Site icon TrikalaVoice

Τα Εκπαιδευτήρια «Αθηνά» σε παγκόσμιο συνέδριο στη Γερμανική σχολή Αθηνών

Στις 18-21 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε στη Γερμανική σχολή Αθηνών το 22ο Συνέδριο Προσομοίωσης Ηνωμένων εθνών στο οποίο εκπροσώπησαν το Σχολείο μας οι μαθητές και οι μαθήτριες της Β’ Λυκείου Αργυροπούλου Ελένη, Καββαδία Ειρήνη, Παπαποστόλου Νέλλη, Στεργίου Έμη και Φατλέ Κωνσταντίνα και της Α’ λυκείου Γεωργάκης Φώτης, Γκινής Δημήτρης, Καραθάνου Δήμητρα, Κυριτσοπούλου Ειρήνη, Μανούρα Άννα Μαρία και Τσόγκα Εβελίνα με υπεύθυνες καθηγήτριες και συνοδούς την κυρία Κόσσυβα Βίβιαν και την κυρία Λιακατή Λίνα.

 

Μαθητές από διάφορες χώρες του κόσμου παρευρέθηκαν στο συνέδριο για μία ακόμη φορά και κλήθηκαν να διαπραγματευτούν και να συζητήσουν για την αντιμετώπιση οικονομικών, περιβαλλοντικών, πολιτικών και κοινωνικών προβλημάτων που αποτελούν μάστιγα του 21ου αιώνα και ταυτόχρονα για να εξασκήσουν την αγγλική γλώσσα τόσο βιωματικά όσο και δημιουργικά.

 

Ως εκπρόσωποι του Βελγίου και του Παγκόσμιου Οργανισμού Συναλλαγών (WTO), με την κατάλληλη καθοδήγηση από τις υπεύθυνες κ.Λιακατή Λίνα και κ.Κόσσυβα Βίβιαν, μελετήσαμε τις πολιτικές της χώρας που εκπροσωπούσαμε και καταφέραμε να τις υποστηρίξουμε στο ευρύτερο κοινό του συνεδρίου.

Την πρώτη μέρα του συνεδρίου, όλοι οι συμμετέχοντες παρευρεθήκαμε στο αμφιθέατρο της Γερμανικής σχολής για να παρακολουθήσουμε την τελετή έναρξης που περιελάμβανε τις ομιλίες εξεχουσών προσωπικοτήτων όπως της Υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως και ορισμένων πρεσβευτών όπως της Σουηδίας, του Μεξικού και της Ελβετίας, οι οποίοι μας καλωσόρισαν και μας ενημέρωσαν για την παγκόσμια επικαιρότητα. Στη συνέχεια, πήγαμε ο καθένας στην ανάλογη επιτροπή του και ξεκίνησε η πολύωρη διαδικασία εύρεσης λύσεων των θεμάτων που θα μας απασχολούσαν για το υπόλοιπο του συνεδρίου.

 

Την δεύτερη μέρα, εξοικειωμένοι πλέον με την όλη διαδικασία, είχαμε περισσότερη αυτοπεποίθηση και νιώθαμε έτοιμοι να έρθουμε σε αντιπαράθεση για τα θέματα που είχε κληθεί να υποστηρίξει ο καθένας μας. Συμμετείχαμε ενεργά στις συζητήσεις των επιτροπών μας και ταυτόχρονα προτείναμε και ψηφίζαμε λύσεις κοινά αποδεκτές μέσω του εποικοδομητικού διαλόγου ξεπερνώντας με αυτόν τον τρόπο οποιαδήποτε διαφωνία προέκυπτε.

 

Την τρίτη μέρα μετά από γόνιμη και ουσιαστική συζήτηση-αντιπαράθεση, αντιπαρατεθήκαμε και υποστηρίξαμε τις απόψεις μας, κληθήκαμε να ψηφίσουμε ως εκπρόσωποι των αντίστοιχων χωρών όπως θα γινόταν σε μια αντίστοιχη συνεδρίαση του ΟΗΕ.

 

Το ευχάριστο κλίμα δεν χάθηκε καθόλου τόσο κατά τη διάρκεια του συνεδρίου όσο και κατά τη διάρκεια όλης της εκδρομής ενώ όλοι οι μαθητές καταφέραμε να συνεργαστούμε άψογα με τις υπεύθυνες καθηγήτριες του προγράμματος. Αποκτήσαμε αξέχαστες εμπειρίες, ήρθαμε σε επαφή και δημιουργήσαμε φιλίες με μαθητές από όλη την Ελλάδα αλλά και από όλο τον κόσμο. Αυτό, άλλωστε, αποτελεί και το βαθύτερο νόημα του προγράμματος: η ανταλλαγή απόψεων και ιδεών και η ανάπτυξη διαπροσωπικών σχέσεων με παιδιά διαφορετικού πολιτισμού και κουλτούρας προάγοντας με αυτόν τον τρόπο την καλλιέργεια του πνεύματος και την πολυπολιτισμικότητα. Ελπίζουμε, λοιπόν, να μας δοθούν ανάλογες ευκαιρίες συμμετοχής σε τέτοιου είδους συνέδρια και στο μέλλον από τις οποίες θα διευρύνουμε τους ορίζοντές μας και θα κερδίσουμε πλούσιες εμπειρίες.

 

Παπαποστόλου Νέλλη, Β’ Λυκείου

Τσόγκα Εβελίνα, Α’ Λυκείου

Exit mobile version