Τοπικά

Τα θέματα που θέτει η “Λαϊκή Συσπείρωση” στη συνεδρίαση λογοδοσίας του Δήμου Τρικκαίων

Εξαιρετικά σημαντικά θέματα θέτει η “Λαϊκή Συσπείρωση” και στην ερχόμενη συνεδρίαση του Δ.Σ. Τρικκαίων.

 

Αναλυτικά:

‘‘30 χρόνια λειτουργίας του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού στα Τρίκαλα,  

χωρίς φοιτητικές εστίες.’’  

30 χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την ίδρυση και λειτουργία στην πόλη μας του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού .  

Παράλληλα σε αυτό το διάστημα και για μερικά χρόνια λειτούργησε το τμήμα Πολιτικών Μηχανικών ΤΕ, ενώ σήμερα λειτουργεί και το Τμήμα Διατροφολογίας και Διαιτολογίας .  

Όλα αυτά τα χρόνια, χιλιάδες νέοι σπουδάσανε στην πόλη μας ,ενώ σήμερα ο αριθμός των φοιτητών/τριών, μεταπτυχιακών αλλά και εργαζομένων από άλλες πόλεις που απασχολούνται στο πανεπιστήμιο ξεπερνά τους 1500.  

Όμως, γιαυτές τις λαϊκές οικογένειες που στέλνουν τα παιδιά τους να σπουδάσουν σε μια άλλη πόλη, μακριά από τον τόπο κατοικίας, δεν προχώρησε ποτέ η δημιουργία μιας κρίσιμης υποδομής που θα τους στήριζε, όπως είναι οι φοιτητικές εστίες. Δεν είναι μακριά από την αλήθεια η εκτίμηση ότι οι φοιτητές και οι φοιτήτριες αντιμετωπίζονται ως πελάτες, και όχι ως νέα παιδιά που ήρθαν να σπουδάσουν. Πιο ειδικά τώρα, μέσα σε όλα τα μεγάλα προβλήματα της ακρίβειαςτων χαμηλών μισθών και συντάξεων, της ανεργίας, της εκτίναξης των ενοικίωνπροστίθεται ένα ακόμα μεγάλο πρόβλημα , αυτό της εύρεσης στέγης, αφού αυτή

αποτελεί για πολλούς ένα δυσβάσταχτο έως απαγορευτικό κόστος για τη διαμονή τους.  

  

Επιπλέον στην πόλη μας, λόγω και της μεγάλης τουριστικής δραστηριότητας ,ο προσανατολισμός στη βραχυχρόνια μίσθωση καθιστά ακόμα πιο δύσκολη την ανεύρεση κατοικίας.  

  

Οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης, χωρίς να υποτιμάμε το γεγονός ότι ο Δήμος Τρικκαίων έχει ήδη παραχωρήσει δημοτικό οικόπεδο για την ανέγερση εστιών στον χώρο του πανεπιστημίου στις Καρυές, θεωρούμε ότι, ανεξάρτητα εάν έχει την αρμοδιότητα και την ευθύνη για τις φοιτητικές εστίες, δεν μπορεί να μένει θεατής σε μια τέτοια σκληρή πραγματικότητα που ζούνε οι φοιτητές και οι οικογένειες τους στην πόλη μας.  

  

Ερωτάται η Δημοτική Αρχή:  

  

Πoιά είναι η θέση της στο παραπάνω ζήτημα;  

Τι ενέργειες πρωτοβουλίες θα πάρει ως μέσο πίεσης προς την Κυβέρνησητην Περιφέρεια, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας για την ανέγερση φοιτητικών εστιών στην πόλη μας, που αποτελεί διαχρονικό αίτημα της φοιτητικής κοινότητας, χωρίς ΣΔΙΤ και χαράτσια, που να καλύπτουν δωρεάν τις μεγάλες ανάγκες των φοιτητών, παιδιών λαϊκών οικογενειών που σπουδάζουν στα Τρίκαλα;  

Γιώργος Καΐκης 

Δημοτικός Σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Τρικάλων

‘‘Για την εξέλιξη (εάν υπάρχει) του προγράμματος υποχρεωτικού προσεισμικού ελέγχου των δημόσιων κτιρίων και κυρίως των σχολικών κτιρίων όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων στον Δήμο Τρικκαίων.’’  

 Πριν ένα χρόνο περίπου, ξεκίνησε το πρόγραμμα του υποχρεωτικού προσεισμικού ελέγχου των δημόσιων κτιρίων από το Υπουργείο Κλιματικής κρίσης και Πολιτικής προστασίας σε συνεργασία με τον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας. Στόχος είναι μέχρι και το τέλος του έτους να έχουν ολοκληρωθεί οι αυτοψίες στα δημόσια κτίρια που θα έχουν καταχωρηθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα απογραφής κτιρίων.  

Ο χρόνος βέβαια τελειώνει, και στο Δήμο μας δεν υπάρχει ίχνος εξέλιξης του συγκεκριμένου προγράμματος και ιδιαίτερα για τα κτίρια που δίνεται προτεραιότητα όπως είναι οι εκπαιδευτικές μονάδες.  

 Η Λαϊκή Συσπείρωση στην ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας τον Μάη του 2024  ανέδειξε τα προβλήματα και τις ανησυχίες που προκύπτουν από τα παλιά και γερασμένα σχολικά κτίρια του Δήμου, όπου το 45% αυτών έχουν κατασκευαστεί με τον αντισεισμικό κανονισμό του 1959, που είχε σοβαρές αδυναμίες και ελλείψεις, και τον κανονισμό του 1985, που παρά τις σημαντικές βελτιώσεις είναι ξεπερασμένος

αφού από το 1995 τέθηκε σε αποκλειστική εφαρμογή ο Νέος Αντισεισμικός Σχεδιασμός, ενώ από το 2001 ισχύει ο κανονισμός του 2000. Επιπλέον οι σεισμοί του 2021 καταπόνησαν σημαντικά τα κτίρια και δημιούργησαν πρόσθετα προβλήματα.  

Από το πρόγραμμα φαίνεται ξεκάθαρα ότι πρόκειται για πρωτοβάθμιο έλεγχοόπου αρχικά θα γίνεται αυτοψία, και σε όποια κτίρια εντοπισθεί κάποιο πρόβλημα θα ακολουθεί η διαδικασία του δευτεροβάθμιου ελέγχου, που θα είναι και ο τελικός έλεγχος και θα δείξει σε ποια κτίρια θα γίνουν επεμβάσεις και σε ποια όχι. Έτσι όμως όπως πάει το «πράγμα» ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι.  

Ερωτάται η Δημοτική Αρχή:  

Έχει δηλωθεί το σύνολο των εκπαιδευτικών μονάδων στην τράπεζα δεδομένων του συγκεκριμένου προγράμματος

Εάν όχι, τι ενέργειες θα κάνει άμεσα ώστε να καταγραφούν όλα τα σχολεία στο πληροφοριακό σύστημα και να ξεκινήσει η εφαρμογή του προγράμματος με τους εξειδικευμένους μηχανικούς που θα κάνουν τις αυτοψίες?  

Λάμπρος Ντουρλιός 

Δημοτικός Σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Τρικάλων 

 

« ΣΥΝΟΙΚΙΣΜΟΣ ΚΟΚΚΙΝΟΥ ΠΥΡΓΟΥ ΤΡΙΚΑΛΩΝΔΗΜΟΤΙΚΗ ΟΔΟΠΟΙΕΙΑ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΗ ΔΙΑΒΑΣΗ ΠΕΖΟΔΡΟΜΗΣΗ ΦΩΤΙΣΜΟΣ –  ΣΧΟΛΙΚΑ ΚΤΙΡΙΑ ΠΑΙΔΙΚΗ ΧΑΡΑ »  

Κ. Δήμαρχε,  

 – Ο Συνοικισμός του Κόκκινου Πύργου που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το κέντρο της πόλης των Τρικάλων είναι ένας συνοικισμός παντελώς παραμελημένος. Όπως γνωρίζετε στον συνοικισμό υπάρχουν  τρεις περιοχές με διαφορετικό Πολεοδομικό Κανονισμό. Α) Ρυμοτομικό σχέδιο του παλιού οικισμού του Κ. Πύργου, β) Η επέκταση του ρυμοτομικού σχεδίου και γ) Η περιοχή με τη νέα πράξη εφαρμογής.  

Δυστυχώς, όσον αφορά ιδιαίτερα την περιοχή της επέκτασης του ρυμοτομικού σχεδίου είναι σε πλήρης εγκατάλειψη. Στις μισές Δημοτικές Οδοί όπως η Ράγκου κ.λ.π. υπάρχει μερική ασφαλτόστρωση και στις άλλες μισές όπως η οδός Ευσταθίου Πίσσα, Πιπίνου  

Ευστρατίου Πίσσα, η οδός που διασταυρώνεται με την οδό Ρογγίων κλπ υφίσταται κακός χωματόδρομος με λακκούβες.  

