Οι Ασπροπάρηδες, οι πιο αγαπητοί γύπες της ελληνικής υπαίθρου, διένυσαν για άλλη μια χρονιά χιλιάδες χιλιόμετρα από την Αφρική για να φωλιάσουν στα φιλόξενα βράχια των Μετεώρων. Φέτος όμως, έτυχαν μιας ξεχωριστής υποδοχής: τη στιγμή που γινόταν η πρώτη παρατήρηση Ασπροπάρη της χρονιάς στα Μετέωρα (που αποτελεί και την πρώτη παρατήρηση στην Ελλάδα) από τους ερευνητές της Ελληνικής ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ Εταιρείας, τα παιδιά του 5ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμπάκας αποφασισμένα να μην επιτρέψουν την εξαφάνιση των υπέροχων αυτών γυπών από τον ελληνικό ουρανό, «μεταμορφώθηκαν» τα ίδια σε Ασπροπάρηδες, γεμίζοντας την αυλή του σχολείου και τον ουρανό με χάρτινες φιγούρες και λαμπερά κίτρινα πρόσωπα και ράμφη!
Την ίδια ημέρα, στο πλαίσιο του Προγράμματος LIFE «ΖΩΗ για τον Ασπροπάρη», διοργανώθηκε με επιτυχία στα Τρίκαλα εκπαιδευτικό σεμινάριο, απευθυνόμενο στους εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων και Καλαμπάκας. Το σεμινάριο περιλάμβανε παρουσίαση του Εκπαιδευτικού Προγράμματος για τον Ασπροπάρη και βιωματικές δραστηριότητες, με στόχο την ανάδειξη του ζητήματος της απώλειας της βιοποικιλότητας και την ανάληψη πρωτοβουλίας εκ μέρους της μαθητικής κοινότητας για τη διάδοση της ανάγκης λήψης μέτρων για την προστασία του πιο απειλούμενου γύπα της Ευρώπης.
Εκτός όμως από τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, θερμό καλωσόρισμα επεφύλαξαν στους Ασπροπάρηδες και οι κτηνοτρόφοι της περιοχής, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν στον Πλάτανο Τρικάλων για να δώσουν το παρόν στην ενημερωτική συνάντηση που διοργάνωσε η ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ με θέμα «Ασπροπάρης & Κτηνοτροφία: ζωές παράλληλες στον αγώνα για επιβίωση». Κατά τη διάρκεια της συνάντησης παρουσιάστηκε η σύνδεση του Ασπροπάρη με την κτηνοτροφία, γνωστός τοπικά και ως «Τυροκόμος», και οι δράσεις του Προγράμματος που αφορούν τον συγκεκριμένο τομέα. Επιπλέον, παρουσιάστηκαν τα κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι με τον απειλούμενο γύπα, όπως η εγκατάλειψη της εκτατικής κτηνοτροφίας και της υπαίθρου, καθώς και η παράνομη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων που αποτελεί τη σημαντικότερη απειλή τόσο για τον Ασπροπάρη όσο και για τους ποιμενικούς σκύλους, πολύτιμους φύλακες των κοπαδιών. Ανάλογες παρουσιάσεις θα πραγματοποιηθούν και σε άλλα χωριά της περιοχής το επόμενο χρονικό διάστημα.
Μέχρι σήμερα, τα Μετέωρα έχουν υποδεχθεί τους δυο αρσενικούς Ασπροπάρηδες της περιοχής: τον αρσενικό του τελευταίου ζευγαριού που έχει απομείνει στα Μετέωρα και τον γνωστό «εργένη» της περιοχής, τον «Στραβοουρά». Περιμένουμε με αγωνία και την άφιξη του θηλυκού του ζευγαριού, που ελπίζουμε να φέρει μαζί του και ένα ζευγάρι για τον εργένη μας!
(Θερμές ευχαριστίες στο 5ο Δημοτικό Καλαμπάκας, στα Γραφεία Σχολικών Δραστηριοτήτων και τις Διευθύνσεις Π/βάθμιας και Δ/βάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων για τη συνεργασία και τη συνδιοργάνωση του σεμιναρίου, αλλά και σε όλους τους κτηνοτρόφους που παρευρέθηκαν στη ενημερωτική συνάντηση και που είναι σύμμαχοι στην προσπάθειά μας για τη διάσωση του Ασπροπάρη).