Με ομόφωνη απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο Τρικκαίων προχώρησε στην οφειλόμενη και ύψιστη τιμή για τους τρικαλινούς αθλητές. Το Δημοτικό Στάδιο Τρικάλων, με μακρά ιστορία φιλοξενίας αθλητών/τριών, αγώνων και ρεκόρ, ονομοτοδοτείται με τις δύο παγκόσμιες μορφές του ελληνικού στίβου: του Χρήστου Παπανικολάου και της Σοφίας Σακοράφα.
Ο μεν πρώτος, είναι ο τρικαλινός που στις 24 Οκτωβρίου 1970 στο Στάδιο (τότε) Γεώργιος Καραϊσκάκη έκανε το πρώτο στον στίβο παγκόσμιο ρεκόρ για Ελληνα αθλητή, στο άλμα επί κοντώ, με 5 μέτρα και 49 εκατοστά .
Η δε Σοφία Σακοράφα, στις 26 Σεπτεμβρίου 1982 στο διεθνές μίτινγκ «Βενιζέλεια» στα Χανιά, πέτυχε το πρώτο παγκόσμιο ρεκόρ από Ελληνίδα αθλήτρια στον ακοντισμό, με 74,20 μέτρα, πρώτη και αυτή ως .
Τα Τρίκαλα, πόλη αθλητισμού, επιδόσεων, αθλητών μέγιστης εμβέλειας, είναι μια από τις λίγες ευρωπαϊκές – και ίσως παγκοσμίως υπάρχουσες – πόλεις, που διατηρούν το απίστευτο αυτό «προνόμιο», να είναι γενέτειρα δύο αθλητών που έχουν καταρρίψει παγκόσμια ρεκόρ.
Δύο αθλητές που γεννήθηκαν, προπονήθηκαν και αγωνίστηκαν ως καταγόμενοι από τα Τρίκαλα, με τα χρώματα αρχικώς του ιστορικού Γυμναστικού Συλλόγου Τρικάλων.
Το βράδυ της Πέμπτης 13 Ιουλίου 2023, η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τρικκαίων με παρόντα τον κ. Παπανικολάου, ήταν ιστορική και, όπως το επεσήμανε ο Δήμαρχος Νίκος Σακκάς, «ζήσαμε σε αυτήν την αίθουσα ένα μύθο, έναν άνθρωπο που έκανε υπερήφανα τα Τρίκαλα. Το λιγότερο που σας χρωστούμε, είναι μια μεγάλη ευγνωμοσύνη, το λιγότερο είναι η μετονομασία του Σταδίου». Και ανέφερε ότι η πλούσια ελληνική γλώσσα περιγράφει τον παγκόσμιο πρωταθλητή ως «μύθο, «θρύλο», «ίνδαλμα». Για τη δε Σοφία Σακοράφα – πρόεδρο του ΣΕΓΑΣ – τόνισε με έμφαση ότι είναι «εξαιρετική, με ήθος, αξιοπρέπεια, Παιδεία», αναφέροντας και την πρόσφατη επίσκεψή της στο Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Τρικκαίων κατά την προεκλογική περίοδο (υποψήφια στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας με το ΜέΡΑ 25)
Ο αντιδήμαρχος Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού Μιχάλης Λάππας έκανε λόγο για τις αξίες, το ήθος και τις αρχές που προωθούνται μέσω της συγκεκριμένης ονοματοδοσίας και της στάσης των Παπανικολάου – Σακοράφα. Με παρόμοιες εκφράσεις τοποθετήθηκαν οι επικεφαλής παρατάξεων Γιώργος Καΐκης («θρύλοι του παγκόσμιου αθλητισμού»), Γιώργος Μητσιούλης («Υποκλίνομαι»), Σπ. Τσιγάρας («ανάδειξη ανιδιοτελών αθλητικών προτύπων»), καθώς και οι δημοτικοί σύμβουλοι Εφη Λεβέντη, Θεοδ. Σπανός, Γ. Λουλές, Ζ. Γκουγκουστάμος. Επίσης, θερμές ευχαριστίες απηύθυνε ο πρόεδρος του Σώματος Γιώργος Παναγιώτου, κάνοντας λόγο για «μεγάλη τιμή».
Από την πλευρά του ο Χρήστος Παπανικολάου υπενθύμισε τα παιδικά του χρόνια και το πώς ξεκίνησε («10 χρονών με ξύλινο ακόντιο, 14 χρονών προπόνηση στο Στάδιο) και με ένα μεγάλο «ευχαριστώ», μίλησε για αυτή τη μέγιστη τιμή, για τον ίδιο ως τον πρώτο αθλητή από τη χώρα και τα Τρίκαλα με παγκόσμιο ρεκόρ, αλλά και ως Ολυμπιονίκη (4ος στο Μεξικό το 1968). Και σημείωσε: «Σας ευχαριστώ για αυτή τη μεγάλη βραδιά, που δε θα ξεχάσω ποτέ».
Μια (ακόμη) μεγάλη προσφορά
Η σημαντική στιγμή της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, συνεχίστηκε με μια αξιομνημόνευτη προσφορά του Χρήστου Παπανικολάου. Μετά τις ευχαριστίες προς το Σώμα, ο κ. Παπανικολάου τόνισε πως επιθυμεί, το σπίτι του να αξιοποιηθεί, τόσο ως χώρος συγκέντρωσης μεταλλίων και επαίνων του, αλλά και, σε συνεργασία με τον Δήμο Τρικκαίων, ως χώρος «αθλητικών συμβουλών διατροφικών συμβουλών πρόληψης και αντιμετώπισης παχυσαρκίας». Κάτι που ήδη πράττει, ως σύμβουλος στον Δήμο Παλαιού Φαλήρου επί σειρά ετών.
Ταυτοχρόνως, «αποκάλυψε» ότι το ακόντιο με το οποίο προπονούταν στα Τρίκαλα, βρίσκεται σε ειδικό χώρο και άμεσα θα μπορούσε να εκτεθεί στο Δημοτικό Αθλητικό Ιστορικό Μουσείο Τρικάλων.
Και οι δύο προσφορές έγιναν άμεσα και ασμένως δεκτές από το Σώμα, με τον Δήμαρχο να αναφέρει ότι πλέον «εμείς ζητάμε από εσάς συνεργασία και εμπειρία», υπενθυμίζοντας και τη λειτουργία στην πόλη, τμήματος Διαιτολογίας – Διατροφολογίας (εκτός από το ΤΕΦΑΑ).
Από το γραφείο Τύπου του Δήμου Τρικκαίων
ΣΗΜ.: Οι φωτό με τα ρεκόρ προέρχονται από το αρχείο της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ και το ΑΡΧΕΙΟ ΕΡΤ