Ροή Τοπικά

Τι συμβολίζει ο Αρχιερατικός Σάκος του Μητροπολίτου Τρίκκης Χρυσοστόμου (φώτο)

Ο Αρχιερατικός Σάκος είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά και επίσημα άμφια που φορούν οι Ορθόδοξοι αρχιερείς κατά την τέλεση της Θείας Λειτουργίας και άλλων ιερών ακολουθιών. Ο σάκος, όπως και τα υπόλοιπα αρχιερατικά άμφια, έχει συμβολική σημασία και διαφέρει από τα άμφια που φορούν οι ιερείς.

 

Όπως κατέγραψε το trikalavoice.gr ειδικά για την εορτή πάντων των εν Τρίκκη Αγίων το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε ο κ. Χρυσόστομος ενεδύθηκε του Αρχιερατικού Σάκου όπου τον Πολιούχο μας Άγιο Βησσαρίωνα πλαισιώνουν οι Άγιοι Φιλόθεος εκ Σλατένης, Νικόλαος εκ Μετσόβου, Μάρκος Λαρίσης, Αρσένιος Ελασσώνος, Δανιήλ εκ Τσιοτίου, Εφραίμ, Οικουμένιος και Νεόφυτος, οι οποίοι είτε γεννήθηκαν, είτε έζησαν τον ηγιασμένο βίο τους στα Τρίκαλα.

Συμβολισμός

Ο σάκος συμβολίζει τη θυσία και το φορτίο της διακονίας, που αναλαμβάνει ο αρχιερέας ως πνευματικός πατέρας του ποιμνίου του. Όπως ο Χριστός φόρεσε χιτώνα και υπέφερε για τη σωτηρία των ανθρώπων, έτσι και ο αρχιερέας φέρει τον σάκο, συμβολίζοντας την ευθύνη που έχει απέναντι στο λαό του Θεού.

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης