Τοπικά

Συμμετοχή των εκπαιδευτηρίων ΑΘΗΝΑ στο συνέδριο προσομοίωσης ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΕΘΝΩΝ

Το σχολικό έτος 2018-2019 ξεκίνησε με μια μεγάλη πρόκληση για την ομάδα που συμμετείχε στο Πρότυπο Συνέδριο Ηνωμένων Εθνών που διεξήχθη στη Γερμανική Σχολή Αθηνών στις 19-21 Οκτωβρίου. Μαθητές από όλο τον κόσμο συγκεντρώθηκαν για το DSAMUN 2018 για να υποδυθούν για άλλη μία φορά τον ρόλο εκπροσώπων και πρεσβευτών χωρών και ως διπλωμάτες να επιλύσουν μία πληθώρα παγκοσμίων προβλημάτων που επηρεάζουν την ανθρωπότητα. Οι συμμετέχοντες των Εκπαιδευτηρίων «Αθηνά», έχοντας κατάλληλα προετοιμαστεί από τις υπεύθυνες καθηγήτριες, κα Λιακατή Λίνα και κα Κόσσυβα Βίβιαν,  και με την εμψύχωση της καθηγήτριας-συνοδού κας Πυρώτη Σταυρούλας, ήταν εξαιρετικά ενεργοί καθ’ όλη τη διάρκεια του συνεδρίου και κλήθηκαν να πάρουν ριψοκίνδυνες αποφάσεις που συνέβαλαν στην επιτυχία της ομάδας αλλά και κάθε εκπροσώπου ξεχωριστά.

Από την τελετή έναρξης του συνεδρίου, στους μαθητές δόθηκε η ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με εκπροσώπους διαφόρων πρεσβειών στην Ελλάδα, πράγμα που αποτέλεσε για αυτούς μία εμπειρία ζωής. Τα ίδια τα παιδιά των Εκπαιδευτηρίων «Αθηνά» ήταν εκπρόσωποι δύο χωρών, της Πολωνίας και του Μπαγκλαντές, με σημαντικότερους τους πρεσβευτές τους, την Ειρήνη-Μαρία Καββαδία για το Μπαγκλαντές και τον Γιώργο Μανάκο για την Πολωνία. Οι μαθητές συμμετείχαν σε ποικίλες επιτροπές, όπως την Επιτροπή Αφοπλισμού και Παγκόσμιας Ασφάλειας – “Disarmament and International Security Committee” (Ευθύμης Ζησόπουλος – Πολωνία – Α’ Λυκείου, Ειρήνη-Μαρία Καββαδία – Μπανγκλαντές – Α’ Λυκείου), την Κοινωνική, Ανθρωπιστική και Πολιτισμική Επιτροπή “Social, Humanitarian and Cultural Committee” (Ουρανία Χατζηπαρασίδη – Μπανγκλαντές – Α’ Λυκείου, Ειρήνη Αγγελάκη – Πολωνία – Α’ Λυκείου), την Ειδική Επιτροπή Πολιτικής “Special Political and Decolonization Committee” (Αλέξανδρος Αγγελάκης – Μπανγκλαντές – Α’ Λυκείου, Γιώργος Μανάκος – Πολωνία – Β’ Λυκείου), την Περιβαλλοντική Επιτροπή “Environmental Committee” (Κωνσταντίνα Πανουργιά – Μπανγκλαντές – Α’ Λυκείου, Αθανάσιος Μάντζιος – Πολωνία – Α’ Λυκείου), το Συμβούλιο Ασφάλειας “Security Council” (Ιωάννα Κορκή – Πολωνία – Α’ Λυκείου) και το Ειδικό Συνέδριο στην Πολιτική Διαφθορά “Special Conference on Political Corruption” (Ιωάννης Γούσιος – Πολωνία – Α’ Λυκείου, Ευαγγελία Κούκια – Μπανγκλαντές – Α’ Λυκείου).

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, οι προαναφερθέντες μαθητές, έπρεπε να αντιμετωπίσουν διπλωματικά τα θέματα που τους ανατέθηκαν, για τα  οποία όμως απαιτούνταν σχολαστική έρευνα. Η χρήση της αγγλικής γλώσσας ήταν υποχρεωτική, αφού στο Συνέδριο παρευρέθηκαν και πολλοί αλλόγλωσσοι μαθητές. Η συμμετοχή στο συνέδριο επέτρεψε στους μαθητές των Εκπαιδευτηρίων «Αθηνά» να έρθουν σε επαφή με μαθητές διαφορετικών πολιτισμών έξω από τις επιτροπές, αλλά και με την πολιτική άλλων χωρών, καθώς ενημερώθηκαν και συζήτησαν θέματα όπως τον αφοπλισμό της Ανατολικής Ουκρανίας, την εξάλειψη των βιολογικών όπλων, την ενσωμάτωση διατάξεων για την προστασία των παιδιών στις συμφωνίες ειρήνης, την υιοθέτηση στρατηγικών για την προστασία της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς στην εποχή της παγκοσμιοποίησης, την εξάλειψη του δουλεμπορίου μεταναστών και προσφύγων στη Λιβύη και άλλα επίκαιρα θέματα που αφορούν στην προστασία του περιβάλλοντος, την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κοινωνικά αδύναμων ομάδων και την ευημερία των πολιτών .

Το συγκεκριμένο συνέδριο θα μείνει αξέχαστο σε όλους μας που συμμετείχαμε. Ήταν μία μοναδική εμπειρία που έδωσε στα παιδιά γνώσεις σε θέματα που δε θα τους δινόταν η ευκαιρία να αποκτήσουν διαφορετικά.

Ευχαριστούμε το Σχολείο που μας έδωσε  αυτήν την ευκαιρία. Τέλος, ευελπιστούμε με τη βοήθεια των καθηγητριών που είναι υπεύθυνες για το English Club, να συνεχιστεί η συμμετοχή σε τέτοιου είδους προγράμματα για να δοθεί η δυνατότητα και σε άλλα παιδιά να γίνουν ενεργοί πολίτες του κόσμου».

Κούκια Ευαγγελία, Καββαδία Ειρήνη, Κορκή Ιωάννα

Μαθήτριες της Α΄ Λυκείου των Εκπαιδευτηρίων «Αθηνά»

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης