Του φαρμακοποιού Βασίλη Τσιούτσια
– Εξουδετέρωση πρωτονίου (διατήρηση της ισορροπίας pΗ στους μύες σε σκληρή άσκηση)
– Χηλικός παράγοντας βαρέων μετάλλων (ιδιαίτερα χαλκού και ψευδαργύρου)
– Εξουδετέρωση ελεύθερης ρίζας και ενεργού μορίου σακχάρου (προλαμβάνει την γλυκοζυλίωση και την καρβονυλίωση των πρωτεϊνών)
– Προλαμβάνει την τροποποίηση των βιομακρομορίων, διατηρώντας εξαιτίας αυτού την ενδογενή λειτουργικότητα τους κάτω από το οξειδωτικό στρες
– Προστασία πρωτεοσώματος
– Καταστολή προφλεγμονώδους και καρκινογόνου κυτοκίνης
Η καρνοσίνη είναι χρήσιμη σε:
Νευρολογικές εκφυλίσεις (Alzheimer, Πάρκινσον, κατάθλιψη επιληψίας, σχιζοφρένεια, ήπια νοητική βλάβη, άνοια και εγκεφαλικό). Υποστηρίζεται ότι η γεροντική άνοια και το Αλτσχάιμερ, σχετίζονται με την δημιουργία πλάκας στον εγκέφαλο από την έλλειψη καρνοσίνης. Μελέτες πάνω στην καρνοσίνη, έδειξαν ότι είναι ένας από τους προστατευτικούς μηχανισμούς στα μικρο-αγγειακά του εγκεφάλου που εμποδίζει την δημιουργία της πλάκας. Καθυστερεί την γήρανση των κυττάρων και βοηθά στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου και στη διατήρηση της μνήμης.
Όλο το φάσμα των αυτιστικών δυσλειτουργιών, έλλειψη συγκέντρωσης, δυσλεξία, δυσπραξία, κτλ.
Γενικά κυτταρική γήρανση
Καταρράκτης: Ορισμένες μελέτες έχουν αποδείξει τις ευεργετικές επιδράσεις της Ν-acetylcarnosine στην πρόληψη και θεραπεία του καταρράκτη των ματιών. Σε μία από αυτές, η καρνοσίνη βρέθηκε να μειώνει την θολερότητα στους φακούς και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ακόμα και για τοπική θεραπεία.
Πρόβλημα κολλαγόνου του δέρματος (γήρανση του δέρματος)
Σχηματισμός τελικών προϊόντων προχωρημένης γλύκανσης (AGEs)
Συσσώρευση κατεστραμμένων πρωτεϊνών
Μυϊκή ατροφία
Ανεπάρκεια εγκεφαλικής κυκλοφορίας (εγκεφαλικό)
Καρδιαγγειακές καταστάσεις
Διαβήτης και οι επιπλοκές του
Μεγάλη αντιοξειδωτική δράση
Υποστήριξη της ζωτικότητας των μυών
Αύξηση της μυϊκής ισχύος και αντοχής
Επιτάχυνση ανάκαμψης μετά από γρήγορο τρέξιμο. Έχουν εγκριθεί ευρεσιτεχνίες για τη χρήση της καρνοσίνης στη βελτίωση των αθλητικών επιδόσεων, εξαιτίας της δυνατότητας της καρνοσίνης να αποτρέπει τη δημιουργία γαλακτικού οξέος στους μύες μας.
Αύξηση της καρνοσίνης στους μύες μπορεί συνεπώς να βελτιώσει αναερόβιες ή μικτές αερόβιες και αναερόβιες ασκήσεις.
Αναστολή κυτταρικής βλάβης που προκαλείται από το αλκοόλ
Δράση ως νευροδιαβιβαστής, στον εγκέφαλο και τα νεύρα
Η καρνοσίνη έχει αντιμετωπιστεί ως το επόμενο σούπερ-αντιοξειδωτικό.
Αν και η έρευνα σχετικά με τα συμπληρώματα καρνοσίνης είναι προκαταρκτική, τα πρώτα αποτελέσματα είναι ελπιδοφόρα. Εκείνοι που επιθυμούν να προσθέσουν ένα δυνητικά ισχυρό όπλο στο οπλοστάσιό τους κατά της γήρανσης έχουν λίγα να χάσουν: δεν έχουν αναφερθεί τοξικές επιδράσεις και τα συμπληρώματα είναι σχετικά φθηνά.