Τοπικά

Τρικαλινοί στο Καπροβούνι

Το Καπροβούνι είναι ένα άσημο χαμηλό βουνό (1424μ) νοτιοδυτικά της Καρδίτσας. Όπως ατενίζουμε από τον κάμπο τ’ Άγραφα βρίσκεται νότια της κορυφογραμμής της «κοιμωμένης των Αγράφων» (Μπορλέρο, Πλάκα, Φλυντζάνι και Πέντε Πύργοι) μετά τον Ίταμο. Εμείς ακολουθούμε τον δρόμο από την Ραχούλα Καρδίτσας προς Αμάραντο και Νεράιδα.

Στο διάσελο ανάμεσα Αμάραντο και Νεράιδα φρουρός είναι ο καπετάν Δίπλας. Αρματωμένος με γιαταγάνι και καριοφίλι διαφεντεύει τ’ Άγραφα. Οι σπαθιές του ανέμου και του πάγου έχουν χαρακώσει το κορμί του.  Προσκυνούμε σε δάσκαλε των κλεφτών της επανάστασης του 21, παραταγμένοι σε στοίχο σου τραγουδάμε τους στίχους  που έχεις χαράξει στην συλλογική μνήμη.

 

Τρία πουλάκια κάθονται στου Δίπλα το ταμπούρι

μοιρολογούσαν κι’ έλεγαν μοιρολογούν και λένε.

Σήκου Δίπλα μ’ να φύγουμε σ’ άλλα βουνά να πάμε.

Πολλή τουρκιά μας πλάκωσε μαύρη σαν καλιακούδι.

Ας  τους πουλί μ’ κι’ ας έρχονται και να περνοδιαβαίνουν

να ιδούν του Δίπλα το σπαθί, του Δίπλα το ντουφέκι.

Το λέν’ οι κούκοι στα βουνά και οι πέρδικες στα πλάγια,

το λέει και ο πετροκότσυφας στα κλέφτικα λημέρια.

Οι κλέφτες σκορπίσανε και γίνανε μπουλούκια.

Ο Δίπλας πάει στ’ Άγραφα κι ο Αντώνης πάει Βάλτο.

Κι ο Νάσος πέρα πέρασε κατά τα Βλαχοχώρια,

για να βαφτίσει ένα παιδί, να πιάσει μια κουμπάρα.

 

Ο Δίπλας τα ‘βαλε με τους Τούρκους, εμείς με το χιόνι και τον ανήφορο. Χιόνι συμπαγές, ξεπερνά το μέτρο. Είναι η πρώτη μας μάχη με το φετινό χιόνι και πρέπει να είναι νικηφόρα. Όσο η κλίση της πλαγιάς μεγαλώνει τόσο αυξάνουν οι σπονδές ιδρώτα στο λευκό αφέντη του βουνού. Ευτυχώς που μας συμπαραστέκονται τα αγριογούρουνα. Παντός καιρού, ακάματοι εκσκαφείς του βουνού.  Αντικαθιστούν το χιόνι  με φρεσκοσκαμμένο χώμα. Αφοσιωμένοι στην εργασία τους δεν οσφραίνονται τον ιδρώτα μας, δεν ακούν τα ανθρώπινα αγκομαχητά.

Όταν αλαφιάζονται από την παρουσία μας σκορπούν αστραπιαία. Τι την θέλετε τόση σεμνότητα κάπροι του Καπροβουνίου, ούτε μια στιγμούλα για μια πόζα δεν μας παραχωρείτε! Σας ευχαριστούμε όμως για τον ντορό που μας ανοίξατε, οδηγεί στην ράχη της πλαγιάς και από εκεί η κορυφή δεν είναι μακριά.

Με την συμπαράσταση των κάπρων είμαστε νικητές στην κορυφή. Ένα τμήμα του πυροφυλακίου στέκει ακόμα εδώ και γίνεται κρεμαστάρι για τα σακίδια. Το γειτονικό της Μάρτσας, του απέναντι βουνού, έχει υποκύψει στις αντιξοότητες της κορυφής. Μέσα στα σύννεφα ξεπροβάλλουν οι γειτονικές κορυφές. Πέντε Πύργοι, Παπαδημήτρη, Κόψη Ίταμος και Μάρτσα. Στον βορά λάμπει λίμνη του Μέγδοβα και στο νότο διαγράφεται το οροπέδιο του Δομοκού. Στο βιβλίο κορυφής καταγράφεται η παρουσία της πολυπληθούς ομάδας μας.

 

ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Για την Κυριακή 27/1 έχουμε προγραμματίσει ανάβαση στην κορυφή Αχλαδιάς των Αγράφων με εκκίνηση από την Αργιθέα. Περισσότερες πληροφορίες στα γραφεία του συλλόγου – Ομήρου 6, κάθε βράδυ Παρασκευής από τις 9 έως τις 10.  Η διεύθυνση της ιστοσελίδας μας είναι: www.trikalasport.gr και στο τηλέφωνό μας 2431072077.

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης