«Η θέση της γυναίκας στην κοινωνία της επαρχίας» είναι ο τίτλος της συνέντευξης της Χρυσάνθης Γάλλου- Δαλκαφούκη στο aboutwoman.gr .
Η πρώην αντιδήμαρχος μιλάει για όλα. Αναλυτικά:
Ποιος είναι ο ρόλος της γυναίκας στην επαρχία;
Η γυναίκα είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος διότι αγωνίζεται διαρκώς να κατοχυρώσει και να διατηρήσει την θέση που της αξίζει στην τοπική κοινωνία και να πατάξει τις αγκυλωμένες αντιλήψεις που την θέλουν υποδεέστερη από τον άνδρα.
Πόσο έχει αλλάξει η γυναίκα στην επαρχία;
Είναι αξιοζήλευτο αυτό που κατάφεραν οι γυναίκες της επαρχίας. Κράτησαν τον παραδοσιακό οικογενειακό συνδετικό κρίκο αδιαπραγμάτευτο και ταυτόχρονα προσαρμόστηκαν στις ανάγκες της σύγχρονης εποχής και διεκδίκησαν την αναβάθμιση του κοινωνικού τους ρόλου.
Πόσο επηρεάζουν τα αστικά πρότυπα την γυναίκα της επαρχίας;
Τα αστικά πρότυπα εισχωρούν με γοργούς ρυθμούς ακόμη και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές χαμηλής παραγωγικότητας. Η γυναίκα όμως έχει ενεργό ρόλο, πρωτοστατεί στα κοινωνικά δρώμενα κρατώντας την μικρή κοινωνία ζωντανή και ενωμένη. Σε κάθε χωριό και επαρχιακή πόλη υπάρχει σύλλογος γυναικών με πολιτιστική και κοινωνική δράση.
Πιστεύετε ότι η συμμετοχή της γυναίκας στα κοινά είναι αναγκαία στη επαρχία;
Μπορεί η στάση των γυναικών, που αφορά την συμμετοχή στα κοινά να αλλάζει με αργούς ρυθμούς, πρέπει όμως να εντατικοποιηθεί η προσπάθεια διότι οι γυναίκες αποτελούν θεμελιώδη μονάδα της κοινωνικής ζωής και πρέπει να συν διαμορφώνουν ισότιμα θέσεις και πολιτικές για το μέλλον των παιδιών τους.
Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της γυναίκας στην επαρχία που θέλει να ξεφύγει από τα στερεότυπα της μικρής κοινωνίας;
Η γυναίκα που ζει στην επαρχία καλείται να διαχειριστεί τους ρόλους που την θέλουν σύζυγο, μητέρα, νοικοκυρά και εργαζόμενη. Όμως, τολμά να κάνει ένα βήμα παραπάνω Τολμά να εκπληρώσει θαμμένα όνειρά ακόμη και αν χρειαστεί να συγκρουστεί με ότι προσπαθήσει να την αποθαρρύνει. Τολμά να πάρει το βιβλίο στο χέρι και να διεκδικήσει το δικαίωμα στην γνώση και την σπουδή. Είναι αρκετό; Είναι ένα σημαντικό βήμα που το κατοχυρώνει με την αξία της.
Ποιο είναι το σημαντικότερο πρόβλημα για την γυναίκα της επαρχίας;
Η γυναίκα προσπαθεί να νικήσει την εσωστρέφεια και την απομόνωση. Αξιοποιεί τα εργαλεία της μάθησης και της επαγγελματικής κατάρτισης αλλά συναντά προβλήματα ένταξης στην αγορά εργασίας. Αντιμετωπίζει συγκεκαλυμμένη διάκριση, εργασία με ελάχιστη αυτονομία και γίνεται θύμα εκμετάλλευσης στον επαγγελματικό χώρο.
Ποια είναι η θέση της γυναικείας επιχειρηματικότητας στην επαρχία;
Οι γυναίκες ξεπέρασαν τις αντιστάσεις και νοοτροπίες της κοινωνίας που τις ήθελαν μόνο νοικοκυρές και προχώρησαν στη δημιουργία και την επιχειρηματικότητα. Δημιούργησαν Συνεταιριστικούς Συλλόγους Γυναικών και ήταν πρωτοπόρες στην ανάδειξη των παραδοσιακών προϊόντων και την προστιθέμενη αξία της παραδοσιακής ελληνικής διατροφής.
Αυτό συνέβαλε σημαντικά στην ενθάρρυνση και διεύρυνση της γυναικείας επιχειρηματικής προσπάθειας. Έχουμε πολλά παραδείγματα γυναικών που αναλαμβάνουν επιχειρήσεις του κτηνοτροφικού τομέα με στροφή στα βιολογικά προϊόντα ακόμη και με εξαγωγικό χαρακτήρα.
Χρειάζεται όμως περαιτέρω στήριξη από την πολιτεία διότι στις μέρες μας η επαρχία προσφέρεται για την διεύρυνση της επιχειρηματικής δράσης και οι γυναίκες, έχει αποδειχθεί ότι κατέχουν το μέρος των καλών ιδιοτήτων Ηγεσίας.
Θα προτείνατε μια γυναίκα που ζει σε μεγαλούπολη να ζήσει στην επαρχία;
Ανεπιφύλακτα ναι. Ήμουν και εγώ γυναίκα της μεγαλούπολης που επέστρεψα σε μια επαρχιακή πόλη και δεν το μετάνιωσα.
Δεν έχουμε να ζηλέψουμε τίποτα αρκεί να διεκδικούμε αυτό που μας ανήκει.
Άλλωστε η τεχνολογική εξέλιξη και το internet γκρέμισαν τα σύνορα και άνοιξαν διάπλατα την πύλη της επικοινωνίας και εμείς οι γυναίκες της επαρχίας δεν θα το αφήσουμε αναξιοποίητο.
Interview : Γραμματικοπούλου Κωνσταντία
Marketer-Εκπαιδευτικός