Site icon TrikalaVoice

Σ. Παπαδόπουλος: “Προμήθειες Νοσοκομείων”

Η αναβάθμιση του ΕΣΥ περιλαμβάνει καθήκοντα που επιδιώκουν τη καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων.  Στα καθήκοντα αυτά ανήκει και η εξοικονόμηση πόρων με την εξυγίανση του συστήματος προμηθειών στο δημόσιο σύστημα υγείας και τη σωστή διαχείρισή τους. Για τον σκοπό αυτό ψηφίστηκε ο Νόμος 4472/2017  « Ίδρυση της Εθνικής Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας για την Κεντρικοποίηση Προμηθειών των εποπτευόμενων από το Υπουργείο Υγείας Φορέων».

Η ΕΚΑΠΥ αναλαμβάνει τον στρατηγικό και επιχειρησιακό σχεδιασμό των προμηθειών προϊόντων και υπηρεσιών των Νοσοκομείων – των ΥΠΕ – των εποπτευόμενων από το Υπουργείο Υγείας Φορέων , καθώς και τη παρακολούθηση και τον έλεγχο των αναλώσεών τους. Στις αρμοδιότητές της είναι :

–          Η δημιουργία Ηλεκτρονικής Πλατφόρμας Προμηθειών Υγείας, με Μητρώα α) προϊόντων, υπηρεσιών και προμηθευτών β) Κεντρικοποίησης προμηθειών γ) κόστους και αναλώσεων δ) τεχνικών προδιαγραφών

–          Ο προγραμματισμός των προμηθειών

–          Η κατάρτιση των όρων των διακηρύξεων των διαγωνισμών που αυτή υλοποιεί

–          Η τήρηση ηλεκτρονικού αρχείου

–          Η εγκαθίδρυση μηχανισμού Εσωτερικής Διακίνησης Αδρανών Αποθεμάτων

–          Η παρακολούθηση των πληρωμών των προμηθειών

Για την εξυπηρέτηση των σκοπών της ΕΚΑΠΥ παραδίδονται σε αυτήν :

–          Ο κατάλογος ενιαίας κωδικοποίησης εργαστηριακών εξετάσεων της Επιτροπής Προμηθειών Υγείας ( ΕΠΥ ) του Υπουργείου Υγείας και ο αντίστοιχος κατάλογος του ΕΟΠΥΥ.

–          Το Μητρώο Ιατροτεχνολογικών Προϊόντων και Προμηθευτών, καθώς και το Μητρώο Ενιαίων Τεχνικών Προδιαγραφών της ΕΚΑΠΤΥ Α.Ε.

–          Όλα τα αρχεία ενιαίας κωδικοποίησης προϊόντων και υπηρεσιών υγείας που έχουν καταρτίσει οι ΥΠΕ, τα Νοσοκομεία και οι άλλοι εποπτευόμενοι Φορείς

–          Το Παρατηρητήριο Τιμών της ΕΠΥ

Για τις απαιτούμενες προμήθειες συντάσσεται Στρατηγική Κεντρικοποίησης Προμηθειών, η οποία κοινοποιείται προς έγκριση  στον Υπουργό Υγείας.

Προμήθειες ειδών και υπηρεσιών των οποίων η προϋπολογισθείσα δαπάνη δεν υπερβαίνει ετησίως το ποσόν των 40.000 ευρώ χωρίς ΦΠΑ, μπορούν να διενεργούνται από τους Φορείς, κατ¨εξαίρεση.

Το Υπουργείο Υγείας εκτιμά ότι  μέσω των κεντρικών διαγωνισμών  μπορεί να επιτευχθεί όφελος περίπου στο 25% σε κάθε κεντρικοποιημένη προμήθεια. Θετικά θα είναι τα αποτελέσματα και για την υγεία του πληθυσμού, λόγω της βελτίωσης και έρευνας των προμηθειών πριν την κατακύρωση των διαγωνισμών.

 

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΣΑΚΗΣ

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ ΕΠΕΚΕ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ, ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

Exit mobile version