Τοπικά

Τρίκαλα. Μέτρα προφύλαξης από τις εποχιακές ιώσεις

Με την είσοδο του φθινοπώρου, ο καιρός αλλάζει. Οι θερμοκρασίες πέφτουν και η υγρασία είναι εντονότερη. Με  τη έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, τα παιδιά συγκεντρώνονται  στο σχολείο και ο συγχρωτισμός στο χώρο της τάξης είναι συχνός και μεγαλύτερος. Λόγω των χαμηλότερων θερμοκρασιών, οι πόρτες κλείνουν και οι χώροι δεν αερίζονται επαρκώς.

Η εξάπλωση των περισσότερων ιών ευνοείται από τις συγκεκριμένες καιρικές συνθήκες(κρύο, υγρασία), γιατί επιζούν και εξαπλώνονται καλύτερα κάτω από αυτές.

Για το λόγο αυτό τους πρώτους φθινοπωρινούς μήνες και μετά την έναρξη των σχολείων, παρατηρούνται τα πρώτα κύματα εποχιακών ιώσεων.

Οι ιοί που μπορούν να προσβάλλουν το ανώτερο και κατώτερο αναπνευστικό είναι πολλοί.    Οι ιοί της γρίπης, ρενοιοί, αδενοιοί, ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός, είναι κάποιοι  από αυτούς.

Η μετάδοση γίνεται είτε με την εισπνοή μικρών σταγονιδίων, που δεν μπορούμε να τα δούμε, τα οποία δημιουργούνται με το βήχα του πάσχοντος και τα οποία εισέρχονται στις αναπνευστικές μας οδούς, είτε με τα χέρια μας που θα ακουμπήσουν σε μολυσμένες , από τον ιό, επιφάνειες και με αυτά θα πιάσουμε μετά το στόμα, τα μάτια, ή τη μύτη μας.

Μεταδοτικός είναι κάποιος, 24 ώρες πριν την εμφάνιση των συμπτωμάτων και έως 5-7 μέρες μετά την έναρξή τους.

Γι΄αυτό σημαντικά είναι τα μέτρα προφύλαξης που μπορεί να λάβει κανείς προκειμένου να μην αρρωστήσει.

·         Το σημαντικότερο μέτρο όλων πρέπει να το πάρει ο ίδιος ο ασθενής και είναι η αποφυγή στενής επαφής με άλλα άτομα κατά τη διάρκεια της νόσου. Έτσι ,όταν είμαστε άρρωστοι, δεν πάμε στη δουλειά μας, δεν στέλνουμε το άρρωστο παιδάκι στο σχολείο, δεν χρησιμοποιούμε τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Με τον τρόπο αυτό εμποδίζουμε την εξάπλωση του ιού. Νοσείς? Φέρσου υπεύθυνα και προφύλαξε τους άλλους. Έτσι κάνουμε και οικονομία δυνάμεων, δίνοντας με την ανάπαυση, τη δυνατότητα στο ανοσοποιητικό μας σύστημα, να <<παλέψει>> με τον ιό.

·         Προσέχουμε, όταν βήχουμε, να καλύπτουμε το στόμα και τη μύτη μας με τον αγκώνα, (και όχι με την παλάμη μας, όπως συνηθιζόταν) ή καλύτερα με ένα χαρτομάντιλο, το οποίο θα πετάξουμε αμέσως μετά. Μαθαίνουμε στα παιδιά μας να κάνουν το ίδιο.

·         Πλένουμε τα χέρια μας τακτικά, με νερό και απλό σαπούνι, ειδικά πριν το φαγητό.

·         Αν δεν υπάρχει νερό χρησιμοποιούμε υγρό αντισηπτικό ή ειδικά μαντηλάκια.

·         Αποφεύγουμε να ακουμπάμε επιφάνειες που έχουν  χρησιμοποιηθεί από άτομο που είναι άρρωστο, και τις απολυμαίνουμε καλά.

·         Αποφεύγουμε να φέρνουμε συχνά τα χέρια μας σε επαφή με το στόμα, τη μύτη, ή τα μάτια μας.

·         Φροντίζουμε για τον καλό και επαρκή αερισμό των  χώρων, δημόσιων και ιδιωτικών. Άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, πρέπει να αποφεύγουν χώρους που δεν αερίζονται σωστά. Αποφεύγουμε τον άσκοπο συγρωτισμό.

·         Τέλος φροντίζουμε να έχουμε καλές άμυνες. Να διατηρούμε καλή φυσική κατάσταση (βάδισμα, γυμναστική), να ξεκουραζόμαστε και να κοιμόμαστε αρκετά, να κάνουμε μια ισορροπημένη και σωστή διατροφή( φρούτα,  λαχανικά, ψάρι, ξηροί καρποί),επαρκή ενυδάτωση, να αποφεύγουμε βλαπτικές συνήθειες όπως το κάπνισμα(άτμισμα),το αλκοόλ και το στρες.

Νεότερες μελέτες συσχετίζουν την ευαισθησία στις λοιμώξεις με την έλλειψη βιταμίνης D, οπότε φροντίζουμε σε μέρες ηλιοφάνειας να βγαίνουμε στον ήλιο, ¨η στην περίπτωση που έχουμε έλλειψη της βιταμίνης αυτής, φροντίζουμε να λαμβάνουμε κάποιο συμπλήρωμα που την περιέχει.

Τέλος άτομα μεγαλύτερα των 60 ετών και άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, θα πρέπει να εμβολιάζονται με το αντιγριπικό εμβόλιο. Η περίοδος εμβολιασμού είναι Οκτώβριο-Νοέμβριο.

Σε επόμενο άρθρο θα μιλήσουμε για τη γρίπη και τις διαφορές από τις κοινές ιώσεις.

Καλό και όμορφο φθινόπωρο !

ΜΑΡΙΑ ΨΙΛΟΥΤΣΙΚΟΥ

Πνευμονολόγος-Φυματιολόγος

Μιαούλη31,ΤΡΙΚΑΛΑ

2431030880

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης