Site icon TrikalaVoice

Το “σκαθάρι της μουριάς” χτύπησε στην οδό Καλαμπάκας

Ασθένησαν δεκάδες μουριές επί της οδού Καλαμπάκας και η αρμόδια υπηρεσία Πρασίνου προχωρά σε άμεσες ενέργειες.

 

 

Το trikalavoice.gr απευθύνθηκε στον προϊστάμενο Πρασίνου Σωτήρη Χελιδώνη ο οποίος σημείωσε ότι “ήδη προχωράμε σε ψεκασμούς και είμαστε αισιόδοξοι ότι θα σώσουμε τα περισσότερα δέντρα”.

Το σκαθάρι της μουριάς είναι ένα έντομο που αποτελεί σοβαρό παράσιτο για τα δέντρα της μουριάς, κυρίως στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες με παρόμοιο κλίμα. Το σκαθάρι αυτό ανήκει στην οικογένεια των ξυλοφάγων εντόμων και μπορεί να προκαλέσει σημαντικές ζημιές στα δέντρα της μουριάς, καθώς και σε άλλα φυτά.

Χαρακτηριστικά και Συμπτώματα
Το σκαθάρι της μουριάς είναι γνωστό για την ικανότητά του να τρυπά το ξύλο των δέντρων, δημιουργώντας σήραγγες μέσα στο ξύλο, όπου τα θηλυκά αποθέτουν τα αυγά τους. Όταν τα αυγά εκκολάπτονται, οι προνύμφες συνεχίζουν να τρέφονται με το ξύλο, προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές.

Τα βασικά συμπτώματα της προσβολής από το σκαθάρι περιλαμβάνουν:

– **Σήραγγες στο ξύλο**: Μικρές τρύπες στην επιφάνεια του δέντρου, οι οποίες οδηγούν σε σήραγγες μέσα στο ξύλο.
– **Εκκρίσεις ρετσινιού ή σκόνης**: Αυτές οι εκκρίσεις εμφανίζονται γύρω από τις τρύπες που δημιουργούνται από το σκαθάρι.
– **Αδυναμία και ξήρανση κλαδιών**: Τα κλαδιά αρχίζουν να ξηραίνονται και να γίνονται εύθραυστα, καθώς οι σήραγγες διακόπτουν τη ροή των θρεπτικών ουσιών.

 Διαχείριση και Πρόληψη
Η καταπολέμηση του σκαθαριού της μουριάς μπορεί να είναι δύσκολη, ειδικά αν η προσβολή έχει προχωρήσει. Ορισμένες από τις μεθόδους διαχείρισης περιλαμβάνουν:

– **Χρήση εντομοκτόνων**: Τα εντομοκτόνα που εισάγονται μέσα στο ξύλο μπορεί να είναι αποτελεσματικά, αν και η εφαρμογή τους πρέπει να γίνεται με προσοχή για να μην επηρεαστούν άλλοι οργανισμοί.
– **Αφαίρεση των προσβεβλημένων κλαδιών**: Σε περιπτώσεις τοπικών προσβολών, μπορεί να χρειαστεί η απομάκρυνση και η καταστροφή των προσβεβλημένων τμημάτων του δέντρου.
– **Πρόληψη**: Η διατήρηση της υγείας των δέντρων με σωστή άρδευση, λίπανση και κλάδεμα μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή της προσβολής από το σκαθάρι.

Η σωστή παρακολούθηση και η έγκαιρη αντίδραση είναι κρίσιμες για την προστασία των μουριών και άλλων δέντρων από αυτό το παράσιτο.

Exit mobile version