Ειρηνική επίσκεψη στη Μαρτυρική Μέση Ανατολή πραγματοποιεί ο Μητροπολίτης Σταγών Θεόκλητος, συνοδευόμενος από τους Ηγουμένους των Ιερών Μονών Μεγάλου Μετεώρου Νήφωνα, Βαρλαάμ Βενέδικτου, Αγίας Τριάδας Δομέτιου, και πατέρες αυτών.
Όπως καταγράφει το trikalavoice.gr ο κ. Θεόκλητος και η συνοδεία αυτού κόμισαν στην Πατριαρχική Οικία του Πατριάρχου Αντιοχείας Ιωάννου, στη Δαμασκό της Συρίας, Τίμια Λείψανα των Αγίων Ιωάννου του Χρυσοστόμου και Παντελεήμονος. Ο κ. Ιωάννης προσκύνησε τα Τίμια Λείψανα, παρόντων των Επισκόπων Ρωμανού (Χένα), Μωυσή (Χούρι), Αρσανίου (Νταχντάλ) και Μωυσή (Κεστρέλ), επικεφαλής του Αβαείου του Μπελμάντ, Πατριαρχικού Αρχιμανδρίτη Γεώργιου.
Το Πατριαρχείο Αντιοχείας είναι ένα από τα πέντε αρχαία Πατριαρχεία του Χριστιανισμού και κατέχει σημαντική θέση στην ιστορία της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Ιδρύθηκε σύμφωνα με την παράδοση από τους Αποστόλους Πέτρο και Παύλο στην πόλη της Αντιόχειας (σήμερα Αντάκια στην Τουρκία), η οποία ήταν μια από τις σημαντικότερες πόλεις της αρχαιότητας.
Ιστορία και Εξέλιξη
Αρχαία Περίοδος: Το Πατριαρχείο Αντιοχείας υπήρξε κέντρο της πρώιμης χριστιανικής κοινότητας και σημείο εξάπλωσης του χριστιανισμού στη Μέση Ανατολή. Οι πρώτοι Πατριάρχες της Αντιόχειας έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της θεολογίας και της εκκλησιαστικής παράδοσης.
Μεσαίωνας: Κατά τη διάρκεια των αιώνων, το Πατριαρχείο αντιμετώπισε προκλήσεις, όπως η ισλαμική κατάκτηση και οι σταυροφορίες, αλλά συνέχισε να λειτουργεί ως κέντρο της ορθόδοξης πίστης στην περιοχή.
Σύγχρονη Εποχή: Σήμερα, το Πατριαρχείο Αντιοχείας έχει την έδρα του στη Δαμασκό της Συρίας και είναι γνωστό ως το Πατριαρχείο Αντιοχείας και Πάσης Ανατολής. Παρά τις δυσκολίες που προκύπτουν από τις πολιτικές και κοινωνικές αναταραχές στη Μέση Ανατολή, το Πατριαρχείο συνεχίζει να διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στην ορθόδοξη χριστιανική κοινότητα.
Διοικητική Δομή
Το Πατριαρχείο Αντιοχείας διοικείται από τον Πατριάρχη, ο οποίος είναι ο πνευματικός ηγέτης των Ορθοδόξων Χριστιανών της περιοχής. Οι Επισκοπές του Πατριαρχείου εκτείνονται σε διάφορες χώρες της Μέσης Ανατολής, όπως η Συρία, ο Λίβανος και το Ιράκ, καθώς και σε διασπορικές κοινότητες σε άλλες χώρες.
Σημερινός Πατριάρχης
Ο σημερινός Πατριάρχης του Αντιοχείας είναι ο Ιωάννης Ι΄, ο οποίος εξελέγη το 2012. Υπό την ηγεσία του, το Πατριαρχείο προσπαθεί να διατηρήσει την ορθόδοξη πίστη και παράδοση σε ένα περιβάλλον γεμάτο προκλήσεις, ιδίως λόγω των συνεχιζόμενων συγκρούσεων στη Συρία.
Θρησκευτική και Πολιτιστική Σημασία
Το Πατριαρχείο Αντιοχείας είναι σημαντικό όχι μόνο για την πνευματική καθοδήγηση που προσφέρει στους πιστούς του, αλλά και για τη διατήρηση της πλούσιας πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς της περιοχής. Επίσης, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στον διάλογο με άλλες χριστιανικές και θρησκευτικές κοινότητες στη Μέση Ανατολή.
Το Πατριαρχείο Αντιοχείας αποτελεί έναν ακρογωνιαίο λίθο της Ορθόδοξης Εκκλησίας, με ιστορία που εκτείνεται σε περισσότερα από δύο χιλιάδες χρόνια, διατηρώντας ζωντανή την παράδοση και την πίστη σε μια από τις πλέον ιστορικά φορτισμένες περιοχές του κόσμου.