Site icon TrikalaVoice

“Το χαμόγελο ως αποτύπωμα μιας εκδήλωσης του Δήμου Μετεώρων”

Θεόδωρος Θάνος-Δημότης Δήμου Μετεώρων, Καθηγητής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

 

Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, στην Καλαμπάκα, πραγματοποιήθηκε τουρνουά μπάσκετ 3Χ3, το οποίο οργάνωσε ο Δήμος Μετεώρων με την υποστήριξη/συμμετοχή της Περιφέρειας.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν 50 ομάδες, δηλαδή περίπου 150 παιδιά. Η δημοτική αρχή ανέφερε ότι η εκδήλωση στέφτηκε με απόλυτη επιτυχία και εκπληρώθηκαν οι στόχοι της προβολής και της εξωστρέφειας της πόλης της Καλαμπάκας [και του Δήμου(;)]. Στην κριτική που ασκήθηκε για το υπερβολικό κόστος της εκδήλωσης περίπου 28.000 ευρώ (19.000 ο Δήμος και κάπου 9.000 η περιφέρεια) η απάντηση μελών της δημοτικής αρχής εστιάστηκε στα χαμόγελα των παιδιών και των γονέων τους, τα οποία είναι υπεράνω οποιουδήποτε κόστους.

Θα συμφωνήσω ότι αυτές οι εκδηλώσεις είναι πολύ χρήσιμες για τον Δήμο και τα οφέλη μπορεί να είναι πολλαπλά. Για να συμβεί, όμως, αυτό αυτές οι εκδηλώσεις θα πρέπει να έχουν ένα συγκεκριμένο σκοπό, ο οποίος θα περιλαμβάνει συγκεκριμένους στόχους (1, 2, 3, 4….., πολύ ξεκάθαρους και σαφείς).

Βάσει όσων γνωρίζω [μπορεί να μου διαφεύγουν κάποια πράγματα και γι αυτό το λόγο] θα ήθελα να διατυπώσω κάποια ερωτήματα, τα οποία αναφέρονται σε διαστάσεις/χαρακτηριστικά της εκδήλωσης:

  1. Σε ποιο βαθμό η εκδήλωση ήταν συμπεριληπτική; Δηλαδή, σε ποιο βαθμό συμμετείχαν κορίτσια [η αλήθεια είναι ότι σε αναρτημένες φωτογραφίες δεν είδα κορίτσια] και παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και αναπηρία ;
  2. Σε ποιο βαθμό στην εκδήλωση συμμετείχαν παιδιά εκτός της πόλης της Καλαμπάκας και ιδιαίτερα από απομακρυσμένα χωριά ώστε να διασφαλιστεί μια ισότητα ευκαιριών; (θα μπορούσε ο δήμος, στο κόστος να συμπεριλάβει τη μετακίνηση παιδιών από κάποια χωριά ή να τα μετακινήσουν οι ίδιοι οι γονείς)
  3. Σε ποιο βαθμό η εκδήλωση αξιοποίησε τοπικούς επαγγελματίες (πχ., διαιτητές) ;
  4. Σε ποιο βαθμό η εκδήλωση συνεργάστηκε με τοπικούς αθλητικούς και άλλους συλλόγους ;
  5. Σε ποιο βαθμό επωφελήθηκαν οι τοπικοί επαγγελματίες ;
  6. Τι ποσοστό επί του πληθυσμού/συνόλου των παιδιών αντιπροσωπεύει η συμμετοχή των παιδιών στο τουρνουά ;
  7. Εκτός από το χαμόγελο, υπήρξε κάποια άλλη αξιολόγηση της εκδήλωσης (πχ., με ένα ερωτηματολόγιο στα παιδιά και στους γονείς) ;

 

Το χαμόγελο των γονέων και ιδιαίτερα των παιδιών αξίζει όσο τίποτα και είναι το βασικό/minimum που θα πρέπει να επιτυγχάνουν οι εκδηλώσεις που απευθύνονται σε παιδιά.

Ωστόσο, μια τέτοια εκδήλωση δεν πρέπει να αρκείται μόνο σε αυτό, ιδιαίτερα όταν έχουν δαπανηθεί τόσα χρήματα, αλλά να ληφθούν και άλλοι δείκτες (μερικοί από τους οποίους προκύπτουν από τα ερωτήματα που έθεσα).

 

Σε αναμονή, λοιπόν, των επερχόμενων εκδηλώσεων με την προσμονή μιας καλύτερης ανάλυσης της επιτυχίας τους με τη συμπερίληψη συγκεκριμένων/μετρήσιμων δεικτών.

Exit mobile version