Τοπικά

Στο νέο Υπουργικό Συμβούλιο ο Κώστας Σκρέκας

Με εισήγηση που κράτησε μόλις 14 λεπτά ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε στο υπουργικό συμβούλιο το νέο μοντέλο διακυβέρνησης που θέλει να εφαρμόσει λέγοντας πως «αλλάζουμε το μοντέλο διακυβέρνησης». Παράλληλα ζήτησε από τους υπουργούς να έχουν τους στόχους ψηλά και το κεφάλι χαμηλά ενώ περιέγραψε τις 12 προτεραιότητες των πολιτικών που θα εφαρμόσει η κυβέρνησή του.

Στο πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο της νέας Κυβέρνησης συμμετείχε και ο βουλευτής Τρικάλων της Ν.Δ., υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, αρμόδιος για τα θέματα Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, Κώστας Σκρέκας. 

Ξεκινώνας την εισήγησή του ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις εκλογές της 7ης Ιουλίου για τις οποίες είπε ότι «κερδίσαμε τη μάχη των ιδεών. Ζητήσαμε ισχυρή εντολή, οι πολίτες μας την έδωσαν απλόχερα».

Μιλώντας για την επόμενη ημέρα είπε ότι «τώρα είναι η ώρα να ενώσουμε τους Έλληνες κάτω από ένα κοινό όραμα. Από σήμερα αποδεικνύουμε ότι είμαστε έτοιμοι, η δουλειά έχει ξεκινήσει όπως έχετε διαπιστώσεις. Τα επόμενα υπουργικά θα γίνονται στο Μαξίμου. Οι συνεδριάσεις θα γίνονται μόνο σε επίπεδα υπουργών καθώς οι αρμοδιότητες των υφυπουργών είναι πλέον καθορισμένες. Καλούμαστε να κερδίσουμε έναν δύσκολο και ασύμμετρο πόλεμο: αυτόν της αλλαγής του μοντέλου διακυβέρνησης με στόχο την παραγωγή ορατού αποτελέσματος και τη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη».

 

«Η κοινωνία βλέπει ήδη τη διαφορετικότητα, εμπειρότεροι και νεώτεροι βρισκόμαστε δίπλα δίπλα στο ίδιο τραπέζι» σημείωσε και ευχαρίστησε τους υπουργούς «γιατί αποδεικνύετε ότι πάνω από τις επαγγελματικές απολαβές υπάρχει η πατρίδα. Έχουμε καθαρές προτεραιότητες και ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για την υλοποίησή τους. Σήμερα θα παραλάβετε έναν φάκελο με τους στόχους ανά υπουργείο αλλά και με τις εκκρεμότητες και τις δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης. Μαζί και το πρόγραμμα Δράσης μέχρι το Δεκέμβριο αλλά και ένα έντυπο για προτάσεις και σκέψεις ενόψει των προγραμματικών δηλώσεων».

«Η κυβέρνηση να λειτουργήσει ως καλοκουρδισμένη μηχανή με διαγράμματα στόχους και συνεχή αξιολόγηση. Η Βουλή θα λειτουργήσει όλο το καλοκαίρι. Στις 17 ορκιζόμαστε και στις 18 η Βουλή θα ψηφίσει τον Τασούλα ως πρόεδρό της. Το τριήμερο 20-22 Ιουλίου θα γίνουν οι προγραμματικές δηλώσεις και το βράδυ της 22ας Ιουλίου θα λάβει την ψήφο εμπιστοσύνης. Πετύχαμε τον κεντρικό στόχο που ήταν η αυτοδυναμία για να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα επιδιώξουμε ευρύτερες συναινέσεις, τελείωσε η λογική της ακραίας πόλωσης. Συγχαρητήρια για τον τρόπο που χειριστήκατε τις παραδόσεις παραλαβές, θα υψώσουμε γέφυρες και δεν θα σηκώσουμε τοίχους» λέει στην εισήγησή του ο Κ. Μητσοτάκης.

 

Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι θα έχει ως πυξίδα τον σεβασμό στην απόλυτη ιεραρχία των λειτουργών της δικαιοσύνης.

Επέμεινε δε σε τρία σημεία:

1. Δεν αρκούν οι καλές προθέσεις, ο κόσμος περιμένει έργα και πράξεις. Δουλεύουμε για το εμείς και όχι για το εγώ, ομαδικά με ενιαίο λόγο. Μειώνουμε κατά 1/3 τις γραμματείες και τους συνεργάτες. Αναβαθμίζουμε την πολιτική στα μάτια του πολίτη

2. Δεν υπάρχει ούτε ημέρα για χάσιμο. Αλλάζουμε τον τρόπο που υλοποιούμε τις πολιτικές μας. Δεν σταματάμε στην ψήφιση αλλά παρακολουθούμε την εφαρμογή του. Η ψήφιση ενός νόμου αποτελεί το πρώτο στάδιο. Απαιτεί συστηματική παρακολούθηση για να αφήσει αποτύπωμα. Είναι το πληροφοριακό σύστημα ΜΑΖΙ, μια μέθοδος που παρακολουθεί οριζόντια τις δράσεις των υπουργείων.

3. Δεν ασκούμε πολιτική μόνο με το έργο αλλά και με τη συμπεριφορά μας. Κρινόμαστε με βάση όσα εκπέμπουμε. Αποτελούμε άλλο παράδειγμα πολιτικού ήθους από αυτό που γνωρίσαμε τα προηγούμενα χρόνια.

Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης περιέγραψε τις 12 προτεραιότητες της κυβέρνησής του ως εξής:

1. Ανάπτυξη

2. Αξία στη δημόσια περιουσία

3. Ασφάλεια στο σπίτι, στη χώρα, και πολύ γρήγορα θα έχουμε αποτελέσματα και εντός των επόμενων ημερών θα έχουμε νέα ηγεσία της ΕΛΑΣ

4. Κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη στον αδύναμο

5. Εκπαίδευση. «Θα επισκεφτώ την Πέμπτη το υπ. Παιδείας για να συζητήσουμε για το τολμηρό σχέδιο για την εκπαίδευση του μέλλοντος στο οποίο κεντρικό ρόλο θα έχουν οι εκπαιδευτικοί

6. Ποιοτική δημόσια υγεία για όλους τους Έλληνες

7. Νέο κοινωνικό συμβόλαιο κράτους εργαζόμενων επιχειρήσεων. Ζήτησα από τον κ. Βρούτση να συναντήσει όλους τους επιθεωρητές εργασίας ώστε να σταλεί σε όλη την επικράτεια μήνυμα ότι δεν θα δεχτούμε απόκλιση από την εφαρμογή των εργασιακών δεδομένων

8. Αναγέννηση της μεσαίας τάξης και ενίσχυση του εισοδήματος

9. Προστασία περιβάλλοντος

10. Σύγχρονο ψηφιακό κράτος

11. Ένα νέο μοντέλο πολιτισμού αλλά
και ενημερώσης με διαφορετική αισθητική

12.Μια ισχυρή Ελλαδα

Κλείνοντας την εισήγησή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε απευθυνόμενος στα 51 μέλη της κυβέρνησής του:

«Καλούμαστε να κυβερνήσουμε με ωριμότητα και μακάρι να το δούμε αυτό από τη μεριά της αντιπολίτευσης. Αντίπαλοί μας μόνο οι δυσκολίες. Να αγαπήσουμε το καθήκον μας γιατί αγαπάμε αυτούς που μας επέλεξαν να τους υπηρετούμε και να δείξουμε ότι δεν θα γίνουμε μια κυβέρνηση σαν τις προηγούμενες. Να κάνουμε πράξη ότι οι Έλληνες αξίζουμε και μπορούμε καλύτερα. Να μπορούμε πάντα να κοιτάμε τους πολίτες στα μάτια».

Μετά την αρχική εισήγηση του κ. Μητσοτάκη, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης θα κάνει αντίστοιχη παρουσίαση με power point. Με το τέλος της συνεδρίασης κάθε υπουργός θα παραλάβει τον φάκελο με τον εξαμηνιαίο σχεδιασμό του τομέα ευθύνης του. Εκεί θα περιγράφονται λεπτομερώς οι συγκεκριμένοι στόχοι που θα πρέπει να επιτευχθούν ανά υπουργείο μέχρι τον Δεκέμβριο και ο τρόπος της αξιολόγησης κάθε κυβερνητικής δράσης.

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης