Τοπικά

Τρικαλινοί στη Λάρισα… ενάντια στον Τσίπρα!

Κάλεσμα στους εργαζόμενους, ανέργους, συνταξιούχους, αγρότες και αυτοαπασχολούμενους των Τρικάλων να πάρουν μέρος στην πανθεσσαλική κινητοποίηση την Τετάρτη  11 Οκτώβρη στη Λάρισα   για να μην περάσει η προσπάθεια εξωραΐσμού της εφαρμοζόμενης αντιλαϊκής πολιτικής μέσω του διήμερου «αναπτυξιακού συνεδρίου» που διοργανώνει η συγκυκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, απηύθυναν οι εκπρόσωποι εργατικών σωματείων, της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων «Η Άνοιξη» αγροτικών και άλλων φορέων σε συνέντευξη Τύπου.

Την εισήγηση έκανε ο Γιώργος Λιατίφης  από το Συνδικάτο Εργαζομένων στον κλάδο Γάλακτος Τροφίμων και Ποτών, ενώ σύντομες παρεμβάσεις έκαναν ο Ηλίας Ζωγράφος, πρόεδρος του Συλλόγου Συνταξιούχων ΙΚΑ Τρικάλων , ο Αχιλλέας Λιάτος εκ μέρους  της ΟΑΣΤ « Η Άνοιξη» και η Δανάη Χαντζιάρα εκ μέρους του  και η αντιπρόεδρος του Δημοκρατικού Συλλόγου Γυναικών Τρικάλων (μέλος της ΟΓΕ).

Στη συνέντευξη ο Γιώργος Λιατίφης μεταξύ άλλων τόνισε:  « Την  Τετάρτη 11 Οκτώβρη  στη Λάρισα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, παρουσία ολόκληρου, σχεδόν, του υπουργικού συμβουλίου, αλλά και των εκπροσώπων της Τοπικής Διοίκησης, θα μιλάει στο «αναπτυξιακό συνέδριο Θεσσαλίας», που οργανώνει η κυβέρνηση, μαζί με την Περιφέρεια Θεσσαλίας,  λέγοντας ψέματα ότι δήθεν τελειώνουν τα δύσκολα και έρχεται η ανάπτυξη, που θα δώσει λύσεις στα προβλήματα και θα είναι δίκαιη για όλους.

Οι υποσχέσεις της κυβέρνησης  για “δίκαιη ανάπτυξη” είναι το παραμύθι για ν’ αποκοιμίσουν την όποια αντίσταση απέναντι σ’ αυτή την πολιτική. Ανάπτυξη υπάρχει και τώρα σε κάποια τμήματα των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων αλλά στηρίζεται στη λεηλασία των εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων και τίποτα από αυτά δεν είναι δίκαιο για μας.

Για παράδειγμα:

Και στην περίοδο της καπιταλιστικής κρίσης το βιομηχανικό κεφάλαιο του κλάδου τροφίμων και γάλακτος που αναπτύσσεται στην περιοχή μας είναι κερδοφόρο, “ενισχύει την ανταγωνιστικότητά του”, τον “εξαγωγικό του προσανατολισμό”, την ίδια στιγμή που οι εργαζόμενοι στον κλάδο βιώνουν μειώσεις μισθών, απληρωσιά , χτυπιούνται  , οι Συλλογικές τους Συμβάσεις! Οι εργαζόμενοι του κλάδου ζουν κάθε μέρα με την ανασφάλεια του τι θα γίνει την επόμενη μέρα, με τον φόβο αν θα συνεχίσουν και με ποιους όρους να δουλεύουν,  με απλήρωτους μισθούς, υπερωρίες, με ατομικές συμβάσεις,  με μισθούς 586 και 511 μικτά, σε καθεστώς εντατικοποίησης, ενώ οι εργοδότες στον κλάδο αυτό  αποκομίζουν πολλά εκατομμύρια κέρδη. Με τα κέρδη που αποκομίζουν από την άγρια εκμετάλλευσή  των εργαζομένων στον κλάδο  προσπαθούν να εμφανίσουν και φιλάνθρωπο πρόσωπο στην Τρικαλινή κοινωνία!»

Στην παρέμβασή του ο Αχιλλέας Λιάτος , από την ΟΑΣΤ «Η Άνοιξη» τόνισε:

«Η περίφημη «δίκαιη ανάπτυξη» που εξαγγέλλει ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση από περιφέρεια σε περιφέρεια μεταφράζεται για τους μικρομεσαίους αγρότες σε άγρια φορολογία, υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές σε ΕΦΚΑ, ΕΛΓΑ, κάθε είδους παλιά και νέα χαράτσια όπως ΕΝΦΙΑ, πράσινο τέλος στο νερό, αυξήσεις στο ρεύμα κ.ά. που σημαίνει περίπου 60% απώλεια εισοδήματος. Αφορά στην κυνική ομολογία της κυβέρνησης και του υπουργείου ότι δεν μπορεί να παρέμβει στην «οικονομία της αγοράς» στη διαμόρφωση των τιμών, στις «ανοιχτές τιμές» με τις οποίες παραδίδουμε τη σοδειά μας…

Στην “ανάπτυξή” τους δε χωράει η μερική εκτροπή του Άνω Ρου του Αχελώου που έχει καταντήσει το “γεφύρι της Άρτας” για την περιοχή μας. Η κυβερνητική κοροϊδία συνεχίζεται αφού η θέση της είναι ότι το τεράστιο υδατικό έλλειμμα των πάνω από 300 εκατομμύρια κυβικών νερού στη Θεσσαλία θα καλυφθεί από μικροέργα, αναγκαία μεν, αλλά που δεν αποτελούν τη λύση για την άρδευση, την ύδρευση, την προστασία του περιβάλλοντος, για την αποτροπή της ερημοποίησης.»

Εκ μέρους των συνταξιούχων του ΙΚΑ ο Ηλίας Ζωγράφος ανέφερε χαρακτηριστικά: «φέρτε πίσω τα κλεμμένα με αίμα και ιδρώτα είναι πληρωμένα». Αυτό είναι το κύριο σύνθημα συνάδελφοι των αγώνων μας, 35-40 χρόνια δουλειάς, ξενύχτια, μεροκάματα, στην οικοδομή, στα εργοστάσια και στα γραφεία δώσαμε τη ψυχή μας για αυτό το ένσημο. Το πήραν οι βιομήχανοι, το πήραν οι τραπεζίτες, το πήραν οι απατεώνες και τώρα έρχονται να μας πούνε ότι τους χρωστάμε κιόλας. Αυτοί, οι βιομήχανοι με τα τσιράκια τους που κυβερνούν. Προσπαθούν να μας πουν ότι  δεν φταίνε αυτοί που κλέψανε, δεν φταίει το PSI, δεν φταίνε τα εκατομμύρια που έπαιξαν στο χρηματιστήριο, δεν φτάνει τόσα και τόσα που φάγανε από τα ασφαλιστικά ταμεία. Προσπαθούν να πουν ότι φταίμε εμείς που καταθέσαμε τον ιδρώτα μας εμπιστευόμενοι το κράτος για να πάρουμε σύνταξη και το χειρότερο να μας φέρουν αντιμέτωπους με τα παιδιά μας, ότι τρώμε το μέλλον των παιδιών, ότι χρειάζονται δέκα εργαζόμενοι για να πληρώσουν έναν συνταξιούχο. Είναι απάνθρωπη και φασιστική η  πολιτική που ότι για τα χάλια της οικονομίας φταίνε οι συνταξιούχοι. Όχι κύριοι, φταίτε εσείς που είστε υπηρέτες των μεγάλων συμφερόντων».

Εκ μέρους των διοργανωτών της συνέντευξης αναφέρθηκε ότι: Η λύση στα σημερινά αδιέξοδα υπάρχει. Υπάρχει κι άλλος δρόμος ανάπτυξης, αυτός που συμφέρει τους εργάτες, τους μικρούς αγρότες και ΕΒΕ και γι’ αυτόν παλεύουμε. Είναι ο δρόμος που περνά μέσα από την οργάνωση σε γερά, ταξικά προσανατολισμένα σωματεία στους χώρους δουλειάς και του ταξικού αγώνα της εργατικής τάξης, τις Επιτροπές Αγώνα, τους συλλόγους, τις ριζοσπαστικές συσπειρώσεις, τη συμμαχία εργατοϋπαλλήλων, μικρών επαγγελματιών, μικρομεσαίων αγροτών, που θα στοχεύει τον αληθινό αντίπαλο . Ενάντια στα μνημόνια και κάθε αντιλαϊκή πολιτική και κυβέρνηση. Ενάντια συνολικά στο εκμεταλλευτικό σύστημα που γεννά ανεργία, φτώχεια και πολέμους, ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται πως η αναχώρηση λεωφορείων από τα Τρίκαλα  θα γίνει στις 4.30 το απόγευμα  από την πλατεία Εθνικής Αντίστασης (αρχή οδού Βασιλείου Τσιτσάνη)

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης