Site icon TrikalaVoice

“Όχι” από τον ΣΥΡΙΖΑ Τρικάλων σε αιολικά πάρκα στα ορεινά Καλαμπάκας και Πύλης

Η  3 Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα Άγριας Ζωής ήταν αφιερωμένη στα Δάση και αναδεικνύει το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν τα δάση και τα δασικά οικοσυστήματα στην εξασφάλιση των μέσων διαβίωσης για τη διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής παγκοσμίως.
Το μοντέλο ανάπτυξης της κυβέρνησης Μητσοτάκη βέβαια, αποδεικνύει ότι το περιβάλλον αποτελεί ξεκάθαρα εμπόδιο στο «ανισόρροπο» μοντέλο ανάπτυξης που έχει ταχθεί να υπηρετήσει.
Το πιο ηχηρό παράδειγμα, όμως, είναι το απαράδεκτο άρθρο 219 του νομοσχεδίου για τις δημόσιες συμβάσεις, που κονιορτοποιεί τις περιοχές Προστασίας της Φύσης, καταστρατηγεί το πλαίσιο προστασίας τους και επιβάλλει την υπεροχή της “ανάπτυξης” έναντι των απαιτήσεων προστασίας, ακυρώνοντας τον όρο “προστατευόμενη περιοχή”.
Κατά συνέπεια με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης της Ν.Δ και του συντοπίτη υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) κ. Κ. Σκρέκα,  αδειοδοτήθηκαν ακόμα 6 αιολικοί σταθμοί παραγωγής αιολικής ενέργειας(ΑΣΠΗΕ) στα βουνά των Δήμων Μετεώρων και Πύλης.
Παρά τα ομόφωνα ψηφίσματα της αντίθεσης των Δημοτικών συμβουλίων των δύο Δήμων, των θεσμικών φορέων, των συλλογικοτήτων, των κινηματικών δράσεων και σύσσωμων των τοπικών κοινωνιών, η κυβέρνηση της Ν.Δ  άνοιξε τον δρόμο για την άναρχη εγκατάσταση των βιομηχανικών ΑΣΠΗΕ  σε δασώδεις και αλπικές ορεινές περιοχές υψηλού φυσικού κάλλους και βιώσιμης εναλλακτικής ανάπτυξης στο Νομό μας.
Η κυβέρνηση της Ν.Δ, ο τέως υπουργός (ΥΠΕΝ), κ. Χατζηδάκης και τώρα ο κ. Σκρέκας, με επίφαση την «απλοποίηση» της αδειοδοτικής διαδικασίας των ΑΠΕ, με ρύθμιση του 4685/2020 για τις ΑΠΕ, έχουν οδηγήσει σε «υπερθέρμανση» της αγοράς και σε επενδυτές που «είδαν φως και μπήκαν». Βάσει στοιχείων της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), στις 15.02.2021, βρίσκονται πλέον υπό αξιολόγηση, μετά την ολοκλήρωση των δύο κύκλων ηλεκτρονικής υποβολής νέων αιτήσεων Δεκεμβρίου 2020 και Φεβρουαρίου 2021, από τη ΡΑΕ, 2.341 αιτήσεις για έργα συνολικής ισχύος 54,36 GW, όταν για να επιτευχθεί ο στόχος που προβλέπει το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) χρειαζόμαστε μόνο 9 GW! Αυτές οι αιτήσεις γίνονται από ενδιαφερόμενους που δεν  έχουν καν κατοχυρώσει την ιδιοκτησία στην οποία έχουν αιτηθεί να εγκαταστήσουν μονάδες ΑΣΠΗΕ.
Με πρόσχημα την επιπλέον απλοποίηση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, η Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ Β 3291/06.08.2020) που ενέταξε στην «ελαφρότερη» κατηγορία περιβαλλοντικής αδειοδότησης έργα ΑΣΠΗΕ με εγκατεστημένη ισχύ από 1 MW έως 10 MW (αντί του προηγούμενου ορίου 2 MW) έχει δημιουργήσει συνθήκες για κατάτμηση των έργων σε μικρότερα(1-2 ανεμογεννήτριες ανά έργο) ώστε να μην υπόκεινται σε διαδικασία ενστάσεων και έτσι να περιορίζεται το δικαίωμα των τοπικών κοινωνιών να τα εμποδίζουν.
Επιπρόσθετα η κυβέρνηση δεν ολοκληρώνει τις Ειδικές Περιβαλλοντολογικές Μελέτες, απαραίτητες για την έκδοση των Προεδρικών Διαταγμάτων που θα καθορίζουν τις επιτρεπόμενες χρήσεις στις περιοχές Natura 2000 και έτσι σε συνδυασμό με την μη ύπαρξη Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις ΑΠΕ, το πεδίο είναι ελεύθερο για τις πάσης φύσεως αυθαιρεσίες από πλευράς των εργολάβων.
Καλούμε  τους πολίτες του Ν. Τρικάλων να είναι σε εγρήγορση και να στηρίξουν με κάθε τρόπο τα Δημοτικά Συμβούλια των Δήμων Μετεώρων και Πύλης, καθώς και το ΄΄Δίκτυο Φορέων-Πολιτών για την προστασία του Ασπροποτάμου΄΄.
Κοινός μας στόχος, η δημιουργία ενός αρραγούς μετώπου ολόκληρης της κοινωνίας, ανεξάρτητα από πολιτικές απόψεις, ώστε να νικήσουμε στον πόλεμο που ξεκινά, για τη σωτηρία του τόπου μας.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ν.Ε  ΣΥΡΙΖΑ –ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

ΤΡΙΚΑΛΩΝ

Exit mobile version