Site icon TrikalaVoice

Χατζηγάκης: “Προγραμματισμένα εγγυοβελτιωτικά έργα και φράγματα στο νομό μας που δεν πραγματοποιήθηκαν”

Με την ιδιότητά μου ως Υπουργός Γεωργίας και Φυσικού Περιβάλλοντος (1991-1992) και μετά από συνεργασία και εντολή του τότε πρωθυπουργού αειμνήστου Κωνσταντίνου Μητσοτάκη εγκρίθηκαν τα παρακάτω έργα σε 32 νομούς της Ελλάδος .

 

Μεταξύ αυτών και ο νομός Τρικάλων.

Η ανακοίνωση η οποία εκδόθηκε αμέσως μετά είχε το εξής περιεχόμενο. ΄΄Αρδευτικά και εγγυοβελτιωτικά έργα συνολικού προυπολογισμού 12,6 δισεκατομμυρίων δραχμών θα κατασκευαστούν τα έτη 1992-1993 σε 32 νομούς της χώρας.

Ειδικότερα για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας διατίθεται το ποσό των 9,47 δις. δραχμών με πίστωση 2,2 δις. δραχμών για το 1992,για την μελέτη και κατασκευή αρδευτικών έργων, ενώ παράλληλα για τεχνική βοήθεια εγκρίθηκε η διάθεση ποσού 3,13 δις. δραχμών  με πίστωση 1,03 δις δραχμών για το 1992,για την μελέτη και κατασκευή αγγειοβελτιωτικών έργων.

Εκτός από τα έργα αυτά υποδομής πού θα ολοκληρωθούν το 1993 ήδη έχει ενισχυθεί με το ποσό των 3 δις. δραχμών το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων του Υπουργείου Γεωργίας για τη κατασκευή έκτακτων αρδευτικών έργων.
Μεταξύ των 32 νομών που θα πραγματοποιούνταν τα έργα αυτά είχε ενταχθεί και  Νομός Τρικάλων για τρία έργα.

α) Κατασκευή φράγματος Λογγά προυπολογισμού 400.000.000 εκατομμυρίων δραχμών .Το έργο αυτό πραγματοποιήθηκε εγκαίρως.
β) Κατασκευή φράγματος Τιτάνου Πηνειού προυπολογισμού άνω των 4 δις.δραχμών του οποίου η χρηματοδότηση θα ξεκινούσε αμέσως στο τέλος του 1992.

Το θέμα Τιτάνου Φαρκαδώνας υπογράφτηκε στις 5/2/1993 με την εγκριτική απόφαση 12859/2-6-94 του Υπουργείου Γεωργίας. Το έργο αυτό ενάμιση χρόνο μετά την πτώση της κυβέρνησης Μητσοτάκη εξαφανίστηκε ως δια μαγείας από την νέα κυβέρνηση Κ.Σημίτη.

Το ερώτημα είναι :

1) Γιατί αφαιρέθηκε το έργο αυτό και δεν εκτελέστηκε ποτέ και 2)γιατί οι επόμενες κυβερνήσεις δεν το προώθησαν.
Η περιοχή Φαρκαδώνας ως γνωστό είχε τις μεγαλύτερες πλημμύρες από την πρόσφατη θεομηνία. Εάν το έργο αυτό είχε πραγματοποιηθεί εγκαίρως δεν θα θρηνούσαμε τις καταστροφές και τις θεομηνίες από τα αποτελέσματα που προέκυψαν οι κάτοικοι.

2) Το 2009 ξαναβρέθηκα στο τιμόνι του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με πρωθυπουργό τον Κώστα Καραμανλή με τον οποίο είχα στενή συνεργασία σε πολλά θέματα του Υπουργείου μου. Συγκεκριμένα  στις 7 Ιουλίου 2009 τον επισκέφτηκα στο μέγαρο Μαξίμου και κατέθεσα την πρότασή μου ότι η ύπαιθρος χρειάζεται ένα ευρύ πρόγραμμα εγγυοβελτιωτικών  έργων.

Ο Κώστας Καραμανλής, ένας ανοιχτόμυαλος πολιτικός που συνεργάζονταν στενά με τούς Υπουργούς του υιοθέτησε αμέσως την πρότασή μου και μου έδωσε και μου έδωσε εντολή να προχωρήσω άμεσα το πρόγραμμα. Το πρόγραμμα αυτό περιελάμβανε αρδευτικά έργα υποδομής στους νομούς ολόκληρης της χώρας με βάση του σχεδίου Αγροτικής Ανάπτυξης Ελλάδος 2007-13.

Επίσης την περίοδο εκείνη της Υπουργίας μου είχαν ενταχθεί στο νομό μας άλλα 9 έργα τα οποία αναφέρω παρακάτω.

• Αρδευτικό έργο του Δήμου Βασιλικής (735.000 χιλιάδων ευρώ) .
• Αρδευτικά δίκτυα στα αγροκτήματα  Κάτω Ελάτης ,Γοργογυρίου,Φωτάδας,Ελευθεροχωρίου και Λιλής.(3.000.000 εκατ. ευρώ).
• Κατασκευή λιμνοδεξαμενής Παλαιομοναστήρου(1.580.000 εκατ. ευρώ).
• Βελτίωση αρδευτικού αντλιοστασίου ν. Τρικάλων (1.050.000 εκ.ευρώ)
• Φράγμα Πλατάνου (11.850.000 εκ.ευρώ)
• Λιμνοδεξαμενή Πιαλείων (2.500.000 εκ. ευρώ).
• Κατασκευή ταμιευτηρίου στην λεκάνη αντλιοστασίου Κεραμιδίου (2.750.000 εκ. ευρώ)
• Κατασκευή δικτύου διωρύγων -ταμιευτηρίων ανατολικής περιοχής ν.Τρικάλων (2.830.000 εκ. ευρώ).

Εστιάζω την αναφορά μου στο ματαιωθέν έργο του φράγματος Νεοχωρίτη από την κυβέρνηση Παπανδρέου επειδή θεωρώ ότι το έργο αυτό ήταν απολύτως ώριμο και είχε μάλιστα γίνει περίληψη προκήρυξης  σύμβασης ,εκπόνηση μελέτης με προεκτιμώμενη αμοιβή άνω του ορίου της οδηγίας 182094.

Και αυτό το έργο εάν είχε πραγματοποιηθεί θα είχαν αποφευχθεί τεράστιες ζημίες.

Σωτήρης Χατζηγάκης
πρώην Υπουργός και Βουλευτής Ν.Τρικάλων

Exit mobile version