Τοπικά

Χρ. Σιμορέλης: “Μητσοτάκης σημαίνει Ιδιωτική Ασφάλιση”

Στον ιδεολογικό πυρήνα της Αριστεράς η υγεία και η κοινωνική ασφάλιση έχουν κορυφαία θέση ως κοινωνικά αγαθά. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με νόμο από το 2016, διασφάλισε πρόσβαση στην υγεία σε όλους. Ταυτόχρονα επέλεξε να διασώσει το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, το οποίο παρέλαβε με τεράστια ελλείματα, με τη δημιουργία του πλεονασματικού ΕΦΚΑ. Στον αντίποδα βρίσκεται το νεοφιλελεύθερο σχέδιο της αξιωματικής αντιπολίτευσης που προσπαθεί συστηματικά να απαξιώσει και να εκχωρήσει αυτά τα αγαθά στον ιδιωτικό τομέα.

 

  Η παρουσίαση του προγράμματος της ΝΔ για την Υγεία ήταν αποκαλυπτική. Πρόκειται για ένα γενικόλογο σχέδιο εξαγγελιών που αποδεικνύει την τραγική ένδεια επεξεργασμένης υγειονομικής πολιτικής και συνοψίζεται στη φράση του κ. Μητσοτάκη «γιατί πρέπει τα νοσοκομεία να αγοράζουν μαγνητικούς τομογράφους όταν μπορούν να αγοράσουν υπηρεσίες;». Αυτό σημαίνει ότι σε έναν τομέα του οποίου βασικό πρόβλημα υπήρξαν οι υπερτιμολογήσεις και η κερδοσκοπία (σκάνδαλα για την υγεία, αρθροσκοπήσεις, Ερρίκος Ντυνάν κ.α.), ο πυρήνα του σχεδίου της αξιωματικής αντιπολίτευσης συγκροτείται στην αγορά υπηρεσιών από τον κρατικοδίαιτο επιχειρηματικό Ιδιωτικό τομέα.

 

Επιπλέον είναι τουλάχιστον προκλητικό να μιλά ο κ. Μητσοτάκης για «υγεία για όλους» όταν το κόμμα του ήταν αυτό που στα χρόνια της κρίσης άφησε αποκλεισμένους από το σύστημα υγείας 2,5 εκ. ανασφάλιστους συμπολίτες μας. Αυτή την κοινωνική βαρβαρότητα έχει ήδη αντιμετωπίσει η κυβέρνηση παρέχοντας σε όλους τους ανθρώπους που ζουν στη χώρα- ανεξάρτητα από την εργασία, ασφάλιση και εισόδημα- τη δυνατότητα να έχουν δωρεάν, πλήρη και χωρίς προϋποθέσεις πρόσβαση στο ΕΣΥ και στη φαρμακευτική περίθαλψη. Όταν όλοι εμβολιάζονται και έχουν πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας, προστατεύεται η δημόσια υγεία και ο συνολικός πληθυσμός της χώρας.

 

Όλοι γνωρίζουν ότι η ΝΔ και οι θιασώτες του «λιγότερο κράτος» δεν έχουν την αξιοπιστία να λύσουν τα προβλήματα του ΕΣΥ. Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι θέλει να δώσει βάση στην πρόληψη και χαρακτήρισε τις Τοπικές Μονάδες Υγείας που προσφέρουν Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας σαν «μια μεγάλη, βαριά, φαραωνική δομή, η οποία κατά την άποψή μας είναι περιττή». Την ίδια στιγμή η Κυβέρνηση έχει αυξήσει κατά 1δις ευρώ το όριο δαπανών των νοσοκομείων και έχει διασφαλίσει τον ομαλό εφοδιασμό τους σε φάρμακα, υλικά και αντιδραστήρια. Ακόμη έχει προχωρήσει σε 18.000 ολοκληρωμένες προσλήψεις σε όλες τις δομές (ενώ άλλες 5.500 βρίσκονται σε διαδικασία). Παράλληλα το ΕΚΑΒ ενισχύθηκε με 350 νέα ασθενοφόρα, έχουν ιδρυθεί μέχρι στιγμής 115 ΤΟΜΥ και υλοποιείται πρόγραμμα αντικατάστασης εξοπλισμών και επέκτασης κλινικών ύψους 150 εκ. ευρώ.

 

Επιπρόσθετα, μέσα στην ίδια βδομάδα, ο πρόεδρος της ΝΔ μιλώντας στη συνέλευση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών επανέλαβε τη «δέσμευση» του για κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου. Έτσι επιβεβαίωσε ότι παραμένει αμετανόητος υπέρμαχος του ασφαλιστικού Πινοσέτ και περιέγραψε το σχέδιο διάλυσης και ιδιωτικοποίησης του δημόσιου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης. Μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης ξεπέρασε τον εαυτό του καθώς υποσχέθηκε στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες ότι θα τους εκχωρήσει όχι μόνο την επικουρική ασφάλιση αλλά και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ασφαλισμένων. Η πρόταση του κ. Μητσοτάκη για ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης επιβαρύνει με 55 δισ. ευρώ τον κρατικό προϋπολογισμό και απειλεί ευθέως τις εισφορές και τις συντάξεις, τόσο των νυν συνταξιούχων όσο και των σημερινών και των νέων ασφαλισμένων. Όλα αυτά την ώρα που οι πολιτικές τις οποίες εφάρμοσαν οι κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ χρεοκόπησαν το ασφαλιστικό σύστημα παραδίδοντάς το με 1,18 δισ. ευρώ έλλειμμα, μετά από 12 οριζόντιες περικοπές συντάξεων και με απλήρωτες 400.000 συνταξιοδοτικές παροχές.

 

Η κυβέρνηση από την πλευρά της συνεχίζει το έργο της για τη διαρκεί ενδυνάμωση του Δημόσιου Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης. Ο ΕΦΚΑ επιτυγχάνει για δεύτερη χρονιά πλεονάσματα (777 εκατ. ευρώ το 2017 και 1 δις ευρώ το 2018). Η βιωσιμότητα του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης αποτελεί ένα σημαντικό ανάχωμα στην παράδοση του στα κερδοσκοπικά ιδιωτικά συμφέροντα. Τώρα που η κατάρρευση του ασφαλιστικού απετράπη και έληξε η μνημονιακή επιτροπεία, έχουμε ένα σύστημα πιο σταθερό και είναι σημαντική ευκαιρία για την επιτροπή να παίξει ενεργό ρόλο με ουσιαστικές παρατηρήσεις με στόχο τη βελτίωση του συστήματος. Το ασφαλιστικό σύστημα πρέπει να είναι αλληλέγγυο, δημόσιο, καθολικό και αναδιανεμητικό καθώς για εμάς στο επίκεντρο βρίσκεται η κοινωνική πλειοψηφία και όχι οι οικονομικές ελίτ.

Σιμορέλης Χρήστος

Βουλευτής Τρικάλων με το ΣΥ.ΡΙΖ.Α

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης