Τοπικά

Σχολεία των Τρικάλων στο “ψηφιακό φεστιβάλ”

Στις 27-4-17 το 6ο Γυμνάσιο Τρικάλων  συμμετείχε με ομάδα μαθητών και τον καθηγητή Πληροφορικής κ. Γ. Παπαδημητρίου στο 7ο Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας. Ήταν μια θαυμάσια εμπειρία, που διεύρυνε τους ορίζοντες των μαθητών, αλλά και τους έδωσε ικανοποίηση. Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ έγινε στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου Τρικκαίων παρουσίαση του Ηλεκτρονικού και έντυπου Μαθητικού Περιοδικού του σχολείου μας,
«6ος Ύλης» (το οποίο μπορεί κανείς να βρει στην ιστοσελίδα μας, www.6gymtrikala.com), αλλά και της νέας σχολικής-δανειστικής μας Βιβλιοθήκης, ως προς την ψηφιακή της διάσταση και τις δυνατότητες που αυτή παρέχει.

Το σχολείο μας έχει επιδιώξει τον εξοπλισμό της Βιβλιοθήκης με όλα τα αναγκαία τεχνολογικά μέσα για την πλήρη αξιοποίησή της, και όχι μόνον από τους μαθητές μας. Κατά την παρουσίαση στο Φεστιβάλ επισημάνθηκε ότι 1500 βιβλία είναι καταχωρισμένα ηλεκτρονικά, ενώ υπάρχουν τρεις δυνατές επιλογές αναζήτησης βιβλίων στη Βιβλιοθήκη μας, οι οποίες είναι «Κατηγορίες», «Συγγραφείς», «Αποσπάσματα».

Οι κατηγορίες είναι Γλώσσα, Θρησκεία, Κοινωνικές Επιστήμες, Φυσικές και Μαθηματικές Επιστήμες, Εφαρμοσμένες Επιστήμες, Γεωγραφία – Ιστορία – Αρχαιολογία, Καλές και Διακοσμητικές Τέχνες, Λογοτεχνία, Φιλολογία και συναφείς κλάδοι και Γενικά.

Ο ενδιαφερόμενος μπορεί να δει τα εξώφυλλα των βιβλίων, τα οποία ταξινομήθηκαν στις κατηγορίες.

Μία από τις μεγαλύτερες κατηγορίες είναι η Λογοτεχνία, η οποία περιλαμβάνει 450 βιβλία καταχωρισμένα σε σελίδες. Για κάθε βιβλίο υπάρχει σύντομη παρουσίαση του περιεχομένου και όλα τα στοιχεία που αφορούν στην έκδοση του βιβλίου. Καταγράψαμε στην αναλυτική παρουσίαση των βιβλίων ακόμη και το βάρος του. Υπάρχει ακόμη βιογραφικό των συγγραφέων και είναι δυνατή η προβολή και των άλλων βιβλίων τους που υπάρχουν στη Βιβλιοθήκη μας. Εκτός από τα στοιχεία αυτά, είναι δυνατή και η αναζήτηση οποιουδήποτε άλλου βιβλίου, την ίδια στιγμή.

Η ενότητα «Συγγραφείς», περιλαμβάνει 380 Έλληνες και ξένους λογοτέχνες, ταξινομημένους σε αλφαβητικό ευρετήριο συγγραφέων.

Στην ενότητα «Αποσπάσματα» μπορούμε να διαβάσουμε και ένα απόσπασμα από το περιεχόμενο κάποιου βιβλίου. Μπορούμε και να ξεφυλλίσουμε το βιβλίο ηλεκτρονικά! Έχουμε τη δυνατότητα να το τυπώσουμε, να το στείλουμε σε κάποιον και να το μοιραστούμε, να μεγεθύνουμε το κείμενο.

Αυτές λοιπόν είναι κάποιες από τις δυνατότητες που προσπαθήσαμε να έχει εκείνος που θα μπει στην ιστοσελίδα μας, ώστε να απολαύσει μία εύχρηστη και ευχάριστη περιήγηση στο 6ο Γυμνάσιο Τρικάλων και σε όσα η νέα μας Βιβλιοθήκη μπορεί να προσφέρει!

Εξάλλου, η ιστοσελίδα μας έχει δημιουργηθεί με τη σύγχρονη φιλοσοφία του ανοιχτού κώδικα, έτσι ώστε συνεχώς θα εμπλουτίζεται με νέες ιδέες και δυνατότητες, σε συνεργασία πάντα με τους μαθητές.

Ενημερώνουμε, επιπλέον, ότι και το κοινό μπορεί να επισκέπτεται τη Βιβλιοθήκη του 6ου Γυμνασίου Τρικάλων, και κατά τις εργάσιμες πρωινές ώρες, αλλά και κάθε Σάββατο, 4-6 μ.μ., για να δανείζεται βιβλία ή να χρησιμοποιήσει τον χώρο ως αναγνωστήριο. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα ηλεκτρονικής κράτησης βιβλίου, μέσω αποστολής από τον ενδιαφερόμενο e-mail προς το 6ο Γυμνάσιο (library@6gymtrikala.com), μέχρι την προσωπική παραλαβή του βιβλίου από τον χώρο του σχολείου.

 

Ο Διευθυντής

Ιωάννης Μιχάλης

 

Το 5ο Γυμνάσιο δυναμικά στο 7ο Ψηφιακό Φεστιβάλ.

Το Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας είναι μια εκπαιδευτική εκδήλωση η οποία δίνει τη δυνατότητα στους μαθητές να δημιουργήσουν και να παρουσιάσουν ψηφιακά έργα που αναπτύσσουν στο σχολείο τους.

Ιδιαίτερη επιτυχία σημείωσε η συμμετοχή του 5ου Γυμνασίου Τρικάλων στο 7ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακών Δημιουργιών που πραγματοποιήθηκε στις 27 & 28  Απριλίου στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Τρικκαίων.

Οι μαθητές/τριες του 5ου Γυμνασίου παρουσίασαν μερικά μόνον από τα έργα που δημιουργήθηκαν μέχρι σήμερα στο σχολείο. Δόθηκε η δυνατότητα σε κάθε τάξη του σχολείου να παρουσιάσει και μια δημιουργία.

Έτσι μαθητές/τριες της  Α΄ τάξης  με υπεύθυνους καθηγητές την κ. Καμπόση και κ. Βακουφτσή παρουσίασαν στα Γαλλικά και Ελληνικά  την εργασία «je me souvienς, θυμάμαι.». Η εργασία δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του μαθήματος των Γαλλικών για συμμετοχή του σχολείου στον διαγωνισμό Γαλλοφωνίας. Οι μαθητές/τριες που παρουσίασαν την εργασία ήταν οι: Γούλα Αθανασία, Καντζούρα Βασιλική, Κοντογιάννης Ζήσης, Μόρφου Κονσταντίνα, Παναγιωτάκη Ευαγγελία- Γαβριέλα, Παπαθανασίου Σωτήρης, Πελτέκη Ελένη, Πουλιανίτη Χριστίνα, Σίμου Ελένη, Σουλιώτης Νικόλαος, Τσιουμάνη Ναυσικά, Τσιτσικά Ευθυμία,

Η Β΄ τάξη έδειξε  πώς να δημιουργείς video διαδικτυακά με πολύ απλά βήματα  και πρόβαλε συγχρόνως αντιπροσωπευτικά video που δημιουργήθηκαν μ΄ αυτόν τον τρόπο. Η εφαρμογή αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του μαθήματος Πληροφορικής με  υπεύθυνη καθηγήτρια την κ. Σμιξιώτη. Παρουσίασαν οι μαθήτριες: Αντωνίου Μαρία, Αργυρίου Νάνσυ, Βουτσελά Χριστίνα και Γρηγορίου Νικολέττα.

Η Γ΄ τάξη παρουσίασε εφαρμογές οπτικού προγραμματισμού σε  περιβάλλον Scratch με υπεύθυνη καθηγήτρια την κ. Μπουνέλη. Την παρουσίαση ανέλαβαν οι: Κόκκαλης Κων/νος, Μόρφου Μαρία και Μπόζιακα Αγγελική. Επίσης παρουσιάστηκε η ταινία μικρού μήκους που δημιουργήθηκε από τους μαθητές της Γ΄ τάξης στο πλαίσιο συμμετοχής του σχολείου στο Διαγωνισμό  Ελληνοκυπριακής φιλίας με υπεύθυνο καθηγητή τον κ. Κουβέλα. Η παρουσίαση έγινε από τους: Αντωνίου Φωτεινή,  Βασδέκη Βαγγέλη, Γεωργαλά Μαριτίνα και Μπουλογιώργου Βίβιαν.

Η συμμετοχή στο Φεστιβάλ μας έδωσε την χαρά αφενός να παρουσιάσουμε αντιπροσωπευτικά έργα που δημιουργήσαμε στο σχολείο μας αφετέρου να δούμε έργα μαθητών/τριών άλλων σχολείων, να πάρουμε νέες ιδέες, να ανταλλάξουμε καλές πρακτικές, να εμπνευστούμε και να δημιουργήσουμε στο μέλλον νέα καινοτόμα έργα.

Ευχαριστούμε τους καθηγητές/τριές μας για την ευκαιρία που μας δίνουν να συμμετέχουμε σε τέτοιες δράσεις.

Περισσότερα μπορείτε να δείτε στην σελίδα του Σχολείου μας:

https://5gymtrik.wordpress.com/

 

Για το 5ο Γυμνάσιο Τρικάλων

Κόκκαλης Κων/νος,

Μόρφου Μαρία και

Μπόζιακα Αγγελική.

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης