Ροή Τοπικά

Τι λένε οι εκπαιδευτικοί του ΣΥΡΙΖΑ Τρικάλων για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση

Στην Ολομέλεια της Βουλής ξεκίνησε την Τρίτη(21/1/) η συζήτηση για το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας με τον τίτλο «Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης, Ειδικοί Λογαριασμοί Κονδυλίων Έρευνας Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, Ερευνητικών και Τεχνολογικών Φορέων και λοιπές διατάξεις». Ένα σχέδιο νόμου με το οποίο η κυβέρνηση απαξιώνει την ακαδημαϊκή κοινότητα της χώρας, τους χιλιάδες φοιτητές και νέους ερευνητές, τη δημόσια παιδεία γενικότερα.

Με το κατατεθέν νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, αναστέλλει επ’ αόριστο τη λειτουργία 37 τμημάτων πανεπιστημίων, ενώ για πρώτη φορά συνδέει τη χρηματοδότηση των Ιδρυμάτων με την αξιολόγησή τους. Προδιαγράφει δηλαδή τη μείωση της δημόσιας χρηματοδότησης των ΑΕΙ κατά 20% και εισάγει τιμωρητικά  κριτήρια αξιολόγησης, ναρκοθετώντας το μέλλον των περιφερειακών ιδρυμάτων. Την ίδια στιγμή,  αφού η ΝΔ απέτυχε τα προηγούμενα χρόνια να ιδρύσει ιδιωτικά πανεπιστήμια, επανέρχεται σήμερα προφασιζόμενη το Ενωσιακό Δίκαιο δίνοντας τη δυνατότητα στους αποφοίτους των ιδιωτικών κολεγίων να μπουν όχι από το παράθυρο, αλλά από την πόρτα στο Δημόσιο. Υποβαθμίζει τα πτυχία των πανεπιστημίων και τα «εξισώνει προς τα κάτω» με τους τίτλους σπουδών των ιδιωτικών κολεγίων, δίνοντας τη δυνατότητα  στους αποφοίτους τους να γίνονται δεκτοί από το ΑΣΕΠ για διορισμό στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Πρόκειται για μια ρύθμιση, που δεν την επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά την επιλέγει και την επιβάλλει η κυβέρνηση, η οποία λειτουργεί ως delivery των κολεγίων.

Τα παραπάνω, μαζί με την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, τη συστηματική συκοφάντηση των δημοσίων ιδρυμάτων και τις εξαγγελίες για  την μείωση των εισακτέων, την εισαγωγή της «βάσης του 10» και τις διαγραφές φοιτητών που ξεπερνούν το χρονικό όριο φοίτησης, υλοποιούν το όραμα της ΝΔ για την παιδεία: πανεπιστήμια για λίγους, συρρίκνωση και υποχρηματοδότηση της δημόσιας εκπαίδευσης. Πέραν αυτού του μείζονος ζητήματος, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει κι άλλες προβληματικές διατάξεις, όπως η «ποινή» απαγόρευσης συμμετοχής σε διορισμούς για 3 χρόνια όσων εκπαιδευτικών δεν αναλάβουν υπηρεσία κατά τον πρώτο τους διορισμό, χωρίς να εξετάζεται καθόλου ο λόγος αυτής της άρνησης (τις περισσότερες φορές οφείλεται σε αντικειμενικά κωλύματα, όπως η αδυναμία εύρεσης στέγης είτε λόγω υψηλών ενοικίων, είτε λόγω έλλειψης προσφοράς ενοικιαζόμενων σπιτιών, ιδίως στις τουριστικές περιοχές).

Ο ΣΥΡΙΖΑ, τα προηγούμενα χρόνια, παρά τους δημοσιονομικούς περιορισμούς και τις αυστηρές μνημονικές υποχρεώσεις, είναι γεγονός ότι αύξησε τη χρηματοδότηση στην Παιδεία και την Έρευνα, στελέχωσε τα ιδρύματα με μέλη ΔΕΠ και νέους ερευνητές  και προώθησε τη διαφάνεια στη διαχείριση των κονδυλίων. Αντίθετα, η κυβέρνηση της ΝΔ, απαλλαγμένη από τις μνημονιακές δεσμεύσεις, μειώνει τόσο τη χρηματοδότηση των δημόσιων πανεπιστημίων όσο και το ποσοστό του ΑΕΠ για την παιδεία στο 2,82%(κάποιος από τους ακριβοπληρωμένους συμβούλους του επιτελικού κράτους ας ενημερώσει την κυρία υπουργό που πιάστηκε αδιάβαστη, αγνοώντας τόσο το ποιο είναι το ποσοστό του ΑΕΠ που δίνει η κυβέρνησή της στην παιδεία, όσο και τον αντίστοιχο μέσο όρο της Ε.Ε.). Και σαν να μην έφτανε αυτό, η κυβέρνηση αποφάσισε την περασμένη εβδομάδα την επιχορήγηση με δύο εκατομμύρια ευρώ της εκκλησιαστικής ακαδημίας της αρχιεπισκοπής Αμερικής στη Βοστώνη, με αναδρομικό μάλιστα χαρακτήρα ενός έτους. Δύο εκατ. ευρώ ήταν ακριβώς το κονδύλιο που είχε συμπεριληφθεί για τη λειτουργία των 65 Διετών Προγραμμάτων Σπουδών σε 14 Πανεπιστήμια για τους αποφοίτους των ΕΠΑΛ, στα οποία θα υπήρχε ελεύθερη εισαγωγή και τα παιδιά αυτά θα έπαιρναν επαγγελματικά πιστοποιητικά ευρωπαϊκών προδιαγραφών. Σε αυτά θα σπούδαζαν κάθε χρόνο 1.500 νέοι, δηλαδή 3.000 τη διετία. Θα δίδασκαν κατά 30% μέλη ΔΕΠ Πανεπιστημίων και οι υπόλοιποι θα ήταν άτομα με εμπειρία στο συγκεκριμένο επαγγελματικό κλάδο. Τώρα τα λεφτά αυτά θα λαμβάνει η Θεολογική Σχολή Βοστώνης, στην οποία σπουδάζουν 100 άτομα που πληρώνουν δίδακτρα ενώ ταυτόχρονα ελέγχεται για οικονομικές ατασθαλίες. Καλούμε την κυβέρνηση να αποσύρει το νομοσχέδιο που απαξιώνει τα δημόσια πανεπιστήμια και τη δημόσια εκπαίδευση.

Η δημόσια παιδεία είναι κοινωνική κατάκτηση και υποχρέωση της Πολιτείας. Δεν θα επιτρέψουμε τη διάλυσή της.

 

Ο.Μ  ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ  ΣΥΡΙΖΑ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης