Τοπικά

Το πρώτο ναυάγιο παγκοσμίως που μεταδίδει εικόνα live, είναι στη Θεσσαλία!

Ακόμη μια παγκόσμια πρωτιά για την Περιφέρεια Θεσσαλίας, που με πέντε κάμερες μεταφέρει σε πραγματικό χρόνο εικόνα από το ναυάγιο της Αλοννήσου σε όλο τον κόσμο.

Είναι ακόμη μια καινοτομία της Περιφέρειας Θεσσαλίας, η οποία και τους δύσκολους καιρούς που διανύουμε λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, πρωτοπορεί δείχνοντας το δρόμο της εξόδου από την κρίση την οποία βιώνουμε και μεταφέροντας μήνυμα αισιοδοξίας.

Το υποβρύχιο μουσείο που δημιούργησε η Περιφέρειά μας γύρω από το αρχαιότερο ναυάγιο (χρονολογείται από το 435 π.Χ.) το οποίο μπορεί κάποιος να επισκεφτεί θεωρείται ισάξιο σε μοναδικότητα με τον Παρθενώνα. Έχει αποσπάσει ήδη δυο βραβεία από την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς θεωρούνταν και ήταν δύσκολο στην υλοποίησή του, ωστόσο επιτεύχθηκε. Τι σημαίνει πρακτικά την περιοχή μας το έργο αυτό; Ανάδειξη της Θεσσαλίας σε παγκόσμιο προορισμό, αναφορά στο ναυάγιο της Περιστέρας σε μοναδικό αξιοθέατο παγκόσμια, απόδειξη ότι οι Έλληνες την εποχή εκείνη κατασκεύαζαν εξίσου μεγάλα σκάφη όπως οι Αιγύπτιοι και κυρίως… εισερχόμενο τουρισμό επιπέδου.

 

Η ανάδειξη του υποβρύχιου Μουσείου υπήρξε ένα από τα μεγάλα προσωπικά στοιχήματα του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού, ο οποίος ενήργησε σε απόλυτη συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού, το οποίο στηρίζει ένθερμα την όλη προσπάθεια και σε όλα τα επίπεδα,  για την τοποθέτηση των καμερών ώστε παγκόσμια να μεταδίδεται εικόνα σε πραγματικό χρόνο από το ναυάγιο (δείτε στον σύνδεσμο ΕΔΩ).

 «Όταν πολλοί μιλούν στην Ελλάδα για καινοτομία, η Θεσσαλία κάνει καινοτομία στην πράξη» δηλώνει ο περιφερειάρχης στο trikalavoice.gr
«φέρνει προστιθέμενη αξία και εθνικό πλούτο. Είναι καινοτομία όχι για την εικόνα αλλά με έργα ουσίας. Τέτοια καλά παραδείγματα αξίζει να βρουν μιμητές παντού. Είμαστε περήφανοι για τον «Παρθενώνα των ναυαγίων» που η αξιοποίησή του θα αλλάξει την εικόνα της Αλοννήσου και των νησιών μας. Με την ενεργή στήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού που πίστεψε εξ αρχής και πιστεύει στην προσπάθειά μας, η Θεσσαλία μπαίνει στον παγκόσμιο χάρτη του τουρισμού, του διαφορετικού και ποιοτικού τουρισμού. Η διαφορετικότητα θα φέρνει στο εξής την επισκεψιμότητα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο σχεδιασμός της Περιφέρειας Θεσσαλίας δεν σταματάει εδώ, αλλά περιλαμβάνει με χρηματοδότηση περίπου ενός εκατομμυρίου ευρώ από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας, τη δημιουργία συνολικά τεσσάρων Επισκέψιμων Ενάλιων Αρχαιολογικών χώρων στις Βόρειες Σποράδες και τον Παγασητικό Κόλπο, που θα είναι ανοιχτά για επίσκεψη στους αυτοδύτες μέχρι το 2023. Επιπλέον, χρηματοδοτείται η παραγωγή των εφαρμογών και του εποπτικού υλικού, με τις οποίες θα τεκμηριωθεί και θα αναδειχθεί ο ενάλιος αρχαιολογικός πλούτος της περιοχής.
Συγκεκριμένα, το έργο αφορά στους παρακάτω ενάλιους αρχαιολογικούς χώρους:

α) ενάλιος αρχαιολογικός στην Περιστέρα Αλοννήσου (ναυάγιο κλασικών χρόνων), ο «Παρθενώνας των ναυαγίων», το αρχαιότερο επισκέψιμο ναυάγιο στον κόσμο
β) ενάλιος αρχαιολογικός χώρος στο ακρωτήριο Τηλέγραφος Νηών Σούρπης (ναυάγιο υστερορωμαϊκών χρόνων)
γ) ενάλιος αρχαιολογικός χώρος στην Κίκυνθο Αμαλιάπολης (ναυάγιο βυζαντινών χρόνων)
δ) ενάλιος αρχαιολογικός χώρος στο ακρωτήριο Γλάρου Νηών / Σούρπης (ναυάγιο βυζαντινών χρόνων και άλλες ενάλιες αρχαιότητες – δύο μικροπεριοχές επίσκεψης).

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης