Από την πρώτη στιγμή διακυβέρνησης του ΣΥ.ΡΙΖ.Α αποτελούσε στόχο και δέσμευση η προστασία της πρώτης κατοικίας. Αυτό έγινε με άμεσα μέτρα που δημιούργησαν ανάχωμα στις εξώσεις και στήριξαν τους πιο αδύναμους αντιμετωπίζοντας την ανθρωπιστική κρίση. Σήμερα, έχοντας βγει από τα Μνημόνια, έχει έρθει η στιγμή να κάνουμε το επόμενο βήμα και να οικοδομήσουμε μια συνολική οριζόντια πολιτική, για να εγκαθιδρύσουμε ένα αποτελεσματικό σύστημα προστασίας της πρώτης κατοικίας. Στη Βουλή έρχονται εμβληματικές νομοθετικές ρυθμίσεις, η προστασία της πρώτης κατοικίας και ξεκινά η πλατφόρμα επιδότησης ενοικίου.
Μετά τη συμφωνία Κυβέρνησης-Τραπεζών, από την 1η Μαρτίου, θα ισχύσει νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας που θα αντικαταστήσει το Νόμο Κατσέλη-Σταθάκη.Τα όρια ένταξης αφορούν ακίνητο αντικειμενικής αξίας έως 250.000, με υπόλοιπο δανείου που δεν ξεπερνά τις 130.000 (ωστόσο από τον υπολογισμό αφαιρούνται τα λεγόμενα “πανωτόκια” λόγω των καθυστερήσεων αποπληρωμής των τελευταίων έξι μηνών). Επίσης μπορεί να γίνει επιμήκυνση αποπληρωμής οφειλής για διάστημα έως και 25 χρόνια. Επιπλέον υπάρχει δυνατότητα μείωσης του επιτοκίου και κουρέματος της οφειλής, το οποίο όμως δεν θα είναι οριζόντιο. Το κούρεμα θα αποφασίζεται εφόσον το υπόλοιπο του δανείου υπερβαίνει το 120% της εμπορικής αξίας του ακινήτου. Έτσι τα κριτήρια διαμορφώνουν ένα πλαίσιο ένταξης, που θα περιλαμβάνει το 90% των κόκκινων δανείων πρώτης κατοικίας.
Είναι ιδιαίτερα σημαντικό, ειδικά για τους μικρομεσαίους επαγγελματίες, ότι στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν και έμποροι που έχουν οφειλή σε τράπεζα και έχουν βάλει ως εγγύηση την πρώτη τους κατοικία. Αυτό σημαίνει πως θα υπάρξει ειδική μέριμνα για όσους έχουν δικαίωμα υπαγωγής στον νόμο και οι έχοντες πτωχευτικό δικαίωμα (έμποροι και επαγγελματίες), για όλα τα δάνεια λιανικής, τα οποία έχουν προσημείωση την πρώτη κατοικία, κάτι το οποίο δεν ίσχυε στο πλαίσιο Κατσέλη – Σταθάκη. Ακόμη οι δανειολήπτες που έχουν αιτηθεί ένταξη στον Νόμο Κατσέλη και εκκρεμεί η εκδίκαση της υπόθεσης (περίπου 155.000 περιπτώσεις) θα έχουν δικαίωμα επιλογής ένταξης ενώ προβλέπονται συστηματικοί έλεγχοι για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές.
Παράλληλα η ρύθμιση για τα δάνεια προβλέπει δυνατότητα επιδότησης της δόσης του δανείου από το κράτος με βάση εισοδηματικά κριτήρια, ενώ οι τράπεζες αναλαμβάνουν με τη σειρά τους να αξιοποιήσουν το σύνολο των εργαλείων που ήδη έχουν στη διάθεσή τους για τη μείωση της δόσης. Το πρόγραμμα αυτό έχει συνολικό ετήσιο προϋπολογισμό 200 εκατομμύρια ευρώ, αφορά περίπου 180.000 νοικοκυριά και 460.000 άτομα. Ταυτόχρονα ανοίγει η πλατφόρμα για το επίδομα ενοικίου, πρόκειται για πρόγραμμα με συνολικό ετήσιο προϋπολογισμό 300 εκατομμύρια ευρώ, το οποίο αφορά συνολικά 260.000 νοικοκυριά και 667.000 ανθρώπους. Η επιδότηση θα κλιμακώνεται ανάλογα με το εισόδημα και ανάλογα με τα μέλη του νοικοκυριού, ξεκινώντας από 70 ευρώ μηνιαίως και φτάνοντας το ποσό των 210 ευρώ μηνιαίως.
Είναι εμφανές ότι τα αποτελέσματα και οι πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης διαψεύδουν συνεχώς τις Κασσάνδρες, αφήνοντας τη Ν.Δ χωρίς αφήγημα. Σχεδιάζουμε πολιτικές που διασφαλίζουν την πρώτη κατοικία και αφορούν άμεσα 1,1 εκατομμύρια πολίτες. Οι δαπάνες από τον κρατικό προϋπολογισμό συνολικά αγγίζουν τα 500 εκατομμύρια ευρώ το 2019 και διαμορφώνουν συνθήκες για στεγαστικό επίδομα σε όλους, ανάλογα με την οικονομική κατάσταση του καθενός. Αυτό σημαίνει ότι θέτουμε τις βάσεις ώστε για πρώτη φορά η χώρα μας να αποκτήσει μια αξιόπιστη και αποτελεσματική στεγαστική πολιτική για τους πολλούς, για την κοινωνική πλειοψηφία.
Σιμορέλης Χρήστος
Βουλευτής Τρικάλων με το ΣΥ.ΡΙΖ.Α