Τοπικά

Τέμπη: Ξεκινά η αποκατάσταση της κρεμαστής γέφυρας στην Αγία Παρασκευή

Του Χρίστου Τζίκα-φωτ. Θανάσης Καλιακούδας

Ο «Daniel» στο πέρασμά του από τη Θεσσαλία άφησε πίσω του τεράστιες καταστροφές με τις πληγές να είναι εμφανής ακόμα και σήμερα, δέκα μήνες μετά, σε διάφορες υποδομές της περιοχής. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι και η γέφυρα των Τεμπών στην Αγία Παρασκευή όπου οι πλημμύρες και τα ορμητικά νερά του Πηνειού προκάλεσαν σοβαρές ζημιές.

Η Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου, με την συνδρομή της Περιφέρειας Θεσσαλίας, προχωρούν άμεσα στην αποκατάσταση της γέφυρας, με το κόστος για τις πρώτες εργασίες να ξεπερνά το ποσό των 300.000 ευρώ. Σύμφωνα με τη μελέτη που χρηματοδοτήθηκε από την Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου κι έχει κατατεθεί από την Μητρόπολη στο υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων προβλέπει μεταξύ άλλων, την ύψωση των βάθρων για περίπου ακόμα δύο μέτρα, δηλαδή να ξεπεράσει τα είκοσι, ενώ θα είναι προσβάσιμη από ΑμεΑ.

Κατά τη διάρκεια των καταστροφικών πλημμυρών, το νερό έφτασε στα 18 μέτρα με αποτέλεσμα να παρασύρει τη γέφυρα, αυτός είναι και ο λόγος που τα βάθρα θα «ψηλώσουν» κατά δύο μέτρα έτσι ώστε να είναι ασφαλή σε αντίστοιχη περίπτωση.

«Να δώσουμε τη γέφυρα στον κόσμο»

«Η Μητρόπολη είχε προκαλέσει μία μελέτη για την αποκατάσταση της γέφυρας την οποία χρηματοδότησε η αυτοκινητόδρομος Αιγαίου», ανέφερε στη larissanet ο Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου, Σεβ. κ. Ιερώνυμος προσθέτοντας ότι σε συνεννόηση με την Περιφέρεια Θεσσαλίας ξεκινούν οι εργασίες για να δοθεί πίσω στον κόσμο.

«Η μελέτη έχει κατατεθεί στο υπουργείο Υποδομών, αλλά αυτή τη στιγμή η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει τη δυνατότητα να δράσει καλύτερα πάνω σε αυτό το έργο κι έτσι με τον περιφερειάρχη, κ. Κουρέτα ήρθαμε σε συνεννόηση για να προχωρήσουμε τη διαδικασία χρονικά, έτσι ώστε δώσουμε τη γέφυρα όσο το δυνατόν πιο γρήγορα στον κόσμο».

«Η Κοιλάδα των Τεμπών πρέπει να αναδεικνύεται συνεχώς και θέλουμε να γίνει ένας τόπος περιπάτου κι αναψυχής και να πάψει να συνδέεται μόνο με μεγάλα δυστυχήματα που συνέβησαν», πρόσθεσε ο κ. Ιερώνυμος.

 «Προχωράμε στην επισκευή της γέφυρας»

«Με τη σύμφωνη γνώμη της Μητρόπολης Λαρίσης και Τυρνάβου, αλλά και του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ιερώνυμου, η Περιφέρεια Θεσσαλίας αναλαμβάνει να καλύψει τα έξοδα και να προχωρήσει στην επισκευή της κρεμαστής γέφυρας στην Αγία Παρασκευή στα Τέμπη», δήλωσε στη larissanet, o περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Δημήτρης Κουρέτας, συμπληρώνοντας ότι εργασίες θα ξεκινήσουν άμεσα.

Το έργο της αποκατάστασης αναμένεται να ξεκινήσει ακόμη και πριν από τον εορτασμό της Αγίας Παρασκευής στις 26 Ιουλίου. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες ο προγραμματισμός της Μητρόπολης αναφέρει πως θα τελεστούν ο Εσπερινός και η Θεία Λειτουργία σε εξέδρα που θα στηθεί απέναντι από το Προσκύνημα καθώς δεν θα είναι προσβάσιμο από τους πιστούς. Διάφορες προτάσεις για τη μεταφορά του κόσμου προς το εκκλησάκι κρίθηκαν αναξιόπιστες κι έτσι αποφασίσθηκε να βρεθεί άλλη λύση.

Η ιστορία της γέφυρας

Η έναρξη της κατασκευής της έγινε το 1959 και η ολοκλήρωσή της το 1960 από τους σιδηροδρομικούς οι οποίοι την έφτιαξαν ως τάμα για το «θαύμα» της Αγίας Παρασκευής, για να διευκολύνει τους προσκυνητές να προσεγγίσουν τον ναό, ενώ τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν στις 3 Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους.

Το κατάστρωμα της γέφυρας βρίσκεται σε ύψος 18 μέτρων από τα ύδατα κι οδηγεί προς το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής, ενώ έχει συνολικό μήκος 210 μέτρων και πλάτος 14 μέτρα.

Πριν την κατασκευή η μεταφορά στην αντίπερα όχθη του Πηνειού γινόταν μέσω βάρκας ή από μία μικρή ξύλινη γέφυρα.

Αξίζει να σημειωθεί πως ανακατασκευάστηκε το καλοκαίρι του 2004 όπου κι έγιναν τα εγκαίνια.

Φωτογραφικά στιγμιότυπα από την τωρινή κατάσταση στην περιοχή:

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης