Site icon TrikalaVoice

Χρήστος Σιμορέλης: “Για μια Κυβέρνηση Ευθύνης”

Συνεχίζουν να βάζουν «φωτιά» σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, οι συνεχιζόμενες ανατιμήσεις σε βασικά είδη διατροφής που τους αφήνει με άδεια πορτοφόλια στη μέση του μήνα την ώρα που οι διεθνείς τιμές της ενέργειας και των πρώτων υλών παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.   

 

Την ίδια ώρα, ακόμα δεν έχουμε δει τις πραγματικές συνέπειες του πολέμου στην οικονομία και στην ενέργεια , ενώ  τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση για την δήθεν αντιμετώπιση του προβλήματος,  δε στοχεύουν στην αιτία της.

Ας μη γελιόμαστε!

Τα πραγματικά αίτια της ακρίβειας είναι η αισχροκέρδεια, τα υπερβολικά κέρδη που συγκεντρώνουν οι μεγάλες εταιρείες και η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση όλο αυτό το διάστημα, η οποία έχει πολύ βαριές συνέπειες στο πορτοφόλι των πολιτών.

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη το γνωρίζει αυτό, γνωρίζει ότι εδώ και αρκετούς μήνες, η κοινωνία βιώνει μια βαθιά κρίση και όμως επιμένει να δρα κατόπιν εορτής και με ολιγωρία.

Ανακοινώνει μέτρα που δεν πρόκειται να αισθανθεί καν ο πολίτης και τη στιγμή που περιμένει να ακούσει ουσιαστικές λύσεις, ο Πρωθυπουργός ανακοινώνει  επιδότηση  στα καύσιμα, που τελικά είναι 12 ευρώ το μήνα! Για την επιδότηση της αισχροκέρδειας αντί για τον έλεγχό της. Και θα περίμεναν και λίγη περισσότερη ειλικρίνεια αντί για χυδαία ψέματα ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα, όταν μία σειρά από χώρες της ΕΕ με τελευταίες την Κύπρο, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία το εφαρμόζουν για όσο διαρκεί η κρίση, μειώνοντας σημαντικά τις τιμές βενζίνης και πετρελαίου.

Για ακόμα μια φορά επιβεβαιώνεται η αντίληψη που έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Κυβέρνηση για την κοινωνία, αφού την αφήνει στο έλεος της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας, όταν μπορεί και θέλει να είναι χρήσιμος σε φοροαπαλλαγές στο μεγάλο πλούτο, σε εκατομμύρια σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, σε δισεκατομμύρια απευθείας αναθέσεις και κλειστούς διαγωνισμούς.

Εκεί, μπορεί και δίνει επιδοτήσεις και χρήματα. Όταν πρόκειται όμως να στηρίξει τον καταναλωτή, τον πολίτη, το νοικοκυριό, τον εργαζόμενο, τον μισθό του εργαζόμενου που παραμένει σταθερός εδώ και χρόνια, τότε δεν ξέρει να είναι αρεστός. Τότε θυμάται τη δημοσιονομική υπευθυνότητα.

Θυμίζουμε, λοιπόν, ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη:

(α) Αύξησε το αφορολόγητο όριο στις γονικές παροχές και δωρεές από τις 150.000 στις 800.000 ευρώ -ανά γονέα και ανά παιδί- για ακίνητα και κινητές αξίες (π.χ. για σπίτια, οικόπεδα, διαμερίσματα, βίλες, χρήματα, ομόλογα, μετοχές, σκάφη αναψυχής, κλπ). Έτσι, για παράδειγμα, περιουσία (ακίνητη ή/και κινητή)1,6 εκατ. ευρώ, στην οποία ο κάθε γονέας κατέχει μερίδιο 50% μεταβιβάζεται στο παιδί, χωρίς να καταβληθεί έστω και 1 ευρώ φόρος!

(β) Μείωσε τον ΕΝΦΙΑ για ακίνητες περιουσίες μεγαλύτερες του 1.000.000 ωφελώντας με 25.000.000 ευρώ περίπου 14.500 φορολογούμενους.

(γ) Έχει εξαγγείλει την κατάργηση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ (που επιβαλλόταν σε περιουσίες άνω των 250.000 ευρώ ανά άτομο) και την ενσωμάτωσή του στον κύριο φόρο για ακίνητα με αξία άνω των 400.000 ευρώ, ευνοώντας σημαντικά τους μεγαλοϊδιοκτήτες ενώ σύμφωνα με την ενημέρωση του οικονομικού επιτελείου μπορούμε να ισχυριστούμε ότι το κόστος αυτής της παρέμβασης αγγίζει τα 350.000.000 ευρώ.

(δ) Καταργεί πλήρως την ειδική εισφορά αλληλεγγύης μόνο για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα. Έτσι, ενώ θα μπορούσε να επιλέξει να ενισχύσει όλους τους μισθωτούς και συνταξιούχους μέχρι 40.000 ευρώ εισόδημα το χρόνο (αφορολόγητο μέχρι 12.000 ετησίως), η κυβέρνηση επιλέγει, αντίθετα, να απαλλάξει από την εισφορά τα μεγαλοστελέχη του ιδιωτικού τομέα. Ως εκ τούτου, νοσηλευτές, γιατροί, καθηγητές, πυροσβέστες, συνταξιούχοι και χιλιάδες ακόμη μισθωτοί του δημοσίου, συνεχίζουν να καταβάλουν την ειδική εισφορά αλληλεγγύης.

(ε) Μείωσε στο μισό τον φόρο στη συγκέντρωση κεφαλαίου, στο μισό τον συντελεστή φορολογίας στα μερίσματα και κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες το φόρο κερδών στις Α.Ε.

Η κρίση που βιώνει αυτή τη στιγμή η κοινωνία, σοβεί εδώ και μήνες και όχι μόνον δεν την προέβλεψε, ως όφειλε.  Αντιθέτως με τις επιλογές του έχει γίνει πολλαπλασιαστής αυτής της κρίσης.

Αντί λοιπόν να μειώσει τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα καύσιμα, που θα έδινε δυνατότητα 25 ευρώ στο γέμισμα του ρεζερβουάρ σε κάθε καταναλωτή, δίνει 0,20 λεπτά στο λίτρο.  Αντί να μειώσει τον ΦΠΑ στα είδη βασικής κατανάλωσης και στα καύσιμα – διότι εδώ έχουμε το εξής παράδοξο φαινόμενο, με την αύξηση των τιμών με τον ΦΠΑ στο 24% το κράτος να έχει περισσότερα έσοδα λεηλατώντας το πορτοφόλι των πολιτών. Αντί λοιπόν να μειώσει τον ΕΦΚ δίνει αντίδωρο 0,2 λεπτά. Αντί να μειώσει το ΦΠΑ, δίνει επιδόματα τα οποία δεν συγκρίνονται καν με αυτά που έδωσε  ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, ακόμα και στην περίοδο των Μνημονίων, όταν ο ίδιος τα χαρακτήριζε ψίχουλα.

Η εκτίναξη των τιμών στην ενέργεια έχει πυροδοτήσει αλυσιδωτές αυξήσεις σε όλα τα είδη βασικής κατανάλωσης. Την ίδια στιγμή, το εισόδημα παραμένει σταθερό και μειούμενο και η κοινωνία βιώνει βαθιά κρίση.

Εμείς, στον ΣΥΡΙΖΑ επιμένουμε και λέμε ότι η αύξηση λοιπόν του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ , η μείωση του ΕΦΚ, η μείωση του ΦΠΑ και το πλαφόν στην ηλεκτροπαραγωγή, στο φυσικό αέριο είναι  μέτρα που μπορούν να δώσουν μια διέξοδο για να αντιμετωπίσουμε την κρίση.

Δυστυχώς, η κυβέρνηση δεν τα υιοθετεί! Εμείς όμως θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε, όχι για να πείσουμε τον Πρωθυπουργό να πράξει το αυτονόητο, να τα υιοθετήσει, αλλά για να τον πείσουμε να προσφύγει στην λαϊκή ετυμηγορία.

Ήρθε η ώρα, η χώρα να έχει Κυβέρνηση ευθύνης που να στηρίζει την κοινωνία και τον λαό. Μια Κυβέρνηση που θα ακούει τις ανάγκες της κοινωνίας και θα δίνει ουσιαστικές λύσεις και δε θα κοροϊδεύει τους πολίτες δια στόματος του Υπουργού Ανάπτυξης, Άδωνη Γεωργιάδη ότι οι  πολίτες δεν μπορούν να ζεσταθούν, δήθεν για «ψυχολογικούς λόγους».

 

Υ.Γ  Κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής ο Ισπανός Πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ καθώς και ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα ήρθαν σε σύγκρουση με τους Ευρωπαίους κερδίζοντας τελικά το καθεστώς εξαίρεσης. Με αποτέλεσμα την άμεση μείωση της τιμής του ρεύματος και των καυσίμων. Δυστυχώς για εμάς, ο Πρωθυπουργός περιορίστηκε για άλλη μια φορά σε ρόλο κομπάρσου.

 

 

Exit mobile version