Η ασβεστοποιός τενοντίτιδα χαρακτηρίζεται από τη δημιουργία και εναπόθεση κρυστάλλων ασβεστίου σε ένα ή περισσότερα σημεία στους τένοντες του στροφικού πετάλου του ώμου. Η πραγματική αιτιολογία παραμένει άγνωστη. Κατά καιρούς έχουν ενοχοποιηθεί η υπέρχρηση του ώμου, το επαναλαμβανόμενο τραύμα και οι προϋπάρχουσες εκφυλιστικές αλλοιώσεις. Στη βιβλιογραφία υπάρχουν αναφορές για γενετική προδιάθεση και συσχέτιση με συστηματικές παθήσεις, όπως ο διαβήτης, η θυρεοειδοπάθεια και οι πέτρες στα νεφρά.
Κύριο χαρακτηριστικό είναι ο πόνος στην πρόσθια επιφάνεια του ώμου και ο περιορισμός της κινητικότητας του άνω άκρου. Στην οξεία φάση το άλγος είναι τόσο έντονο που δεν επιτρέπει στον ασθενή ούτε να κοιμηθεί.
Για τη διάγνωση είναι απαραίτητη η κλινική εξέταση από τον εξειδικευμένο ιατρό. Η απλή ακτινογραφία ώμου και ο υπέρηχος μας δίνουν χρήσιμες πληροφορίες για τη μορφολογία και τη θέση των αλάτων ασβεστίου. Για τη συνολική εκτίμηση του ώμου απαιτείται μαγνητική τομογραφία.
Πρωταρχικός στόχος της συντηρητική θεραπείας είναι η μείωση του έντονου πόνου. Συνδυασμός αντιφλεγμονωδών και παυσίπονων, τοπικής έγχυσης κορτιζόνης και φυσιοθεραπείας μπορούν να καταστείλουν τον πόνο και την φλεγμονή στο 70% των περιπτώσεων.
Σε χρόνιες και υποτροπιάζουσες καταστάσεις που τα συμπτώματα δεν υποχωρούν, συνίσταται ο αρθροσκοπικός καθαρισμός του ώμου για οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος.
Απόστολος Αθ. Λαγάρας
Χειρουργός Ορθοπαιδικός