Site icon TrikalaVoice

Χρ. Σιμορέλης: “Επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα”

Τοποθέτηση του Βουλευτή Τρικάλων και Προέδρου της Επιτροπής Παρακολούθησης τους Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Χρήστου Σιμορέλη κατά την ενημέρωση της επιτροπής από τον Υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Αναστάσιο Πετρόπουλο.

Ο κ. Σιμορέλης ως Πρόεδρος της Επιτροπής, αφού καλωσόρισε τον προσκεκλημένο Υφυπουργό κ. Πετρόπουλο, επισήμανε ότι από την τελευταία συνεδρίαση της επιτροπής έχουν γίνει σημαντικές θετικές αλλαγές σε ζητήματα που αφορούν την Εργασία και την Ασφάλιση στη χώρα.

«Αρχικά κυρώθηκε ο πρώτος προϋπολογισμός δημοσιονομικής επέκτασης μετά από μια δεκαετία. Ο επιπλέον δημοσιονομικός χώρος που έχει δημιουργηθεί μας επέτρεψε να αποφύγουμε την περικοπή των συντάξεων και να προχωρήσουμε σε μειώσεις φορολογικών βαρών και ασφαλιστικών εισφορών, ελαφρύνοντας έτσι πολλούς συμπολίτες μας που το είχαν ανάγκη.

Επίσης υλοποιήθηκε μια εμβληματική μεταρρύθμιση για τον κόσμο της εργασίας με την αύξηση του κατώτατου μισθού και την κατάργηση του ντροπιαστικού υποτατώτατου μισθού για νέους κάτω των 25 (που είχε θεσπιστεί το 2012). Μια αύξηση που έρχεται για πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια μειώσεων. Πρόκειται για ένα βήμα που θα λειτουργήσει παρακινητικά και θα βελτιώσει τους δείκτες της οικονομίας. Μάλιστα η αύξηση του κατώτατου μισθού έγινε ταυτοχρόνως με την έξοδο στις αγορές με την έκδοση πενταετούς ομολόγου.

Ακόμη, μόλις την περασμένη Δευτέρα, οι διεθνείς επενδυτές έδωσαν ένα ισχυρό μήνυμα εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία με την έκδοση δεκαετούς ομολόγου με απόδοση 3,9%, το χαμηλότερο επιτόκιο από το 2003. Αξίζει να σημειωθεί ότι η απόδοση του δεκαετούς ομόλογου το 2010 επί ΠΑΣΟΚ ήταν 6,3% και το 2014 επί Ν.Δ ήταν 9,15% (άλλες χώρες βγήκαν από τα μνημόνια με απόδοση πενταετούς: 5,5% Ιρλανδία, 4,66% Πορτογαλία, 3,6% Ελλάδα, επταετούς: 3,88% Κύπρος). Η ζήτηση υπερκαλύφθηκε, γεγονός που αποδεικνύει έμπρακτα ότι η χώρα επέστρεψε στην κανονικότητα μετά από εννέα χρόνια αποκλεισμού από τις αγορές. Αυτή η εξέλιξη ήρθε ως αποτέλεσμα της δημοσιονομικής σταθερότητας της χώρας, μετά από εννέα τρίμηνα σταθερής και συνεχούς ανάπτυξης. Πρόκειται για μια μεγάλη επιτυχία ωστόσο δεν πανηγυρίζουμε, καθώς χρειάζεται πολλή προσπάθεια και διαρκής αγώνας για να εξαλειφθούν από την κοινωνία οι πληγές της κρίσης. Για εμάς στην Αριστερά η πρόοδος, μετριέται με όρους κοινωνίας και όχι με όρους δανεισμού και αγορών.

Ένα ακόμη δεδομένο που πρέπει να επισημανθεί είναι η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για την κύρια σύνταξη των ελεύθερων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολούμενων, των αγροτών και των νέων επιστημόνων από 1/1/2019. Παράλληλα για τους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες μηχανικούς, δικηγόρους και γιατρούς, το ασφάλιστρο για επικουρική σύνταξη και εφάπαξ υπολογίζεται, αναδρομικά από την 1/1/2017, στην ελάχιστη βάση υπολογισμού, ανεξαρτήτως ύψους του εισοδήματος.

Επιπλέον ο ΕΦΚΑ επιτυγχάνει για δεύτερη χρονιά πλεονάσματα (777 εκατ. ευρώ το 2017 και 1 δις ευρώ το 2018). Η βιωσιμότητα του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης αποτελεί ένα σημαντικό ανάχωμα στην παράδοση του στα κερδοσκοπικά ιδιωτικά συμφέροντα. Τώρα που η κατάρρευση του ασφαλιστικού απετράπη και έληξε η μνημονιακή επιτροπεία, έχουμε ένα σύστημα πιο σταθερό. Οι πολιτικές προηγούμενων κυβερνήσεων, οι στρεβλώσεις και η κακοδιαχείριση είχαν ως αποτέλεσμα το 2015 να έχουμε 1,18 δισ. ευρώ έλλειμμα, μετά από 12 οριζόντιες περικοπές συντάξεων και απλήρωτες 400.000 συνταξιοδοτικές παροχές.

Επιπρόσθετα ένα ακόμη σημαντικό ζήτημα έρχεται στην Ολομέλεια προς ψήφιση είναι η ρύθμιση των 120 δόσεων για τις οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία. Μια ρύθμιση που θα συμβάλλει, ώστε να βγουν από τα αδιέξοδα, όσοι επωμίστηκαν δυσβάστακτα βάρη τα προηγούμενα χρόνια.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν αλλεπάλληλα ηχηρά ραπίσματα στις αποτυχημένες προβλέψεις του κ. Μητσοτάκη και στην καταστροφολογία της Ν.Δ. Εμείς χτίζουμε βήμα-βήμα την επόμενη μέρα για τη χώρα που είναι διαφορετική και έχει στο επίκεντρό της τον κόσμο της εργασίας, τους νέους και τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία.»

Exit mobile version