Site icon TrikalaVoice

Χατζηγάκης: «Η οικονομία θέλει πολιτική σταθερότητα»

Ο Τζέιμς Κάρβαιλ, Αμερικανός σύμβουλος του Προέδρου Κλίντον, είχε πει την διάσημη πλέον φράση «Είναι η οικονομία, ηλίθιε». Σύμφωνα με τον Κάρβαιλ η οικονομία είναι ο παράγοντας που επηρεάζει καθοριστικά τις πολιτικές αλλά και τις κοινωνικές εξελίξεις. Υπό αυτό το πρίσμα, πρώτα έρχονται οι οικονομικές αλλαγές οι οποίες μετά συμπαρασύρουν και τις πολιτικές εξελίξεις.

Αναμφίβολα, οι παγκόσμιες οικονομικές αλλαγές που κυοφορούνται σήμερα είναι τεκτονικές και θα μας επηρεάσουν άμεσα τα επόμενα χρόνια. Οι τιμές ενέργειας θα παραμείνουν υψηλές για αρκετό καιρό. Ο πληθωρισμός είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα και θα διατηρηθεί εκεί για κάποιο διάστημα. Ήδη το 10ετές Ελληνικό ομόλογο ξεπέρασε το 5% δείχνοντας την αγωνία των αγορών. Οι αυξήσεις των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες δυσκολεύουν την προσφορά του χρήματος και αποθαρρύνουν τις επενδύσεις. Μια μεγάλη παγκόσμια ύφεση είναι προ των πυλών. Tο Αμερικάνικο χρηματιστήριο, που αποτελεί έναν από τους προπομπούς εξελίξεων στην διεθνή οικονομία, έχει πέσει πάνω από 20% από τις αρχές του χρόνου, και στις 13 Σεπτεμβρίου ο δείκτης Dow έπεσε 1,200 μονάδες  – από τις χειρότερες ημερήσιες πτώσεις των τελευταίων ετών.

Η Ελλάδα η οποία είναι τραυματισμένη από μια δύσκολη δεκαετία οφείλει να οχυρωθεί όσο το δυνατόν καλύτερα όχι μόνο σε μια επερχόμενη παγκόσμια ύφεση –όπως προεξοφλούν οι αναλυτές – αλλά και σε ένα νέο οικονομικό τοπίο. Σε αυτή την δύσκολη συγκυρία υπάρχει ένα σενάριο τρόμου. Ποιο είναι αυτό; Η ακυβερνησία. Δεν υπάρχει τίποτα που να φοβίζει τις αγορές και τους επενδυτές περισσότερο από την έλλειψη πολιτικής σταθερότητας. Αλίμονο μας αν η Ελλάδα μπει στις φουρτούνες μια παγκόσμιας ύφεσης με ακυβέρνητο καράβι. Συνεπώς, όλοι εμείς οι πολίτες πρέπει να προτάξουμε τη σταθερότητα ως πρωταρχικό κριτήριο στις πολιτικές επιλογές των εκλογών του 2023.

Ωστόσο, δεν είναι μόνο οι εκλογές του 2023. Η Ελληνική οικονομία φαίνεται να μην μπορεί να ακολουθήσει τον ρυθμό των αλλαγών. Οφείλουμε να δώσουμε παραπάνω έμφαση στην καινοτομία, την τεχνολογία και την πρωτογενή παραγωγή μας, αντί να εναποθέτουμε ελπίδες σε βραχυπρόθεσμες λύσεις επιδομάτων και της μονοκαλλιέργειας στον τουρισμό. Το πραγματικό, λοιπόν, διακύβευμα των επόμενων εκλογών είναι ποιος έχει το καλύτερο οικονομικό σχέδιο για την Ελλάδα της επόμενης δεκαετίας. Δυστυχώς, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μίλησε για κρατικοποιήσεις της ΔΕΗ και της Εθνικής τράπεζας. Μίλησε δηλαδή με την γλώσσα ενός πολιτικού του 1980 που δεν κατανοεί πως δουλεύουν οι αγορές και πόσο εξαρτημένη είναι σήμερα η Ελλάδα σε καιρούς παγκοσμιοποίησης. Αναμφίβολα το μόνο εμπεριστατωμένο οικονομικό σχέδιο το έχει η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Όμως, εδώ θέλει προσοχή: η έλλειψη αξιόπιστου αντιπάλου δεν πρέπει να καθησυχάσει την ΝΔ. Γιατί ο μεγάλος της αντίπαλος είναι τα τεράστια προβλήματα που έχει η χώρα μπροστά της. 

Exit mobile version