Site icon TrikalaVoice

Φιλοξενία Ευρωπαίων μαθητών-καθηγητών από το Εσπερινό Γυμνάσιο-Λύκειο

Στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ KA2 με τίτλο «Pret – A – Pet» πραγματοποιήθηκε στο σχολείο μας η τελευταία διακρατική συνάντηση των εταίρων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Από  τις 7 έως τις 11 Μάη το σχολείο μας φιλοξένησε 48 συνολικά μαθητές και καθηγητές από δύο σχολεία της Τουρκίας, τη Γαλλία, την Ιταλία και τη Ρουμανία.

Βασικοί άξονες διαπραγμάτευσης του προγράμματος είναι η καλλιέργεια ενσυναίσθησης και σεβασμού, αρχικά προς τα ζώα, με απώτερο όμως στόχο την ενσυναίσθηση και το σεβασμό προς τον συνάνθρωπο καθώς και την «ανάκτηση» της ανθρωπιάς μας  μέσα από την αλληλεπίδραση και τη σχέση μας με τα ζώα.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους οι μαθητές και οι καθηγητές του σχολείου μας συνεργαζόμενοι με τους ξένους εταίρους, υλοποίησαν τις τελευταίες δράσεις για την ολοκλήρωση των  παραδοτέων που προβλέπονται από το σχέδιο.

Πραγματοποιήσαμε τον διαγωνισμό για την καλύτερη χορογραφία που τελικά παρουσιάσαμε σε flash-mob δίπλα από το πέτρινο γεφύρι της Πύλης, διαγωνιστήκαμε για τον καλύτερο τοίχο της φιλίας (wall of friendship) τον οποίο ζωγραφίσαμε και κοσμεί το σχολείο μας. Κάθε χώρα παρουσίασε την υλοποίηση της επιχειρηματικής της ιδέας που είχε σκοπό τη συγκέντρωση χρημάτων για φιλoζωικά σωματεία και οργανώσεις. Παρουσιάσαμε την αλυσιδωτή ιστορία  του προγράμματος (e-chained story ), που έγραψαν οι συμμετέχοντες μέσα από μία πρωτοπόρα διαδικτυακή δραστηριότητα-διαγωνισμό. Εργαστήκαμε και συνεργαστήκαμε κατά την υλοποίηση του “Empty-space”, ενός βιωματικού εργαστηρίου στο οποίο μάθαμε ότι ο σεβασμός προς τη φύση οδηγεί στη διαφύλαξη του περιβάλλοντος που όλοι οι άνθρωποι μοιραζόμαστε και δανειζόμαστε από τις επόμενες γενιές.

Μας υποδέχθηκε ο δήμαρχος κος Παπαστεργίου, που μας  μίλησε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η πόλη μας  και για τις προσπάθειες που κάνει ο δήμος για τα αδέσποτα ζώα.

Συνεργαστήκαμε και επισκεφτήκαμε το «ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ ΗΦΑΙΣΤΟΣ» το Δήμου Τρικκαίων, όπου παιδιά και εκπαιδευτές μάς υποδέχθηκαν με ζεστασιά και αγάπη, και ζήσαμε τις ομορφότερες ίσως στιγμές του προγράμματος. Αφιερώσαμε λοιπόν σ αυτά τα υπέροχα παιδιά, το παραμύθι του προγράμματος, τους δωρίσαμε το κουτί των συναισθημάτων που φτιάξαμε για να αναπαραστήσουμε σχηματικά τα συναισθήματα που προκύπτουν από το παραμύθι μας, και τέλος χορέψαμε όλοι μαζί το flash-mob του προγράμματος.

Περιηγηθήκαμε στις φυσικές και πολιτιστικές ομορφιές του τόπου μας. Στα Μετέωρα, στους καταρράκτες της Παλαιοκαρηάς, στην Πόρτα Παναγιά και το Γιοφύρι της Πύλης.

Διασκεδάσαμε διοργανώνοντας το διαπολιτισμικό δείπνο (intercultural dinner), παρουσιάζοντας  γεύσεις  της Ελληνικής Κουζίνας, τον ελληνικό πολιτισμό με τη αρωγή της Χορωδίας Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Τρικάλων και του Χορευτικού του συλλόγου Αργιθεατών. Γευτήκαμε τις κουζίνες των άλλων χωρών, τραγουδήσαμε και χορέψαμε τα τραγούδια τους.

Θα θέλαμε στο σημείο αυτό να ευχαριστήσουμε το Σύλλογο Αργιθεατών ν.Τρικάλων που αποδέχτηκε την πρόσκλησή μας και  με το χορευτικό τους παρουσίασαν στους φιλοξενούμενους μας την παράδοσή μας. Επίσης να ευχαριστήσουμε την Χορωδία Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Τρικάλων και την καθηγήτρια μουσικής  κα Κωνσταντία Λάσκου που έφεραν πιο κοντά τους ξένους εταίρους με τον πολιτισμό μας, τραγουδώντας τους έργα μεγάλων Ελλήνων συνθετών και καταχειροκροτήθηκαν από το κοινό.

Ιδιαίτερη μνεία και ευχαριστίες στο προσωπικό και στα παιδιά του ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ «ΗΦΑΙΣΤΟΣ» για τη συνεργασία που είχαμε κατά τη διάρκεια της χρονιάς και τη ζεστασιά της φιλοξενίας που μας παρείχαν.

Τέλος να ευχαριστήσουμε τους μαθητές μας, όσους συναδέλφους ήταν αρωγοί στην προσπάθεια μας, και τον διευθυντή του σχολείου μας που μας στήριξε καθ όλη τη χρονιά.

Όλα τα καλά όμως κάποτε τελειώνουν. Και δυστυχώς η επίσκεψη των εταίρων μας, σηματοδότησε και το τέλος των μετακινήσεων για το πρόγραμμα αυτό. Έχει ακόμη πολύ δουλειά για να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα όμως η γεύση που έμεινε σε όλους μας είναι ότι δεν θα ξαναδούμε ανθρώπους με τους οποίους μαζί για δύο χρόνια δουλέψαμε, συνεργαστήκαμε, γελάσαμε, λυπηθήκαμε, διασκεδάσαμε. Ανθρώπους που αγαπήσαμε και μας αγάπησαν. Ήταν η τελευταία μας συνάντηση…..

Exit mobile version