Για άλλη μια χρονιά το Σχολείο μας συμμετείχε στο Συνέδριο Προσομοίωσης Ηνωμένων Εθνών το οποίο έλαβε χώρα στις 15-17 Φεβρουαρίου 2019 στο Κολλέγιο Ανατόλια της Θεσσαλονίκης. Το Σχολείο μας εκπροσώπησαν οι μαθητές Αργυροπούλου Ελένη, Γαλάτου Αγγελίνα, Καββαδία Ειρήνη, Κούκια Εβίτα, Νικολάου Ανδριανή, Παπαποστόλου Νέλλη, Στεργίου Έμη, Στεργιούλη Μαριάννα, Τσιγκαρίδα Ελένη, Φατλέ Κωνσταντίνα, Χατζηπαρασίδη Ρένια (Α΄ λυκείου), Γεωργάκης Φώτης, Καραθάνου Δήμητρα, Μακρής Αχιλλέας, Οικονόμου Εβελίνα, Τσόγκα Εβελίνα και Φραγκιαδουλάκης Άγγελος (Γ γυμνασίου) με συντονίστριες τις καθηγήτριες Βίβιαν Κόσσυβα και Λίνα Λιακατή (καθηγήτριες Αγγλικών).
Μαθητές ή φοιτητές από όλο τον κόσμο συγκεντρώθηκαν άλλη μια φορά για να διαλεχθούν περί επικαίρων παγκοσμίων ζητημάτων, τα οποία κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν έχοντας ρόλο διπλωματών των οργάνων του ΟΗΕ, εκπροσωπώντας ο καθένας διάφορα κράτη-μέλη του. Οι μαθητές-διπλωμάτες ασχολήθηκαν με θέματα οικονομικά, ανθρωπιστικά, πολιτικά, νομικά, αφοπλισμού καθώς και ζητήματα που αφορούν την Ευρωπαϊκή Ένωση. Με την κατάλληλη προετοιμασία και καθοδήγηση από τις καθηγήτριες-συντονίστριες συμμετείχαμε ενεργά και με ορθά επιχειρήματα στις συζητήσεις με τους συνδιπλωμάτες μας, υποστηρίζοντας και πράττοντας ανάλογα με τις πολιτικές των χωρών μας, οι οποίες ήταν η Γερμανία, η Αργεντινή, η Ρουμανία και η Ρουάντα. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι οι μαθητές Κούκια Εβίτα, Στεργιούλη Μαριάννα, Φατλέ Κωνσταντίνα και Γιωργάκης Φώτης ήταν πρέσβεις της Γερμανίας, της Αργεντινής, της Ρουάντας και της Ρουμανίας αντίστοιχα.
Στα πλαίσια των επιτροπών στις οποίες είχαμε ενταχθεί, συνάψαμε φιλίες με αλλοεθνή παιδιά, δημιουργώντας μοναδικές εμπειρίες, παραθέσαμε πιθανές λύσεις για τα προβλήματα που μας είχαν ανατεθεί, επιχειρηματολογήσαμε ενώπιον ακροατηρίου καθώς και εξοικειωθήκαμε περαιτέρω με την αγγλική γλώσσα. Συγκεκριμένα,μερικά από τα μείζονα θέματα στα οποία εντρύφησαν οι μαθητές ήταν η ισλαμιστική τρομοκρατική οργάνωση Al-shabab, τα βιολογικά όπλα, ο γεννητικός ακρωτηριασμός, η γκετοποίηση, η ελευθερία λόγου στο διαδίκτυο, οι οικονομικές ανισότητες, το ζήτημα του Abyei και πολλά άλλα.
Την πρώτη μέρα μας στο συνέδριο παρακολουθήσαμε την ενδιαφέρουσα τελετή έναρξης, η οποία συμπεριλάμβανε ομιλίες του Προεδρείου, του κυβερνητικού εκπροσώπου των ΗΠΑ Mr. Gregory W. Pfleger, του Ευρωβουλευτή και καθηγητή Νομικής κ. Χρυσόγονου Κωνσταντίνου, και δεν έλλειψε η ευχάριστη «νότα» που προσέφερε μια χορωδιακή ομάδα που απαρτιζόταν από μαθητές του Κολλεγίου. Στη συνέχεια, παρευρεθήκαμε για πρώτη φορά στις επιτροπές μας όπου ήρθαμε σε επαφή με τους υπόλοιπους αντιπροσώπους και προβήκαμε σε συζητήσεις για την εύρεση πιθανών λύσεων στα προαναφερθέντα ζητήματα.
Την επόμενη μέρα οι συνεδριάσεις των επιτροπών συνεχίστηκαν με τον ίδιο ρυθμό, ενώ μέσω των λυσιτελών συζητήσεων γνωρίσαμε καλύτερα τον κόσμο της διπλωματίας και της πολιτικής.
Την τρίτη και τελευταία μέρα οι διπλωματικές διαβουλεύσεις ολοκληρώθηκαν επιτυχώς, καθώς όλες οι επιτροπές είχαν καταλήξει σε ένα κοινό ψήφισμα με ρηξικέλευθες προτάσεις για την επίλυση όλων των θεμάτων. Αναχωρώντας από το συνέδριο μας περιέβαλε όλους ένα αίσθημα εσωτερικής ικανοποίησης αλλά και ευγνωμοσύνης που το Σχολείο συνεχίζει να προσφέρει στους μαθητές τέτοιες μοναδικές δυνατότητες οι οποίες ξεπερνάνε τα όρια της καθημερινής εκπαίδευσης.
Στεργίου Δήμητρα – Φατλέ Κωνσταντίνα
Μαθήτριες της Α’ Λυκείου