Εδώ και σαράντα χρόνια η μεγάλη προσδοκία της χώρας μας ήταν να ενσωματωθεί στις αναπτυγμένες χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά. Κεντρική επιδίωξη ήταν η οικονομική σύγκλιση για να μπορέσουν οι Έλληνες να φτάσουν σταδιακά στο βιοτικό επίπεδο των ευρωπαϊκών λαών.
Χρειάζονταν βέβαια μεγάλη προσπάθεια και αλλαγή νοοτροπίας, τόσο από τις κυβερνήσεις όσο και από τον λαό. Η Ε.Ε., με γενναίες ενισχύσεις, μας έδωσε την ευκαιρία μιας οικονομικής ανασυγκρότησης αλλά δεν την αξιοποιήσαμε αφού οι κυβερνήσεις ενδιαφέρονταν περισσότερο για την εξουσία και ο λαός οδηγήθηκε σε μια πλαστή και κοντόφθαλμη ευδαιμονία. Η χώρα ακολούθησε ένα σαθρό μοντέλο ανάπτυξης που στηρίχθηκε κυρίως στην κατανάλωση και τον εξωτερικό δανεισμό. Η χρόνια διαφθορά και η κακοδιαχείριση της ΝΔ την περίοδο 2004 -2009 οδήγησαν τελικά τη χώρα στη χρεοκοπία και στα μνημόνια αλλά και στην αποδιάρθρωση του πολιτικού συστήματος.
Το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία που εναλλάσσονταν στην εξουσία αποδοκιμάστηκαν από τους ψηφοφόρους και φτάσαμε τελικά το 2015 στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Η ιστορική του συμβολή είναι η προστασία του δημοκρατικού συστήματος από τη ναζιστική ακροδεξιά, η επίλυση του μακεδονικού, η προστασία των ασθενέστερων οικονομικά στρωμάτων, η επώδυνη έξοδος από τη επιτήρηση των δανειστών, η μεσοπρόθεσμη τακτοποίηση του εξωτερικού χρέους.
Ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνησε σε συνθήκες ασφυκτικού εξωτερικού ελέγχου και δεν θα μπορούσε να εφαρμόσει ένα στρατηγικό σχέδιο για την συνολική ανασύνταξη της χώρας. Το ιστορικό αυτό καθήκον ανήκε στη διάδοχη κυβέρνηση της ΝΔ, που ψηφίστηκε επειδή υποσχόταν ένα σύγχρονο σύστημα διακυβέρνησης και ανάπτυξης.
Μετά από 3,5 χρόνια, το αποτέλεσμα είναι απογοητευτικό. Οι οικονομικοί δείκτες παραμένουν, σχεδόν σε όλους τους τομείς, χαμηλότεροι από αυτούς πριν τη χρεοκοπία. Οι μισθοί είναι χαμηλότεροι από το 50% του μέσου όρου της ΕΕ. Σύμφωνα με την Eurostat, στα 27 κράτη – μέλη της ΕΕ, η Ελλάδα βρίσκεται στην 5η θέση από το τέλος (ακολουθούν Πολωνία, Ρουμανία, Ουγγαρία και Βουλγαρία). Η ανεργία των νέων χτυπά κόκκινο. Οι μισθοί και οι συντάξεις εξανεμίζονται από την ανεξέλεγκτη ακρίβεια και τα περισσότερα νοικοκυριά δεν βγάζουν το μήνα.
Την ίδια στιγμή επικρατεί στο δημόσιο βίο η αδιαφάνεια και η άρνηση λογοδοσίας με φυσικό επακόλουθο να ευνοείται η διαφθορά και να αποκαλύπτονται καθημερινά σοβαρά οικονομικά σκάνδαλα στελεχών και βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος. Το δημόσιο και κοινοτικό χρήμα μοιράζεται σχεδόν απροκάλυπτα σε ημέτερους. Επιχειρήσεις ενέργειας, επιχειρηματικοί όμιλοι, τράπεζες, ξένα funds, κερδοσκόποι, κλινικάρχες, απομυζούν τον κρατικό προϋπολογισμό. Είναι φανερό ότι το επιτελικό κράτος της κυβέρνησης Μητσοτάκη δεν εργάζεται για την ανασύνταξη της χώρας, αλλά για την λεηλασία του δημόσιου πλούτου.
Τραγική διολίσθηση παρουσιάζει η χώρα μας και στο θέμα της λειτουργίας των δημοκρατικών θεσμών. Μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου των παρακολουθήσεων και της προσπάθειας για συγκάλυψη που ακολούθησε, η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός χρησιμοποίησαν μεθόδους που αποτελούν δημοκρατική εκτροπή και φυσικά δεν ταιριάζουν σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα. Αποκορύφωμα επικίνδυνης συνταγματικής εκτροπής ήταν η πρόσφατη γνωμοδότηση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ντογιάκου που σκοπό είχε να παρεμποδίζει την έρευνα της ΑΔΑΕ η οποία ως Ανεξάρτητη Αρχή, σύμφωνα με το Σύνταγμα, οφείλει να κάνει απερίσπαστη το έργο της. Σύσσωμος ο Νομικός κόσμος αλλά και στελέχη της Ν.Δ. αντέδρασαν. Δεκαέξι καθηγητές Συνταγματικού Δικαίου με κοινή δήλωσή τους στρέφονται κατά του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για τη γνωμοδότησή του. Κανένας δεν βρέθηκε να την δικαιολογήσει, εκτός από την κυβέρνηση, που φοβάται τις αποκαλύψεις όπως ο διάολος το λιβάνι.
Αυτοί που δεν έχουν πολιτικές παρωπίδες αντιλαμβάνονται τη σκληρή αλήθεια, όσες προσπάθειες και αν κάνει η κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός και τα ΜΜΕ να παρουσιάσουν την εικόνα μιας επιτυχημένης Ελλάδας.
Η χώρα μας ακολουθεί μία καταστροφική πορεία που μας απομακρύνει όλο και περισσότερο από την Ευρωπαϊκή πραγματικότητα και μας οδηγεί πίσω στα Βαλκάνια.
Χρειάζεται επειγόντως αλλαγή πορείας. Είναι μονόδρομος η ανάδειξη μιας Προοδευτικής Κυβέρνησης έκτακτης ανάγκης που θα εργαστεί όχι μόνο για να δώσει λύσεις στα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα αλλά και για να βελτιώσει το κύρος και την εικόνα της Ελλάδας.
Αυτή την φορά η ψήφος μας πρέπει να πιάσει τόπο. Το οφείλουμε σε εμάς, στα παιδιά μας, στη χώρα μας.
Χρήστος Σιμορέλης
Πρώην Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Τρικάλων