξη. Έχουμε τη Γραμμή SOS 15900, που λειτουργεί σε 24ωρη βάση κάθε μέρα, έχουμε 20 ξενώνες φιλοξενίας ανά την Ελλάδα, εξασφαλίζοντας ασφαλή φιλοξενία στις γυναίκες και τα παιδιά τους. Για την αντιμετώπιση έκτακτων και άμεσων αναγκών απομάκρυνσης από το κακοποιητικό περιβάλλον έχουμε συνεργασία με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων για προσωρινή και άμεση φιλοξενία των θυμάτων. Ταυτόχρονα, έχουμε εξασφαλίσει συνεργασία με τη ΔΥΠΑ και με 33 μεγάλες επιχειρήσεις, ώστε να μπορέσουν να βρουν δουλειά, να ορθοποδήσουν και να ξεφύγουν από το κακοποιητικό περιβάλλον. Είμαστε δίπλα τους ουσιαστικά και όχι πρόσκαιρα και ευκαιριακά. Γιατί ο στόχος μας όπως προείπα είναι διττός. Να μπορέσουμε να τις βοηθήσουμε με κάθε τρόπο να ξεφύγουν και να γυρίσουν σελίδα στη ζωή τους, γνωρίζοντας ότι το κράτος είναι εδώ για εκείνες. Η αναφορά που έκανα ήταν πολύ περιληπτική και μόνο ενδεικτική των δράσεων και προγραμμάτων που υλοποιούμε καθώς όπως και στην αρχή ανέφερα πρόκειται για ένα μείζον θέμα για το οποίο εργαζόμαστε συνεχώς και πολυεπίπεδα.
Ένα άλλο μεγάλο και δύσκολο κεφάλαιο του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής & Οικογένειας είναι και το δημογραφικό. Υπάρχει λύση για την αντιμετώπισή του;
Το δημογραφικό δεν είναι απλά ένα μεγάλο κεφάλαιο αλλά αποτελεί μία μεγάλη πρόκληση, και συνάμα προτεραιότητα στην κυβερνητική μας πολιτική. Είναι βέβαιο ότι δεν αντιμετωπίζεται με μαγικό τρόπο. Εργαζόμαστε συστηματικά και με πρόγραμμα σε αυτή τη κατεύθυνση. Το επόμενο διάστημα, καταθέτουμε το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το δημογραφικό, το οποίο, όπως και η ίδια η υπουργός έχει πει, θα περιλαμβάνει στοχευμένα μέτρα που θα εξυπηρετούν απόλυτα το στόχο για την ενίσχυση της οικογένειας, την ενθάρρυνση –ιδίως- των γυναικών να δημιουργήσουν οικογένεια αλλά και μέτρα που εστιάζουν στην ισορροπία μεταξύ οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής. Στο πλαίσιο αυτό, έχουμε πάρει μέτρα όπως η επέκταση της άδειας μητρότητας στον ιδιωτικό τομέα, η θέσπιση –από την κυβέρνησή μας και για πρώτη φορά- της άδειας πατρότητας, η αύξηση του επιδόματος γέννησης, η μέριμνα από το κράτος με τη μορφή αυξημένων vouchers για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, το πρόγραμμα “Νταντάδες της γειτονιάς”, το επίδομα μητρότητας σε ελεύθερες επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες, το πρόγραμμα στέγασης κ.α. τα οποία ενισχύουν την υποστήριξη της οικογένειας. Στο σύνολό του, το Εθνικό Σχέδιο Δράσης επιδιώκει να δώσει κίνητρα για τη δημιουργία οικογένειας, στοχεύοντας στην επίλυση προβλημάτων που αφορούν στην οικονομική και κοινωνική ασφάλεια που χρειάζονται οι νέοι γονείς.