Τοπικά

Τρίκαλα. Θεραπεία της κατάθλιψης με φωτοθεραπεία

Ο ψυχίατρος-ψυχοθεραπευτής Αχιλλέας Οικονόμου εφαρμόζει μια νέα θεραπεία στα Τρίκαλα.

Η φωτοθεραπεία αποτελεί μια μη φαρμακευτική βιολογική θεραπεία της εποχιακής συναισθηματικής διαταραχής, που αποτελεί είδος κατάθλιψης. Το 2005 η Επιτροπή για την Έρευνα της Αμερικανικής Ψυχιατρικής Εταιρίας κατέληξε ότι το «λευκό φως» μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πρώτης γραμμής θεραπευτική παρέμβαση για την Εποχιακή και για τη Μη Εποχιακή Κατάθλιψη με σημαντικά ποσοστά αποτελεσματικότητας.

Η φωτοθεραπεία έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί με αποτελεσματικότητα επίσης στην μονοπολική κατάθλιψη, στη διπολική κατάθλιψη, ενώ υπάρχουν μελέτες που την προτείνουν για τη θεραπεία της επιλόχειας κατάθλιψης και της ψυχογενούς βουλιμίας.

Όταν η φωτοθεραπεία συνδυάζεται με τη χρήση αντικαταθλιπτικών σκευασμάτων, επιταχύνει τη δράση τους και την αποτελεσματικότητά τους.

Θεωρείται ότι μείωση των συνολικών ωρών του φωτός κατά τους χειμερινούς μήνες αποτελεί σημαντικό παράγοντα ανάπτυξης εποχιακής κατάθλιψης. Οι μηχανισμοί που ενοχοποιούνται πιθανώς να έχουν να κάνουν με το κύκλωμα της μελατονίνης.
Στη φωτοθεραπεία ο ασθενής εκτίθεται σε ισχυρό φως, που παράγεται από ειδική λάμπα, που βρίσκεται κοντά στον ασθενή, σε μικρή και μέσα στο οπτικό του πεδίο. Ο ασθενής κατά τη διάρκεια της συνεδρίας δε χρειάζεται να κοιτά τη λάμπα, αλλά μπορεί να διαβάζει ή να ασχολείται με κάτι άλλο.

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΦΩΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑ:

Απαιτείται καθημερινή πρωινή έκθεση σε ειδική για το σκοπό αυτό λάμπα διάρκειας 30 λεπτών.

Η απόσταση του ασθενή από τη λάμπα είναι περίπου 60-80 cm.

Το λευκό φως βρίσκεται στο ύψος των ματιών σε μια γωνία 30-60 μοιρών.

Η διάρκεια της θεραπείας είναι περίπου ένας μήνας.

Σε περίπτωση μη ανταπόκρισης μπορεί να γίνονται συνεδρίες και το απόγευμα.

Ο χώρος πρέπει να είναι ήσυχος.

Το ιατρείο του ψυχίατρου-ψυχοθεραπευτή  Αχιλλέας Οικονόμου  διαθέτει σύγχρονη, με όλες τις απαραίτητες προδιαγραφές λάμπα φωτοθεραπείας.

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης