Τοπικά

Την ερχόμενη Τρίτη η διάλεξη με ομιλητή τον δρ Γ. Χρούσο, που διοργανώνεται από τον Φ.Ι.ΛΟ.Σ.

Την προσεχή Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2020 και ώρα  19.00 μ.μ, στην αίθουσα του Δίδυμου Οθωμανικού Λουτρού, στο Μουσείο Τσιτσάνη, (παλιές φυλακές) Τρικάλων, θα πραγματοποιηθεί η διάλεξη του Φιλολογικού, Ιστορικού, Λογοτεχνικού Συνδέσμου (Φ.Ι.ΛΟ.Σ.) Τρικάλων με ομιλητή τον δρ ΓΕΩΡΓΙΟ ΧΡΟΥΣΟ, Καθηγητή και Διευθυντή της Α΄ Παιδιατρικής Κλινικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών με θέμα:

«Το στρες ως παράγοντας κινδύνου για οξείες και χρόνιες νόσους».

 

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΥ ΟΜΙΛΗΤΗ

Ο δρ Γεώργιος Χρούσος γεννήθηκε στην Πάτρα το 1951 και το 1975 αποφοίτησε πρώτος από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ειδικεύθηκε στην Παιδιατρική και Ενδοκρινολογία στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και διετέλεσε  Διευθυντής του Tμήματος Παιδιατρικής και Αναπαραγωγικής Ενδοκρινολογίας του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού και της Ανθρώπινης Ανάπτυξης στη Βηθεσδά των ΗΠΑ. Το 1985 εξελέγη Καθηγητής της Παιδιατρικής και Φυσιολογίας – Βιοφυσικής στο Πανεπιστήμιο Georgetown στην Washington. Στα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ, ο κ. Χρούσος διεύθυνε ένα από τα μεγαλύτερα, στον κόσμο, προγράμματα εκπαίδευσης στην Ενδοκρινολογία και υποστήριξε την ακαδημαϊκή σταδιοδρομία πάνω από 60 σήμερα διαπρεπών και βραβευμένων Ελλήνων και ξένων ιατρών – επιστημόνων. Μετά από 25 χρόνια διακεκριμένης σταδιοδρομίας στις ΗΠΑ, τo 2000 επέστρεψε στην Ελλάδα και ανέλαβε έδρα Καθηγητή στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και την θέση του Διευθυντή στην Α΄ Παιδιατρική Κλινική του ΕΚΠΑ.  Από το 2010 είναι εκλεγμένο μέλος στο Ινστιτούτου Ιατρικής της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (Institute of Medicine, The National Academies, Washington, DC, USA) και της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών(Academia EuropaeaLondon, UK), ενώ παράλληλα πήρε την έδρα της UNESCO  για την Εφηβική Υγεία και Ιατρική και την ίδια χρονιά του απονεμήθηκε το βραβείο Μποδοσάκη. Από το 2011 κατέχει την Διακεκριμένη ΄Εδρα Τζων Κλούγκε στην Τεχνολογία και Κοινωνία, Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου, Ουάσινγκτον, ΗΠΑ.

Του έχουν απονεμηθεί οι σημαντικότερες διεθνείς διακρίσεις στο επιστημονικό του πεδίο και μεταξύ των ελλήνων επιστημόνων κατέχει την υψηλότερη θέση επιρροής στη σχετική παγκόσμια κατάταξη, 37ος ανάμεσα σε 669 επιστήμονες διεθνούς κύρους, με βάση τις αναφορές άλλων επιστημόνων στο έργο του.

Έχει συγγράψει πάνω από 650 πρωτότυπες  επιστημονικές εργασίες και το έργο του έχει αναφερθεί διεθνώς σε πάνω από 52,000 επιστημονικές δημοσιεύσεις.  Σύμφωνα με το Institute of Scientific Information, είναι ένας από τους πιο υψηλά αναφερόμενους επιστήμονες στον κόσμο όχι μόνο στην Κλινική Ιατρική, αλλά και στην Βιολογία και Βιοχημεία, και ο υψηλότερα αναφερόμενος κλινικός παιδίατρος και ενδοκρινολόγος παγκοσμίως.  Είναι επίσης ο μοναδικός ΄Ελληνας ιατρός-επιστήμων που συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο των ISI highly cited στην Κλινική Ιατρική, που εμπεριέχει τους 250 πλέον αναφερόμενους ιατρούς-επιστήμονες στον κόσμο.

Είναι Master (Μεγάλος Διδάσκαλος) του Αμερικανικού Κολλεγίου Ιατρών  (American College of Physicians) και του Αμερικανικoύ Κολλεγίου Ενδοκρινολογίας  (American College of Endocrinology) και Εταίρος (Fellow) του Βασιλικού Κολλεγίου Ιατρών της Μεγάλης Βρετανίας (Royal College of Physicians, London, UK). Μεταξύ άλλων, είναι Επίτιμος Διδάκτωρ των Πανεπιστημίων της Λιέγης στο Βέλγιο και Αγκώνας στην Ιταλία.

Ο Δρ. Γ. Χρούσος έχει συνεισφέρει σημαντικά στη βιοϊατρική βιβλιογραφία ανοίγοντας νέους ορίζοντες σε ένα φάσμα χρόνιων σύμπλοκων διαταραχών του ανθρώπου, όπως η κατάθλιψη, το μεταβολικό σύνδρομο και οι αυτοάνοσες παθήσεις.

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης