Site icon TrikalaVoice

Ν. Καρδούλας: Μεταναστευτικό και Προσφυγικό με αριθμούς

Το πρόβλημα της μετανάστευσης απασχολεί την Ελλάδα από τη δεκαετία του 1990, όταν εισέρρευσαν στην Ελλάδα περίπου ένα εκατομμύριο μετανάστες από την Αλβανία και από γειτονικές βαλκανικές χώρες και χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Η μετανάστευση συνεχίζεται μέχρι και σήμερα με ανθρώπους που καταφθάνουν στην Ελλάδα από το Πακιστάν, το Αφγανιστάν, τη Συρία και από πολλές άλλες ασιατικές και αφρικανικές χώρες, με σκοπό να μεταβούν στην Κεντρική Ευρώπη, χρησιμοποιώντας την Ελλάδα ως πύλη εισόδου. Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, σήμερα διαμένουν στην Ελλάδα 537.892 νόμιμοι μετανάστες.

 

Ορόσημο όμως στην κρίση του μεταναστευτικού στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ελλάδα ήταν το 2015 και σύμφωνα με τον ΟΗΕ ο πόλεμος στη Συρία και οι γεωπολιτικές εξελίξεις στις γύρω περιοχές αποτέλεσαν και αποτελούν τη χειρότερη προσφυγική κρίση μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

 

Σύμφωνα με στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ:

 

 

Η αντιμετώπιση της κρίσης του μεταναστευτικού είναι μία μεταβλητή κατάσταση που επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, μεταξύ των οποίων οι διαφορετικές κουλτούρες, οι διαφορετικές ιδεολογικές καταβολές και οι διαφορετικές αντιλήψεις όλων αυτών των ανθρώπων. Σήμερα, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, 270 εκατομμύρια περίπου άνθρωποι ζουν σε άλλη χώρα από αυτή που γεννήθηκαν και αποτελούν το 3,5% του παγκόσμιου πληθυσμού.

 

Με το νέο νόμο του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου με τίτλο «Βελτίωση της μεταναστευτικής νομοθεσίας, τροποποίηση διατάξεων των νόμων 4636/2019, 4375/2016, 4251/2014 και άλλες διατάξεις», που ψηφίσθηκε στις 8 Μαΐου 2020, μπαίνουν κανόνες και τάξη, γίνεται ξεκάθαρο ότι η Ελλάδα δεν επιθυμεί τις μεταναστευτικές ροές, δεν επιθυμεί να είναι δίοδος διακινητών και δεν είναι ξέφραγο αμπέλι.

 

Οι βασικοί στόχοι του νέου νόμου είναι η ουσιαστική μείωση των μεταναστευτικών ροών και ο περιορισμός των συνεπειών της κρίσης στις τοπικές κοινωνίες.

 

Η Ελλάδα κάνει με αυτό το νόμο ένα αποφασιστικό βήμα προς την επίλυση χρόνιων προβλημάτων στην διαχείριση του μεταναστευτικού προβλήματος, την προστασία των τοπικών κοινωνιών και την υπεράσπιση της εθνικής μας κυριαρχίας και οι 10 βασικοί άξονές του είναι:

 

 

Με το νέο μεταναστευτικό νόμο δίνεται η δυνατότητα δημιουργίας ειδικού τμήματος επιστροφών, όπου επιτρέπεται να κρατούνται αυτοί οι οποίοι είναι προς επιστροφή, αν υπάρχει κίνδυνος φυγής τους, ώστε να επιτυγχάνονται οι απελάσεις όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας.

 

Τα μηνύματα από την εφαρμογή του νέου νόμου είναι μέχρι σήμερα αισιόδοξα, αφού ήδη έχουν πραγματοποιηθεί:

 

 

Το μοναδικό πρόβλημα που ανακύπτει μέχρι τώρα από την εφαρμογή του νέου νόμου, είναι ότι δεν έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα οι αλλαγές στο ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου. Οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη νέα Ευρωπαϊκή Πολιτική Μετανάστευσης και Ασύλου θα συζητηθούν στις αρχές Ιουνίου. Οι προτάσεις περιλαμβάνουν ένα πολύ πιο αυστηρό πλαίσιο, σύμφωνα με το οποίο όσοι δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας θα επιστρέφουν στις χώρες προέλευσης, με την παροχή από την πλευρά της ΕΕ εξωτερικής βοήθειας και εμπορικών και πολιτικών σχέσεων με τις χώρες αυτές, διότι οι επιστροφές κατευθείαν στις χώρες προέλευσης έχουν πάρα πολλά εμπόδια.

 

Συμπεραίνοντας, η πολιτική μου εκτίμηση είναι ότι αν δοθεί λύση και στο πρόβλημα των απελάσεων όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας, διάφορα κόμματα που κινούνται στα άκρα ή στο περιθώριο, τα οποία είχαν σαν καλύτερο χορηγό μέχρι τώρα το μεταναστευτικό – προσφυγικό, δεν θα έχουν λόγο ύπαρξης.

 

ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΔΟΥΛΑΣ

Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός Ε.Μ.Π.

MSc _UK – Συνταγματάρχης ε.α.

Αναπληρωτής Γραμματέας Οργανωτικού ΝΔ Θεσσαλίας

 

 

 

 

Exit mobile version