Τοπικά

Τρίκαλα. “Τί είναι η κατάψυξη ωαρίων και πότε ενδείκνυται;”

Ο μαιευτήρας-γυναικολόγος Αλέξιος Καββαδίας μιλάει στο trikalavoice.gr για ένα θέμα που απασχολεί πολλά σύγχρονα ζευγάρια.

Αναλυτικά:

«Η διατήρηση της γονιμότητας απασχολεί όλο και περισσότερες γυναίκες που θέλουν να αναβάλουν τη δημιουργία οικογένειας για διάφορους λόγους. Η κατάψυξη ωαρίων φαίνεται πως είναι μια αξιόπιστη λύση για τις γυναίκες αυτές.

Γιατί όλοι μιλάνε για την κατάψυξη ωαρίων;

Τον τελευταίο καιρό είναι ένα θέμα που συζητείται ευρέως. Τον Οκτώβριο του 2012, η Αμερικανική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής (American Society for Reproductive Medicine – ASRM) ανακοίνωσε ότι η κρυοσυντήρηση ωαρίων δε θεωρείται πλέον πειραματική διαδικασία, αλλά θεραπεία ρουτίνας, όπως π.χ. η εξωσωματική γονιμοποίηση. Η απόφαση αυτή ελήφθη αφότου εξετάστηκαν πάνω από 1.000 επιστημονικές δημοσιεύσεις που αναφέρουν ότι το ποσοστό επίτευξης εγκυμοσύνης έπειτα από κατάψυξη ωαρίων είναι το ίδιο με τα «φρέσκα» ωάρια.

Σε ποιες γυναίκες απευθύνεται;

Αρχικά η μέθοδος αναπτύχθηκε για ασθενείς που έπρεπε να υποβληθούν σε θεραπείες που επηρεάζουν τη γονιμότητα (π.χ. χημειοθεραπεία) με στόχο την επίτευξη εγκυμοσύνης στο μέλλον. Τελικά όμως εφαρμόζεται κυρίως για κοινωνικούς λόγους. Οι γυναίκες πλέον καθυστερούν τη δημιουργία οικογένειας προκειμένου να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, να εδραιωθούν επαγγελματικά ή, πολύ απλά, γιατί ακόμα δεν έχουν βρει τον κατάλληλο σύντροφο. Οι γυναίκες αναφέρουν ότι έτσι απαλλάσσονται από το άγχος ότι «τελειώνει ο χρόνος» τους και ότι τους δίνεται η ευκαιρία να πάρουν σωστές αποφάσεις για την επαγγελματική και προσωπική τους ζωή.

Τι περιλαμβάνει η διαδικασία;

Η κατάψυξη ωαρίων είναι ουσιαστικά σαν το πρώτο μέρος μιας εξωσωματικής. Οι ωοθήκες διεγείρονται με τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής που διαρκεί συνήθως 10-12 ημέρες, και γίνεται παρακολούθηση της γυναίκας με υπερηχογραφήματα και εξετάσεις αίματος (έλεγχος ορμονών). Την κατάλληλη στιγμή προγραμματίζεται η ωοληψία. Κατόπιν τα ωάρια προετοιμάζονται από τους εμβρυολόγους, καταψύχονται και μένουν κατεψυγμένα μέχρι η γυναίκα να αποφασίσει να προσπαθήσει να μείνει έγκυος με αυτά.

Πότε πρέπει να γίνει η κατάψυξη ωαρίων;

Εδώ ισχύει το «όσο νωρίτερα τόσο καλύτερα». Η ASRM θέτει ως όριο τα 38 έτη, πάντα μετά από λεπτομερή εκτίμηση της υγείας και της αναπαραγωγικής ικανότητας της γυναίκας με βάση το ιατρικό ιστορικό της (ορμονικό προφίλ, διάγνωση άλλων προβλημάτων υγείας, λήψη φαρμάκων κλπ). Αν μια γυναίκα καταψύξει ωάρια στα 35 της και αποφασίσει να μείνει έγκυος με αυτά στα 42 της, τότε η αναπαραγωγική της ηλικία είναι τα 35 και όχι τα 42. Με λίγα λόγια, η μέθοδος «παγώνει το χρόνο». Όμως, το πιο συχνό λάθος των γυναικών είναι ότι το αποφασίζουν όταν είναι ήδη αργά. Μια γυναίκα άνω των 40 στην οποία έχουν αρχίσει οι ανωμαλίες του κύκλου δε θα έχει τα ίδια αποτελέσματα με μια νεότερη.

Είναι ακριβή μέθοδος;

Το κόστος της κατάψυξης ωαρίων είναι περίπου όσο και ενός κύκλου εξωσωματικής. Κάθε ενδιαφερόμενη πρέπει να συνυπολογίσει τα φάρμακα, καθώς και το ετήσιο κόστος κρυοσυντήρησης».

Δρ. Καββαδίας Αλέξιος

Μαιευτήρας-Γυναικολόγος

Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Ιωαννίνων

Συγγρού 28 και Φλέμινγκ, (άνωθεν Euromedica), Τρίκαλα

Τηλ. 2431025190

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης