Site icon TrikalaVoice

Στα Τρίκαλα ο Πιερρακάκης. Αποκλειστική συνέντευξη στο trikalavoice.gr

Στα Τρίκαλα θα βρίσκεται την Παρασκευή ο πρώην υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης και υποψήφιος βουλευτής της Ν.Δ. Κυριάκος Πιερρακάκης. Μαζί με τον γραμματέα του κόμματος Παύλο Μαρινάκη θα έχουν επαφές με παραγωγικούς φορείς στα Τρίκαλα και το απόγευμα στο Πρίνος, κεφαλοχώρι στα ριζά του Κόζιακα.

 

 

Ο πρώην υπουργός, ο οποίος συνέδεσε το όνομά του με το σημαντικότερο ίσως επίτευγμα της περασμένης 4ετίας, την ψηφιακή διακυβέρνηση και το gov.gr που πατάσσει τη γραφειοκρατία και απελευθερώνει υγιείς δυνάμεις του τόπου, μιλάει αποκλειστικά στο trikalavoice.gr με αφορμή την εδώ επίσκεψή του:

Κύριε υπουργέ. Στις 21 Μαΐου η Ν.Δ. έλαβε σχεδόν 41% καταγράφοντας ιστορική νίκη έναντι του ΣΥΡΙΖΑ με 20 μονάδες διαφορά. Ποιο είναι το μήνυμα που εστάλη εκείνη τη μέρα;

Οι εκλογές της 21ης Μαΐου ήταν ένα δημοψήφισμα σταθερότητας, κύριε Αλεξίου. Ουσιαστικά, βρεθήκαμε μπροστά στο ερώτημα αν θέλουμε η χώρα να συνεχίσει να κλείνει εκκρεμότητες και να απαντά στις προκλήσεις της γενιάς μας ή αν θα επιστρέψουμε σε μάχες οπισθοφυλακής. Και οι πολίτες με την ψήφο τους έστειλαν ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι έχουν αφήσει πίσω την τοξικότητα και τον διχασμό και επιβραβεύουν τη συνέπεια, τον ρεαλισμό και την αποτελεσματικότητα.

Η νίκη της Νέας Δημοκρατίας με ένα ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό και με τη μεγαλύτερη διαφορά από το δεύτερο κόμμα που έχει καταγραφεί από τις εκλογές του 1974 αποτελεί τόσο αναγνώριση των πεπραγμένων της προηγούμενης τετραετίας, όσο – και κυρίως – επιβράβευση της πρότασής μας για την Ελλάδα της επόμενης ημέρας.

Και ποιο είναι το διακύβευμα των εκλογών της 25ης Ιουνίου;

Το διακύβευμα αυτών των εκλογών είναι η επικύρωση του αποτελέσματος της 21ης Μαΐου. Οι πολίτες εμπιστεύτηκαν το όραμα του Κυριάκου Μητσοτάκη για μια Ελλάδα που θα πηγαίνει σταθερά και τολμηρά μπροστά, και τώρα διεκδικούμε τη δυνατότητα να μετουσιώσουμε αυτό το όραμα σε πράξη. Γι’ αυτό και τονίζουμε ότι στις 25 Ιουνίου οι κάλπες είναι άδειες και ζητάμε από τους πολίτες να μας δώσουν τη δύναμη να κάνουμε πραγματικότητα την πρότασή μας για μια παραγωγική, κοινωνική, πράσινη, ψηφιακή, δίκαιη και ισχυρή Ελλάδα.

Στη Νέα Δημοκρατία έχουμε θέσει συγκεκριμένους, κοστολογημένους και εφικτούς στόχους για την επόμενη τετραετία: καλύτερους μισθούς, περισσότερες ευκαιρίες για όλους και καλύτερες υπηρεσίες στην Υγεία, την Παιδεία και τη Δικαιοσύνη. Πιστεύουμε ότι μπορούμε να χτίσουμε πάνω σε όσα πετύχαμε την πρώτη μας τετραετία και ζητάμε από τους πολίτες να μας εμπιστευτούν για να ολοκληρώσουμε αυτό που ξεκινήσαμε όλοι μαζί το 2019.

Γιατί η Ν.Δ. ζητά με τόσο επιμονή την αυτοδυναμία; Η συνεργασία με άλλες πολιτικές δυνάμεις δεν μπορεί να επιτευχθεί;

Η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας ότι η χώρα χρειάζεται ισχυρή κυβέρνηση, η οποία θα μπορεί να παίρνει αποφάσεις με ταχύτητα και χωρίς συμβιβασμούς. Εξάλλου, εάν δεν υπήρχε το σύστημα της απλής αναλογικής, η χώρα θα είχε ήδη ισχυρή κυβέρνηση από την 21η Μαΐου. Και είδαμε ότι οι πολίτες με την ψήφο τους συντάχθηκαν με αυτή την πρότασή μας, απενεργοποιώντας τη «νάρκη» της απλής αναλογικής.

Από εκεί και πέρα, έχουμε θεμελιώσει από την πρώτη τετραετία της διακυβέρνησής μας ότι κυβέρνηση ενός κόμματος δεν σημαίνει ούτε κυβέρνηση ενός χρώματος, ούτε κυβέρνηση που δεν διαβουλεύεται. Ακριβώς το αντίθετο: από το 2019 μέχρι και την ολοκλήρωση της θητείας μας πετύχαμε σημαντικές κοινοβουλευτικές και κοινωνικές συναινέσεις σε μια σειρά από σημαντικά ζητήματα.

Σύσσωμη η αντιπολίτευση «κρούει τον κώδωνα του κινδύνου» για «παντοκρατορία Μητσοτάκη» και ζητά ενίσχυση των ποσοστών της. Πως το σχολιάζετε;

Αρχικά, όπως ανέφερε πριν από λίγες ημέρες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προτού απαντήσουμε στο ερώτημα ποιος θα κάθεται στα έδρανα της αντιπολίτευσης, πρέπει να απαντηθεί ποιος θα κρατάει το τιμόνι της χώρας. Οι εκλογές αφορούν πρωτίστως στο ποιος θα κυβερνήσει και όχι στους συσχετισμούς μεταξύ των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Θα έλεγα, όμως, ότι ο ισχυρισμός περί «κινδύνου παντοκρατορίας» διαψεύδεται από την ίδια την ιστορική διαδρομή της Μεταπολίτευσης. Αρκεί να ανατρέξουμε στα αποτελέσματα όλων των εκλογικών αναμετρήσεων μέχρι και το 2009 για να διαπιστώσουμε ότι τα ποσοστά άνω του 40% – και ορισμένες φορές αρκετά άνω του 40% – αποτελούν τον κανόνα. Βλέπουμε, λοιπόν, ότι η μεγαλύτερη περίοδος αδιατάρακτης δημοκρατικής λειτουργίας πέρασε μέσα από ισχυρές κυβερνήσεις.

Είναι, λοιπόν, ακατανόητο να χαρακτηρίζουμε «παντοκρατορία» μια κατάσταση η οποία πριν από μια δεκαετία ήταν αυτονόητη. Κυρίως, όμως, είναι αντίθετο στη συλλογική μας μνήμη να θεωρούν ορισμένοι «κίνδυνο» τις ισχυρές κυβερνήσεις. Είναι κίνδυνος το σύστημα διακυβέρνησης που επέτρεψε στην Ελλάδα να εξελιχθεί από μια χώρα της περιφέρειας σε ισότιμο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Είναι κίνδυνος το σύστημα διακυβέρνησης που πέτυχε την υπέρβαση της δικτατορίας και οδήγησε σε σχεδόν τέσσερις δεκαετίες θεσμικής ομαλότητας, προόδου και ευημερίας;

Το gov.gr θεωρείται και είναι η σημαντικότερη τομή που επιτεύχθηκε την 4ετία που πέρασε και μάλιστα εφαρμόστηκε σε δύσκολες συνθήκες, όπως αυτές της πανδημίας. Ποιος είναι ο επόμενος μεγάλος στόχος που θέτει η Ν.Δ., αλλά και εσείς προσωπικά για την «ηλεκτρονική διακυβέρνηση», για την επόμενη 4ετία;

Ο στόχος που έχουμε θέσει για την επόμενη τετραετία είναι οριοθετημένος και περιλαμβάνει την ψηφιοποίηση του συνόλου των αλληλεπιδράσεων του πολίτη με το κράτος. Ήδη από τις 501 ψηφιακές υπηρεσίες που διατίθεντο διάσπαρτες μέχρι το 2020, σήμερα το gov.gr παρέχει πάνω από 1.550 ψηφιακές υπηρεσίες. Το πόσες είναι συνολικά οι υπηρεσίες μας το λέει ο «Μίτος», το Εθνικό Μητρώο Διοικητικών Διαδικασιών που υλοποιήσαμε: σύμφωνα με αυτό, το Δημόσιο έχει περίπου 4.500 διαδικασίες, τις οποίες, εφόσον οι πολίτες μας εμπιστευτούν στις εκλογές, πρόκειται να ψηφιοποιήσουμε μέχρι το 2027.

Παράλληλα με την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών έχουμε θέσει σε τροχιά υλοποίησης των περισσότερων ψηφιακών έργων που περιλαμβάνονται στο Ταμείο Ανάκαμψης. Με τον τρόπο αυτό, φιλοδοξούμε στο τέλος της επόμενης τετραετίας η ψηφιακή πρόοδος του κράτους και της οικονομίας θα συναντήσει την ωρίμανση των μεγάλων έργων και, έτσι, η Ελλάδα θα έχει αλλάξει οριστικά σελίδα.

Μπορεί αλήθεια το ελληνικό κράτος να απαλλαγεί οριστικά από τον βραχνά της γραφειοκρατίας, μέσω του gov.gr;

Η απάντησή στο ερώτημά σας είναι καταφατική και προκύπτει αν αναλογιστούμε πού βρισκόμασταν πριν από τέσσερα χρόνια και πού βρισκόμαστε σήμερα. Το 2018 οι ψηφιακές συναλλαγές ανέρχονταν σε 8,8 εκατομμύρια – ουσιαστικά, μιλάμε για λιγότερο από μία συναλλαγή κατά μέσο όρο ανά πολίτη. Πέρυσι ο αριθμός αυτός είχε σχεδόν εκατονταπλασιαστεί, με πάνω από 772 εκατομμύρια ψηφιακές συναλλαγές το 2022 που, αν συνυπολογίσουμε και τις φορολογικές, μιλάμε για πάνω από 1,2 δις.

Όλες αυτές οι συναλλαγές είναι κερδισμένος χρόνος και κερδισμένοι πόροι, τόσο για τους πολίτες, όσο και για τη Διοίκηση. Είναι, όμως, κυρίως, το νέο πρόσωπο του κράτους, ενός κράτους πιο φιλικού προς τον πολίτη γιατί ανασχεδιάζεται σύμφωνα με τις ανάγκες του. Και πάνω σε αυτό το νέο πρόσωπο θέλουμε να χτίσουμε, κάνοντας πραγματικότητα ένα κράτος αμιγώς ψηφιακό, που θα λειτουργεί γρήγορα και απλά για όλους.

Έρχεστε σε μια πόλη όπου ο Δήμος πρωτοπορεί σε επίπεδο τεχνολογίας, παρέχοντας στους κατοίκους της λύσεις σε ζητήματα καθημερινότητας τα οποία άλλοτε τους παίδευαν. Πόσο εύκολο είναι να συνδεθούν στη νέα εποχή Δήμοι-Περιφέρειες-Κράτος-Κεντρικές υπηρεσίες;

Ο Δήμος Τρικκαίων αποτέλεσε ένα από τα πρότυπά μας το 2019 για το πώς θα δημιουργήσουμε ψηφιακές και λειτουργικές υπηρεσίες. Με τον Δημήτρη Παπαστεργίου μιλάμε την ίδια γλώσσα, την αξιοποίηση της τεχνολογίας προς όφελος των πολιτών. Αυτά τα τέσσερα χρόνια είχαμε μια ιδιαίτερα στενή και αμοιβαία επωφελή συνεργασία, που μεταφράστηκε σε πρωτοβουλίες και δράσεις τόσο σε κεντρικό, όσο και σε τοπικό επίπεδο.

Η ψηφιακή αναβάθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης βρίσκεται στο επίκεντρο του σχεδιασμού μας. Για τον λόγο αυτό, εξάλλου, εξαγγείλαμε και υλοποιούμε το πρόγραμμα «Έξυπνες Πόλεις», που έχει ακριβώς ως στόχο τη σύγκλιση μεταξύ κεντρικού κράτους και δήμων. Μέσα από έναν καινοτόμο σχεδιασμό, δίνουμε σε κάθε δήμο τη δυνατότητα να επιλέξει μέσα από έναν ευρύ κατάλογο έργων εκείνα τα οποία ανταποκρίνονται καλύτερα στις τοπικές ανάγκες, έχοντας εξασφαλίσει τη χρηματοδότησή τους από το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ.

Στα Τρίκαλα η Ν.Δ. έλαβε στις τελευταίες εκλογές 45%, από τα υψηλότερα ποσοστά πανελλαδικά. Η έλευσή σας εδώ εκλαμβάνεται ως ευχαριστία στους ψηφοφόρους ή ως… σάλπισμα για ακόμη ευρύτερη νίκη στις επερχόμενες εκλογές

Περιμέναμε μια μεγάλη νίκη με υψηλά ποσοστά σε όλη την Ελλάδα, διότι ήμασταν βέβαιοι ότι το πρόγραμμά μας θα αγκαλιαστεί από τους πολίτες. Μπορώ να πω ότι το υψηλό ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας στα Τρίκαλα έχει ιδιαίτερη προστιθέμενη αξία, ακριβώς γιατί η περιοχή αποτελεί μια μικρογραφία της Ελλάδας που θέλουμε. Οι κάτοικοι εδώ ξέρουν ίσως καλύτερα από όλους τι σημαίνει πρόοδος στην πράξη, και γι’ αυτό η ψήφος τους μας αποτελεί για εμάς την καλύτερη επιβράβευση. Και πιστεύω ότι στις 25 Ιουνίου, έχοντας ακούσει ακόμα περισσότερα για το πρόγραμμά μας, το ποσοστό μας στα Τρίκαλα θα είναι ακόμα μεγαλύτερο – όπως, φυσικά προσδοκούμε να συμβεί σε όλη την επικράτεια.

 

Exit mobile version