Τοπικά

Χρ. Σιμορέλης: Η ΝΔ βάζει βόμβα στα θεμέλια της κοινωνικής ασφάλισης!

Αυτά που συμβαίνουν τις πρώτες ημέρες διακυβέρνησης της ΝΔ μας γυρίζουν χρόνια πίσω, με πιο σημαντικό το ασφαλιστικό. Το 2015 παραλάβαμε ένα ασφαλιστικό σύστημα διαλυμένο. Δημιουργήθηκε ο ΕΦΚΑ, νοικοκυρεύτηκαν τα οικονομικά των ταμείων και σήμερα είναι πλεονασματικός. Η ΝΔ επιθυμεί να τεμαχίσει στα τρία τον ΕΦΚΑ έτσι ώστε να επιστρέψουν τα παλιά προβλήματα και να διαλυθεί η δημόσια ασφάλιση. Παράλληλα ο κ. Κυρανάκης, που πολλές φορές λειτουργεί ως λαγός, περιέγραψε καθαρά την πρόθεση της Ν.Δ. να ιδιωτικοποιήσει τόσο την κύρια όσο και την επικουρική ασφάλιση των νεοεισερχόμενων στην αγορά εργασίας, ενώ το Δημόσιο θα περιοριστεί στην είσπραξη μίας ελάχιστης εισφοράς για μία ελάχιστη εγγυημένη σύνταξη (κάτι σαν επίδομα απορίας!).

Η ΝΔ σε όλη την προεκλογική περίοδο, παρότι της ξέφυγε το ασφαλιστικό Πινοσέτ, απέφυγε συστηματικά να μιλήσει με λεπτομέρειες και στοιχεία για την πρόθεση της να ιδιωτικοποιήσει την κοινωνική ασφάλιση. Η μετατροπή του ασφαλιστικού μας συστήματος από αναδιανεμητικό σε κεφαλαιοποιητικό θα φέρει σημαντική μείωση των συντάξεων. Στο δικό μας σύστημα οι σημερινές εισφορές των ασφαλισμένων πληρώνουν τις σημερινές συντάξεις. Κατά συνέπεια το σχέδιο της κυβέρνησης βάζει βόμβα στα θεμέλια της κοινωνικής ασφάλισης και δημιουργεί “τρύπα” δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία και στον κρατικό προϋπολογισμό, απειλεί με δραστική περικοπή τις καταβαλλόμενες συντάξεις και αφήνει στον αέρα τους σημερινούς ασφαλισμένους, χωρίς να εγγυάται τις εισφορές που έχουν καταβάλει ούτε τις μελλοντικές συντάξεις τους.

Ταυτόχρονα οι νέοι ασφαλισμένοι θα είναι υποχρεωμένοι να ακολουθήσουν τον δρόμο της ιδιωτικής ασφάλισης χωρίς εγγυήσεις για τις μελλοντικές παροχές και συντάξεις τους. Μάλιστα θα υπάρχουν τα ρίσκα των επενδυτικών αποδόσεων και της πορείας των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών. Δεν είναι λίγες οι ασφαλιστικές εταιρίες που έχουν καταρρεύσει διεθνώς αφήνοντας στον αέρα τους ασφαλισμένους τους. Αυτοί που θα κερδίσουν από το σχέδιο της ΝΔ είναι οι συγκεκριμένοι επιχειρηματίες της ιδιωτικής ασφάλισης. Αντιθέτως, οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι θα οδηγηθούν σε ένα καθεστώς ανασφάλειας και θα γίνουν “συμμέτοχοι στα ρίσκα της οικονομίας”. Με βάση τις μέχρι τώρα πληροφορίες θα είναι υποχρεωτική η ένταξη στην ιδιωτική επικουρική ασφάλιση από το 2021, γεγονός που θα αφορά και τους αγρότες καθώς και τους ελεύθερους επαγγελματίες με ασφάλιστρο 7%.

Η Ν.Δ. από την πρώτη μέρα της διακυβέρνησής της, με ασύστολα ψεύδη, επιχειρεί να απαξιώσει το δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα, με προφανή στόχο να παρουσιάσει την ιδιωτικοποίησή του ως σωτηρία. Ο ΣΥΡΙΖΑ τα τέσσερα προηγούμενα χρόνια ανέταξε τη δημόσια κοινωνική ασφάλιση και θα σταθεί αποφασιστικά απέναντι στο σχέδιο της κυβέρνησης για διάλυσή της.

Χρήστος Σιμορέλης

πρώην Βουλευτής Τρικάλων με τον ΣΥΡΙΖΑ

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης