Site icon TrikalaVoice

Σφοδρή χαλαζόπτωση σε χωριά των Τρικάλων (video-φώτο)

Σφοδρή χαλαζόπτωση σημειώθηκε το απόγευμα της Τρίτης στα χωριά στα ριζά του Κόζιακα, από το ύψος του Κεφαλοβρύσου και πάνω.

 

 

Όπως κατέγραψε το trikalavoice.gr η χαλαζόπτωση διήρκησε ένα τέταρτο περίπου ισοπεδώνοντας καλλιέργειες και προκαλώντας μεγάλες ζημιές.

Το χαλάζι είναι ένα μετεωρολογικό φαινόμενο που χαρακτηρίζεται από την πτώση παγωμένων σφαιρών πάγου από την ατμόσφαιρα. Αυτές οι σφαίρες, γνωστές ως χαλαζόκοκκοι ή χαλαζόλιθοι, σχηματίζονται μέσα σε καταιγιδοφόρα νέφη, όταν σταγόνες νερού παγώνουν γύρω από έναν πυρήνα, συνήθως ένα κόκκο σκόνης ή ένα άλλο μικρό σωματίδιο. Ο σχηματισμός χαλαζιού συνήθως συμβαίνει όταν τα ανοδικά ρεύματα αέρα μέσα στο νέφος είναι τόσο ισχυρά που μπορούν να κρατήσουν τις παγωμένες σταγόνες νερού στην ατμόσφαιρα για αρκετό χρόνο. Καθώς αυτές οι σταγόνες ανεβαίνουν και κατεβαίνουν μέσα στο νέφος, προστίθενται περισσότερα στρώματα πάγου γύρω από τον πυρήνα, μέχρι να γίνουν αρκετά βαριές ώστε να πέσουν στη γη. Το χαλάζι μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ζημιές, ειδικά στη γεωργία, καθώς και σε οχήματα, στέγες, και άλλα ευαίσθητα αντικείμενα. Οι χαλαζόκοκκοι μπορούν να έχουν διάφορα μεγέθη, από μερικά χιλιοστά μέχρι και αρκετά εκατοστά σε διάμετρο.

Exit mobile version