Επιπλέον η διασταύρωση της οδού Μετεώρων με την κεντρική οδό του Συνοικισμού του Κ. Πύργου όπου παρεμβάλλεται και η σιδηροδρομική γραμμή δεν υφίσταται ασφαλής διάβαση τόσο για τους διερχόμενους πεζούς όσο και για τα ποδήλατα, παρόλο που διέρχονται καθημερινά

τόσο οι μόνιμοι κάτοικοι του Συνοικισμού όσο και μαθητές που φοιτούν στο 5ο Γυμνάσιο και στο 2ο ΕΠΑΛ καθώς και οι αθλητές της ακαδημίας ποδοσφαίρου του Κ. Πύργου. Επίσης σε όλο το μήκος της κεντρικής οδού δεν υπάρχει πεζοδρόμιο και είναι άκρως επικίνδυνο για όλους τους διερχόμενους πεζούς.  

Ο φωτισμός στον Συνοικισμό είναι παντελώς ανεπαρκής. Ιδιαίτερα μετά τη γέφυρα του Κ. Πύργου.  

Όσον αφορά δε τα σχολικά κτίρια του συνοικισμού τόσο του Δημοτικού Σχολείου όσο και του Νηπιαγωγείου είναι σε πλήρη εγκατάλειψη. Το Δημοτικό Σχολείο το οποίο είναι κτίριο πέραν της 30ετίας χρήζει απαραίτητα μία ανακαίνιση. Οι τουαλέτες του σχολικού κτιρίου είναι ακατάλληλες προς χρήση ιδιαίτερα για παιδιά ηλικίας 6-12  ετών αφού οι παλιές σιδερένιες πόρτες έχουν σκουριάσει και  

αποσυντίθενται, τα είδη υγιεινής είναι κατεστραμμένα, οι βρύσες σκουριασμένες, τα πλακάκια σπασμένα, και τα καζανάκια με σκουριασμένες αλυσίδες. Εσωτερικά οι αίθουσες χρειάζονται βάψιμο διότι σε πολλά σημεία υπάρχει μούχλα και τα εξωτερικά κουφώματα χρήζουν αντικατάσταση. Το Νηπιαγωγείο δε στεγάζεται σε ένα κτήριο το οποίο είναι κτισμένο πέρα των 60 χρόνων χωρίς να γίνει ποτέ έλεγχος στατικότητας του κτιρίου και ως εκ τούτου το καθιστά άκρως επικίνδυνο και για το λόγο αυτό πρέπει να γίνει μέριμνα από την πλευρά της Διοίκησης προκειμένου να κατασκευαστεί εντός του συνοικισμού νέο  κτίριο με σύγχρονες και ασφαλείς εγκαταστάσεις ώστε να φοιτούν σε έναν ευχάριστο και ασφαλή χώρο τα παιδιά της νηπιακής ηλικίαςΕπίσης και στη δημοτική οδό που διέρχονται οι μαθητές προκειμένου να φτάσουν στο σχολείο δεν υπάρχει πεζοδρόμηση ώστε να μετακινούνται με ασφάλεια και ως εκ τούτου χρήζει άμεσα η κατασκευή πεζοδρομίου με παράλληλη διαμόρφωση όλης της οδού και του περιβάλλοντα παραποτάμιο χώρο ώστε να μην πλημμυρίζει με την πρώτη βροχή.  

Παιδική χαρά στο κέντρο του Συνοικισμού δεν υφίσταται. Ενώ υπάρχει αρκετός χώρος πρασίνου παραποτάμια δεν έχει διαμορφωθεί ώστε να υπάρχει μία ασφαλής παιδική χαρά και χώρος αθλοπαιδείας.  

Ερωτάται:  

Eάν θα ασφαλτοστρωθούν οι ξεχασμένοι Δημοτικοί Οδοί στον Συνοικισμό, ώστε να μπορούν οι κάτοικοι να μετακινούνται με ασφάλεια

Εάν θα επισκευαστεί μία ασφαλή διάβαση στην οδό Μετεώρων με παράλληλη πεζοδρόμηση της κεντρικής οδού του Κ. Πύργου 

Εάν θα βελτιωθεί ο ανεπαρκής φωτισμός του Συνοικισμού  

Εάν το κτίριο του Δημοτικού Σχολείου θα ανακαινιστεί ώστε να υπάρχει στον συνοικισμό ένα αξιόλογο Σχολείο, και αν θα μετεγκατασταθεί το Νηπιαγωγείο διότι είναι ακατάλληλο λόγω παλαιότητας.  

Εάν θα διαμορφωθεί ο χώρος πρασίνου με παιδική χαρά και χώρους αθλοπαιδείας, με πεζοδρόμηση της οδού που οδηγεί στα σχολεία και στο γήπεδο του Κ. Πύργο για ασφαλή μετακίνηση.  

Ευθυμία Στάμου 

Δημοτική Σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Τρικάλων 

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης