Site icon TrikalaVoice

Φύλλα Μπαμπού (Phyllostachys bambusoides)

Του φαρμακοποιού Βασίλη Τσιούτσια

Το μπαμπού είναι ένα φυτό που κυρίως φυτρώνει και καλλιεργείται στην Κίνα και την Ιαπωνία και έχει πολλές χρήσεις και ιδιότητες. Είναι το ταχύτερα αναπτυσσόμενο φυτό, καθώς αναπτύσσεται κατά μέσο όρο 10 εκατοστά την ημέρα, ανάλογα με το είδος του. Υπάρχουν περίπου 300 διαφορετικά είδη μπαμπού. Αν και η πιο κοινή χρήση τους αφορά στην κατασκευή καλλωπιστικών δομών ή και φωτιστικών χάριν του ανθεκτικού μίσχου που αναπτύσσεται έως και τα 18 μέτρα, το φυτό έχει πάρα πολλές ιατρικές χρήσεις.
Τα φύλλα μπαμπού έχουν μια μακρά ιστορία στη χρήση τους ως θεραπευτικό βότανο (medicinal plant) στην αρχαία κινέζικη ιατρική. Τα φύλλα συλλέγονται και ξηραίνονται, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν ως ροφήματα. Θεωρούνται αποτελεσματικά για τη κατακράτηση ούρων, για τον υψηλό πυρετό και τη μείωση των φλεγμονών. Επίσης, είναι αντιοξειδωτικά και βοηθάνε στη καλή κυκλοφορία του αίματος. Πέραν όμως, από τη χρήση των φύλλων μπαμπού ως βότανο, τα συναντάμε στη φαρμακοβιομηχανία, όπου σε συνδυασμό με άλλα συστατικά βοηθούν στη θεραπεία του διαβήτη, στην καλή όραση, στους πονοκεφάλους, τις αϋπνίες και στα προβλήματα της εμμήνου ρύσεως όπου συμβάλλουν στη ρύθμιση του κύκλου. Η παραδοσιακή κινεζική ιατρική χρησιμοποιεί τα φύλλα μπαμπού για τις αντιοξειδωτικές και δυναμωτικές ιδιότητές τους. Είναι πλούσια σε πυρίτιο, που βοηθάει στην ανασύσταση του χόνδρου και στην επαναμετάλλωση των αρθρώσεων. Συνιστάται για χρόνιες ρευματοπάθειες και για την αρτηριοσκλήρωση.
Είναι επίσης ένα ρόφημα με πολύ φρέσκια και δροσερή γεύση που δεν περιέχει καθόλου τεΐνη. Αποτελείται αποκλειστικά από τα τρυφερά φύλλα του μπαμπού που μαζεύονται με το χέρι, καθαρίζονται, περνάνε στον ατμό και αποξηραίνονται.
Για τη δημιουργία ροφήματος, προσθέτουμε 1 κουταλάκι του γλυκού σε ένα φλιτζάνι βραστό νερό για περίπου 1-2 λεπτά. Τα φύλλα μπορούν να ξαναχρησιμοποιηθούν. Είναι μια άριστη θεραπεία στο σπίτι. Ένα αφέψημα από φύλλα μπαμπού, μπορεί να λαμβάνεται δύο φορές την ημέρα.
Η εταιρεία Αλεξόπουλος Αλέξανδρος και Σία Ο.Ε. προμηθεύει την αγορά με γνήσια φύλλα μπαμπού σε άριστη ποιότητα και κατόπιν μιας αυστηρά παραδοσιακής επεξεργασίας, για την κάλυψη των αναγκών του εμπορίου.

Exit mobile version