Δεν έβγαλε από το τραπέζι της συζήτησης το ενδεχόμενο ενός νέου ολικού Lockdown ο Καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων κ. Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή, επισημαίνοντας πως εάν η εξέλιξη της πανδημίας δεν είναι καλή, μπορεί να ληφθεί και η απόφαση ενός ακόμη κλεισίματος. Ο Καθηγητής σημείωσε πως η πορεία της πανδημίας αλλά και το άνοιγμα δραστηριοτήτων της κοινωνίας και της οικονομίας εξαρτάται και από τις μεταλλάξεις, αλλά και την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού, ενώ συμμερίστηκε την κούραση των πολιτών με τα συνεχή μέτρα και για πολλούς πλέον μήνες, έκανε έκκληση όμως για τη συνέχιση της εφαρμογής τους.
Καλή δύναμη καταρχήν κ. καθηγητά, καθώς έχετε αναλάβει έργο τόσο στο επιστημονικό επίπεδο, όσο και στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών…
Καλή δύναμη πρέπει να ευχηθούμε στον κόσμο, γιατι του ζητάμε πάρα πολλά για μεγάλο χρονικό διάστημα και καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει κόπωση. Είναι δύσκολο να τηρήσεις τα μέτρα με θρησκευτική ευλάβεια, όπως τα ζητάμε, αλλά του ζητάμε να κάνει υπομονή μέχρι να εμβολιαστεί ένα σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού και πιστεύω, εύχομαι και ελπίζω, να έχουμε μία κανονική ροή των εμβολίων και να συνεχίσει να εμβολιάζεται ο κόσμος, να φτάσουμε σε υψηλό επίπεδο την εμβολιαστική κάλυψη για να αντιμετωπίσουμε αυτό τον ιό. Είναι ο μόνος τρόπος. Δεν υπάρχει άλλος. Το παράδειγμα του Ισραήλ είναι πολύ εμφανές. Έχει καταφέρει να εμβολιάσει σχεδόν το 60% του πληθυσμού και έχει μειώσει κατακόρυφα τις νοσηλείες, που έχουν μειωθεί κατά 60% κι αυτό είναι πολύ σημαντικό. Κρούσματα συνεχίζει κι έχει, αλλά μειώθηκαν οι νοσηλείες γιατι εμβολιάστηκαν οι ομάδες υψηλού κινδύνου κι αυτό είναι το ζητούμενο.
Ορισμένοι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι η οριζοντικοποίηση των μέτρων βλάπτει τελικά και δεν προσφέρει τα αποτελέσμα που θέλουμε. Ποια είναι η δική σας γνώμη;
Είναι δύσκολο να πάρεις στοχευμένα μέτρα σε μικρή περιοχή, που κι αυτό το κάνουμε, γιατί λέμε πολλές φορές ότι «κοκκινίζουμε» έναν Δήμο, όπως για παράδειγμα ο νομός Κοζάνης είναι στο πορτοκαλί και είναι κόκκινος ο Δήμος Εορδαίας. Γίνεται μία προσπάθεια να λαμβάνονται στοχευμένα μέτρα πολλές φορές όμως αυτό δεν είναι δυνατό. Για παράδειγμα στην Αττική είναι τόσο συνδεδεμένος ο ένας τομέας με τον άλλο κι επίσης το σύστημα υγείας είναι τόσο εξαρτημένο, γιατί εφημερεύουν διάφορα Νοσοκομεία και δεν μπορείς να πεις ότι αυτό το Νοσοκομείο που εφημερεύει απευθύνεται μόνο σε συγκεκριμένη περιοχή, άρα το σύστημα υγείας είναι ενιαίο για την Αττική κι όταν μετρούμε τις κλίνες σε κλινικές και μονάδες ΜΕΘ, παίρνουμε υπόψη όλη την Αττική. Άρα εάν ανεβάσεις το επίπεδο λόγω της μικρής διαθεσιμότητας κλινών, το κάνεις για όλη την Αττική. Οπότε είναι δύσκολο να αποκλείσεις μία περιοχή στην Αττική. Το κάναμε στη δυτική Αττική σε μερικούς Δήμους, αλλά όταν βλέπεις μία αύξηση γενική, μπαίνει όλη η Αττική σε άλλο επίπεδο επικινδυνότητας.
Ποια είναι η τελευταία εικόνα και εκτίμηση που έχετε αναφορικά με τη διασπορά και την αντιμετώπιση του κορωνοϊού; Σε ποια φάση βρισκόμαστε; Αντιμετωπίζεται η κατάσταση;
Βρισκόμαστε σε μία περίοδο ανόδου και στη Λάρισα και στη Θεσσαλία. Τα λύματα στην Λάρισα έδειξαν μία άνοδο , της Μαγνησίας μία σταθερότητα, όχι ανοδική πορεία, είχαμε όμως τις συρροές στα Ιδρύματα που αύξησαν πολύ τις νοσηλείες. Κι αυτό είναι το χαρακτηριστικό του ιού, ενώ φαινομενικά τα πράγματα είναι ήσυχα, μπορεί να υπάρξουν συρροές και να μας ανεβάσουν τη νοσηρότητα και τις νοσηλείες. Δεν εφησυχάζουμε εφόσον δεν έχουμε ένα ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης τουλάχιστον στα ευάλωτα άτομα, ανά πάσα στιγμή μπορεί να έχουμε έξαρση και είμαστε σε μία ανοδική πορεία, δεν είμαστε σε μία σταθερή πορεία ή καθοδική.
Είναι πιο μεταδοτικός τώρα ο ιός; Πόσο σας φοβίζουν οι μεταλλάξεις;
Είναι γεγονός ότι έχουμε τις μεταλλάξεις και στην Ελλάδα, θα παίξουν σημαντικό ρόλο, αλλά υπάρχουν, γιατί έχουν αυξηθεί οι επαφές. Έχουμε χαλαρώσει, ανοίξαμε το λιανεμπόριο και δεν είναι τόσο τα μέτρα, καθώς τα υγειονομικά πρωτόκολλα εφαρμόζονται στο λιανεμπόριο. Αυτό που γίνεται, είναι η ροή πέριξ του λιανεμπορίου, δηλαδή βγαίνει ο κόσμος έξω για να ψωνίσει,, στέλνει ακόμη ένα μήνυμα για άλλες δύο ώρες, βρίσκεται με φίλους για να πιούνε έξω καφέ. Αυτό γίνεται κατά κόρον. Όπως γίνεται και σε ειδικές ομάδες να κάνουν διάφορα πάρτυ είτε … αρραβώνες, είτε κάτι άλλο και υπάρχει συγχρωτισμός. Πρέπει να δώσουμε δύναμη και κουράγιο στον κόσμο για να αντέξει τα μέτρα και πρέπει να τα αντέξει, γιατί όταν χαλαρώνουμε δημιουργούνται προβλήματα.
Για παράδειγμα η Πορτογαλία είχε πριν τις γιορτές ανοίξει τα πάντα, είχε τουρισμό από την Αγγλία, ήταν ανοιχτά εστιατόρια, με αποτέλεσμα αυτό που βιώνουν αυτή τη στιγμή, που έχει καταρρεύσει στο σύστημα υγείας και ζητούν βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση, από τη Γερμανία. Δεν πρέπει να φτάσει η Ελλάδα σ’ αυτό το σημείο. Πρέπει να τηρήσουμε τα μέτρα κι αν εμείς ως Επιτροπή, πρέπει να εισηγηθούμε στην πολιτεία να πάρει κι άλλα μέτρα το επόμενο διάστημα, θα το κάνουμε. Πριν να φτάσουμε όμως εκεί κάνω έκκληση προς τον κόσμο να μην θεωρήσει ότι έχουμε τελειώσει με το θέμα του κορωνοϊού. Δεν έχουμε τελειώσει και βλέπουμε ότι υγειονομικοί δυστυχώς δεν εμβολιάστηκαν, όπως για παράδειγμα του Αγίου Ανδρέα στην Πάτρα όπου εκεί είναι κυρίως νοσηλευτικό προσωπικό και είχαμε μία συρροή σε Νοσοκομείο σε νοσηλευτές. Αυτό θεωρώ ότι πρέπει να το κοιτάξουμε γενικότερα και στην Επιτροπή και η κυβέρνηση και να απευθυνθούμε σ’ αυτό τον πληθυσμό και να αυξηθεί η εμβολιαστική κάλυψη των νοσηλευτών. Να δούμε για ποιο λόγο δεν εμβολιάστηκαν και να το αντιμετωπίσουμε.
Αν έχουμε όσα μας είπατε ως δεδομένα, υπάρχει υπαρκτός κίνδυνος για το άνοιγμα πλέον της οικονομίας; Γιατί λέγεται ευρέως, πως βρισκόμαστε προ των πυλών πιο αυστηρών μέτρων , ίσως και ολικού Lockdown…
Δεν αποκλείουμε τίποτα. Εάν χρειαστεί και δεν πηγαίνουν καλά τα πράγματα θα ληφθεί και αυτό. Παρακολουθούμε την κατάσταση κι αν χρειαστεί να ληφθούν και άλλα μέτρα, θα ληφθούν, δεν έχουμε άλλα περιθώρια.
Πότε θα πάμε οι … Μάγνητες στη Λάρισα και το αντίστροφο ή πότε θα ανοίξει η εστίαση, προσδιορίζεται χρονικά;
Δυστυχώς όχι ακόμα. Δεν μπορούμε να κάνουμε πλάνα, εφόσον είμαστε ακόμη σε μια δύσκολη καμπή. Το να πούμε πότε θα αρθεί η απαγόρευση της κυκλοφορίας από νομό σε νομό ή πότε θα ανοίξει η εστίαση είναι πρόωρο και δεν μπορούμε να το συζητάμε ακόμα. Είναι πολλές οι παράμετροι, όπως η εξάπλωση των μεταλλάξεων και δεύτερη παράμετρος ο ρυθμός εμβολιασμών. Εάν έχουμε εμβόλια και εμβολιαστεί αρκετός κόσμος, μπορεί να μας δώσει μία δυνατότητα να κάνουμε κινήσεις ανοίγματος . Αλλά η εξίσωση είναι δύσκολη, είναι πολλοί οι παράγοντες που παίζουν ρόλο. Θα τους εκτιμήσουμε όλους και όταν έρθει η ώρα θα ληφθούν και αποφάσεις είτε προς τη μια είτε προς την άλλη κατεύθυνση.
Το τρίτο λεγόμενο κύμα, μπορεί να είναι δυσκολότερο κι από τα δύο προηγούμενα;
Κι αυτό δεν μπορεί κανείς να το προβλέψει, το μέγεθος δηλαδή του τρίτου κύματος. Βλέποντας άλλες χώρες, η Ιρλανδία είχε πολύ μεγάλο τρίτο κύμα, αλλά δεν είχε μεγάλο δεύτερο κύμα. Η Πορτογαλία είχε σχετικά μεγάλο δεύτερο κύμα κι έχει μεγάλο τρίτο κύμα, άρα δεν μπορεί να προβλέψει κανείς ακριβώς τι θα γίνει. Εμείς αυτή τη στιγμή δεν έχουμε ανοιχτή εστίαση και Πανεπιστήμια, όπου εκεί οι φοιτητές, τα νεαρά δηλαδή άτομα έκαναν τη λεγόμενη «κρυφή» μετάδοση, δηλαδή μπορεί να μην είχαν βαριά νοσηρότητα, αλλά μπορεί να μεταδίδανε. Από τη στιγμή που δεν έχουμε αυτά τα δύο ανοιχτά, πιστεύω ότι δεν θα έχουμε ένα μεγάλο τρίτο κύμα, έχοντας αυτά τα δύο κλειστά. Μπορεί να έχουμε αύξηση, αλλά να μην ξεπεράσει το δεύτερο κύμα ή να είναι λιγότερη από το δεύτερο κύμα. Όταν είχαμε το δεύτερο κύμα είχαμε ανοιχτή εστίαση, Πανεπιστήμια, τα πάντα. Εχουμε μπροστά μας όμως και τη μετάλλαξη, μπορεί να αλλάξουν τα πράγματα. Κι ο ιός είναι απρόβλεπτος και τα μοντέλα πρόβλεψης δυσκολεύονται να προβλέψουν στην ουσία και τα περισσότερα πέφτουν έξω.
Πηγή: magnesianews.gr