Site icon TrikalaVoice

Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού

Τί είναι & πού οφείλονται;  Oι λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού οφείλονται κυρίως σε διάφορους ιούς, όπως ρινοϊοί, κορονοϊοί, ιοί γρίπης α και β. Μπορούν να προσβάλλουν τη ρινική κοιλότητα, το λάρυγγα, το φάρυγγα, τις αμυγδαλές, τους αεραγωγούς των πνευμόνων.

 

 

Συμπτώματα – Ενδείξεις – Θεραπεία

Οι λοιμώξεις αυτές δίνουν συμπτώματα όπως ρινική συμφόρηση, βήχας, πυρετός, πόνος στο σώμα και τις αρθρώσεις, κόπωση. Η διάρκειά τους είναι συνήθως 3-5 ημέρες με σταδιακή υποχώρησή τους, με την αρχική αντιμετώπιση να περιλαμβάνει αντιπυρετικά, αναλγητικά, αποσυμφορητικά ρινικής κοιλότητας, ξεκούρασης, καλή ενυδάτωση με λήψη υγρών και διατροφή πλούσια σε βιταμίνες. Εάν όμως τα συμπτώματα αυτά επιμείνουν πέραν των ημερών αυτών, είναι σκόπιμο να απευθυνθούμε άμεσα στο γιατρό μας για περαιτέρω εξέταση, διερεύνηση ή και σύσταση εργαστηριακού και απεικονιστικού ελέγχου και επιπλέον οδηγίες αν  χρειαστεί για τη λήψη ειδικών φαρμάκων όπως πχ αντιβιοτικών, αντιικών αποχρεμπτικών, εισπνεόμενων κτλ.

Σε κάθε περίπτωση όμως οι ενδείξεις που πρέπει να μας θορυβήσουν είναι: έντονος πονοκέφαλος με συνυπάρχουσα αυχεναλγία, έντονος βήχας πέραν των 3-4 ημερών με  συνυπάρχουσα δύσπνοια, πόνο στο στήθος ή τα πλευρά, πυρετός παρατεινόμενος που δεν υποχωρεί με τη λήψη αντιπυρετικών, έντονη κόπωση, πόνος στα αυτιά ή στα ιγμόρεια, αιμόπτυση, φλέγματα κιτρινοπράσινα. Επίσης αν μετά από την αρχική υποχώρηση των συμπτωμάτων επανεμφανιστεί πυρετός, δύσπνοια κτλ θα πρέπει άμεσα να ενημερώσουμε τον γιατρό μας.

Σπανιότερα μπορεί να προσβληθεί και το κατώτερο αναπνευστικό σύστημα, προκαλώντας πνευμονία, πλευρίτιδα ή και αναπνευστική ανεπάρκεια. Επίσης μπορούν να υπάρξουν διαταραχές από το καρδιαγγειακό σύστημα όπως μυοκαρδίτιδα, περικαρδίτιδα και θρομβώσεις αγγείων καθώς και προσβολή του κεντρικού νευρικού συστήματος με συμπτώματα μηνιγγίτιδας και εγκεφαλίτιδας.

Πρόληψη

Εάν και γενικά η πρόληψη αυτών των λοιμώξεων δεν είναι εύκολη, καλό θα ήταν να τηρούνται κάποιοι βασικοί κανόνες υγιεινής, όπως να πλένουμε τα χέρια μας με σαπούνι και νερό, η αποφυγή συγχρωτισμού  και η ενίσχυση του ανοσοποιητικού που περιλαμβάνει σωστή και ισορροπημένη διατροφή, χωρίς την παράλειψη γευμάτων, σωματική άσκηση, ξεκούραση, κάλος και ποιοτικός ύπνος. Οι δε νοσούντες κατά τη διάρκεια που εμφανίζουν τα συμπτώματα, προς αποφυγή μετάδοσης της λοίμωξης, να αποφεύγουν τη στενή επαφή με άλλα άτομα και ειδικά χωρίς τη λήψη προφυλάξεων όπως μάσκα, κάλος αερισμός του χώρου, τήρηση αποστάσεων. Επίσης σημαντικό ρόλο παίζει και ο εμβολιασμός μετά από συνεννόηση με τον προσωπικό μας ιατρό, ιδιαιτέρως σε ηλικιωμένους και άτομα υψηλού κινδύνου. Στις ομάδες υψηλού κινδύνου περιλαμβάνονται άτομα με χρόνια νοσήματα, όπως σακχαρώδης διαβήτης, καρδιακή, νεφρική ανεπάρκεια, άτομα με χρόνια αναπνευστικά προβλήματα, ασθενείς με αιματολογικές διαταραχές, νεοπλασίες, αυτοάνοσες παθήσεις, έγκυες, ανοσοκατεσταλμένοι κτλ.

Κλείνοντας, η πρόληψη, η σωστή και έγκαιρη επικοινωνία με το γιατρό μας, καθώς και η κατάλληλη θεραπευτική αγωγή σύμφωνα με την καθοδήγηση του θεράποντος, μπορούν να μας βοηθήσουν να διαφυλάξουμε το πολύτιμο αγαθό της υγείας.

 

Καϊτανίδης Κωνσταντίνος Παθολόγος

Διευθυντής Τμήματος Έκτακτων Περιστατικών, Επιμελητής Α΄ Παθολογικής Κλινικής

Exit mobile version