Ροή Τοπικά

Τρομερό. Η βουτιά αντιχαλαζικού αεροσκάφους μέσα στα σύννεφα, πάνω από τα Τρίκαλα (video)

Ένα σπάνιο στιγμιότυπο συνέλαβε ο φακός του trikalavoice.gr το απόγευμα του Σαββάτου.

 

Δείτε καρέ-καρέ τη βουτιά αντιχαλαζικού αεροσκάφους μέσα στα σύννεφα, πάνω από τα Τρίκαλα.

Τα αντιχαλαζικά αεροσκάφη είναι ειδικά αεροσκάφη που χρησιμοποιούνται για την προστασία των καλλιεργειών από το χαλάζι. Λειτουργούν μέσω της χαλαζοκαταστολής, δηλαδή της προσπάθειας να αποτραπεί η δημιουργία μεγάλων σωματιδίων χαλαζιού στις καταιγίδες, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές ζημιές σε αγροτικές καλλιέργειες.

Πώς Λειτουργούν

Τα αντιχαλαζικά αεροσκάφη πετούν μέσα σε καταιγίδες και απελευθερώνουν ειδικές ουσίες, συνήθως ιωδιούχο άργυρο, μέσα στα σύννεφα. Το ιωδιούχο άργυρο δημιουργεί μικρούς κρυστάλλους πάγου, οι οποίοι λειτουργούν ως πυρήνες για την συμπύκνωση υδρατμών. Αυτό προκαλεί τη δημιουργία μικρών σταγόνων νερού ή χιονιού αντί για μεγάλες σφαίρες χαλαζιού. Το αποτέλεσμα είναι είτε μικρότερα κομμάτια χαλαζιού που λιώνουν πριν φτάσουν στο έδαφος, είτε βροχή ή χιόνι.

Εφαρμογές στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα, η χρήση αντιχαλαζικών αεροσκαφών αποτελεί μέρος του αντιχαλαζικού προγράμματος που υλοποιείται από τον ΕΛΓΑ (Ελληνικός Οργανισμός Γεωργικών Ασφαλίσεων). Το πρόγραμμα αυτό βοηθά στην προστασία των καλλιεργειών, ιδίως κατά τους μήνες όπου τα χαλάζια είναι συχνά φαινόμενα και μπορούν να προκαλέσουν σημαντικές καταστροφές σε αγροτικές περιοχές.

Η χρήση αυτών των αεροσκαφών είναι ιδιαίτερα σημαντική σε περιοχές όπως η Θεσσαλία, η Μακεδονία και άλλες γεωργικές περιοχές της Ελλάδας, όπου οι καλλιέργειες είναι πολύτιμες για την οικονομία.

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης