Τοπικά

Τα Εκπαιδευτήρια «Αθηνά» … στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων και Μανιταριών

Την Τετάρτη 15 Μαΐου εμείς οι μαθητές της β΄ γυμνασίου, με υπεύθυνη την κα Καραβασίλη Εύη και συνοδούς καθηγητές τους κ. Κωνσταντίνου Κωνσταντίνο και κ. Παπαϊωάννου Νίκο, είχαμε την ευκαιρία να επισκεφθούμε το αξιόλογο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων και το Μουσείο Μανιταριών, που δημιουργήθηκε πρόσφατα στην Καλαμπάκα.

Ξεκινήσαμε νωρίς το πρωί και μετά από μια μικρή διαδρομή με το λεωφορείο φτάσαμε στο Μουσείο. Εκεί μας υποδέχτηκε ο διευθυντής του Μουσείου κ. Νίκος Πάλλας, για να μας κάνει ξενάγηση στον ιδιαίτερα ενδιαφέροντα για μας αυτόν χώρο. Με μεγάλη προθυμία μάς έδωσε σημαντικές πληροφορίες για τη δημιουργία του μουσείο καθώς και για την συλλογή πτηνών και θηλαστικών (περίπου 300 είδη) που υπάρχουν στα διοράματα που κοσμούν το χώρο. Μεγάλη εντύπωση μάς έκανε ο τρόπος παρασκευής των εκθεμάτων, αφού – όπως μας τόνισε – δεν είναι απλά ταριχευμένα αλλά με μια ειδική τεχνική, για να αντέξουν πολλά χρόνια χωρίς να αλλοιωθεί η όψη τους. Παρατηρώντας τα διοράματα διαπιστώσαμε ότι αναπαριστούν με απόλυτη ακρίβεια το φυσικό περιβάλλον που διαβιούν τα ζώα και ότι η τοποθέτησή τους στο χώρο γίνεται σε θεματικές ενότητες. Έτσι, τα εκθέματα κατανέμονται με ιδιαίτερη προσοχή ανάλογα με τον τύπο του οικοσυστήματος στο οποίο ανήκουν. Στη συνέχεια, κατευθυνθήκαμε στο επάνω όροφο, που βρίσκεται το Μουσείο Μανιταριών. Αυτό, όπως μας ανέφερε, είναι το πρώτο στο είδος του στην Ελλάδα και περιέχει αρκετές δεκάδες με τα κυριότερα είδη μανιταριών, τα οποία είναι σε πήλινα εκμαγεία πολύ πιστά σε σχέση με αυτά που υπάρχουν στο περιβάλλον. Τέλος, μάς επισήμανε ότι είναι λίγα τα δηλητηριώδη μανιτάρια στην Ελλάδα και ότι δεν θα πρέπει να μαζεύουμε και να καταναλώνουμε τα μανιτάρια, χωρίς να έχουμε κάποιες γνώσεις για τα είδη που υπάρχουν στη φύση.

Η άριστη ποιότητα των εκθεμάτων και το κατάλληλα διαμορφωμένο περιβάλλον μαζί με τις γεύσεις μανιταριών που μας πρόσφεραν στο τέλος μάς άφησαν τις καλύτερες εντυπώσεις. Ήταν μια μοναδική Μουσειακή εμπειρία που θα θέλαμε να επαναλάβουμε, συνδυάζοντας την – αν είναι δυνατόν – και με μια περιήγηση στη φύση, για να δούμε από κοντά και να μαζέψουμε ίσως μόνοι μας τα δικά μας μανιτάρια – με την επίβλεψη κάποιων ειδικών βέβαια.

Χριστίνα Μπαρτζιώκα, Χαρά Νικολάου

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης