Site icon TrikalaVoice

“Όχι” Καμμένου σε μετονομασία του στρατοπέδου Καβράκου

Αρνητική ήταν η απάντηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας  Πάνου Καμμένου σε ερώτηση του βουλευτή Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ Σάκη Παπαδόπουλου και συναδέλφων του για μετονομασία του στρατοπέδου Καβράκου. Αναλυτικά:

Σε απάντηση της σχετικής Ερώτησης που κατέθεσαν οι κυρίες και κύριοι βουλευτές της κοινοποίησης με θέμα «Μετονομασία του στρατοπέδου Καβράκου σε Στρατόπεδο Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών» σας γνωρίζω, σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία τέθηκαν υπόψη μου, τα ακόλουθα:
Ο Αντιστράτηγος Χρήστος Καβράκος γεννήθηκε στα Τρίκαλα το έτος 1882 και απεβίωσε, εκτελεσθείς, την 8η Δεκεμβρίου 1944.
Προέρχεται από την Στρατιωτική Σχολή Υπαξιωματικών. Την 21η Μαΐου 1913 ονομάστηκε Ανθυπολοχαγός και τέθηκε σε αυτεπάγγελτη αποστρατεία λόγω ορίου ηλικίας, προαγόμενος στο βαθμό του Αντιστράτηγου.
Είχε πολεμική δράση στον Α΄ Βαλκανικό Πόλεμο, στον Β΄ Βαλκανικό Πόλεμο, στο Μακεδονικό Μέτωπο κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου και ιδιαιτέρως στη Μικρασιατική Εκστρατεία. Συνολικά οι μάχες στις οποίες συμμετείχε, υπολογίζονται σε περισσότερες από είκοσι.
Για τη συμμετοχή του στις πολεμικές επιχειρήσεις του Ελληνικού Στρατού τιμήθηκε με αρκετά μετάλλια και διαμνημονεύσεις, ανάμεσα στις οποίες με το Αριστείο Ανδρείας και το Διασυμμαχικό Μετάλλιο Νίκης.
Τον Οκτώβριο του 1940, πριν την ιταλική εισβολή στην Ελλάδα, έλαβε μακρά αναρρωτική άδεια λόγω σοβαρού προβλήματος υγείας. Μετά τη λήξη της, τοποθετήθηκε ως Διοικητής της ΧΙΙ Μεραρχίας επί του ελληνοϊταλικού μετώπου. Η παραμονή του διήρκησε 10 ημέρες και στη συνέχεια μετατέθηκε σε υπηρεσία στο εσωτερικό της Ελλάδας, διότι λόγω του προβλήματος της υγείας του δεν ήταν σε θέση «να πεζοπορεύει και να ιππεύει και συνεχώς να επιβλέπει» τα τμήματα της Μεραρχίας του.
Την 27η Απριλίου 1941, έπειτα από την κατάρρευση του μετώπου και την συνθηκολόγηση του Ελληνικού Στρατού, ο Αντιστράτηγος Χρήστος Καβράκος ως Ανώτερος Στρατιωτικός Διοικητής Αττικής – Βοιωτίας, μαζί με τις τοπικές – πολιτικές Αρχές, συμμετείχε ως εκ της θέσης του στην επιτροπή παράδοσης της πόλης των Αθηνών στους Γερμανούς και θεωρείται ότι ενεργούσε στο πλαίσιο των καθηκόντων του.
Σχετικά με τα αναφερόμενα στα απομνημονεύματα του Τσολάκογλου διαφαίνεται ότι σε πολλούς ανώτατους Αξιωματικούς, όλων των Κλάδων, ανατέθηκαν καθήκοντα σε υψηλόβαθμες κρατικές θέσεις στην πρώτη κατοχική κυβέρνηση της Ελλάδας. Ο Αντιστράτηγος Χρήστος Καβράκος είχε τοποθετηθεί στην Υπηρεσία Επισιτισμού.
Σχεδόν σε όλες τις διαδοχικές σημειώσεις του ατομικού φακέλου του (περίοδος 1914 έως 1940), οι προϊστάμενοί του αναφέρονται με θετικό τρόπο για τον χαρακτήρα, τη μόρφωση, τη συμπεριφορά και την εργατικότητά του, ενώ οι ποινές που του επιβλήθηκαν καθ΄ όλη τη διάρκεια της στρατιωτικής του σταδιοδρομίας ήταν ελάχιστες.
Πάντως, απαιτείται πλήρης μελέτη του συνόλου του ατομικού φακέλου του Αντιστράτηγου Χρήστου Καβράκου προκειμένου να αποφευχθεί εσφαλμένη αντίληψη για την προσωπικότητά του και το έργο του και ίσως όχι μόνο αναφορά σε μεμονωμένα περιστατικά.
Σε κάθε όμως περίπτωση σας παρακαλώ να μας γνωστοποιήσετε τα έγγραφα στοιχεία τα οποία έχετε υπ’ όψη σας για τον Αντιστράτηγο Χρήστο Καβράκο, προκειμένου να τεθούν υπ’ όψη μας.
Τέλος η συγκεκριμένη ονομασία στο Στρατόπεδο της ΣΜΥ υφίσταται ήδη από το έτος 1975 ενώ για ενδεχόμενη μετονομασία του, η οποία δύναται να διερευνηθεί, θα πρέπει να υπάρξει σχετική εισήγηση του ΓΕΣ όπως προβλέπεται από τα ισχύοντα θεσμικά κείμενα και εν προκειμένω στην από 29 Σεπτεμβρίου 2015, εν ισχύ, Διαταγή του ΓΕΣ υπό στοιχεία Φ.911.24/3/332196/Σ.8703.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ

Exit mobile version