Στα θετικά πεπραγμένα του Δήμου Τρικκαίων σε επίπεδο «ευφυών» («έξυπνων») πόλεων αναφέρθηκε ως παράδειγμα ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, για να εξειδικεύσει την ανάγκη αλλαγών στις πόλεις, προκειμένου αυτές να γίνουν βιώσιμες μέσω της ψηφιοποίησης.
Μιλώντας στο συνέδριο «GREEN DEAL GREECE 2021, η δεκαετία μιας Πράσινης Επανάστασης» ο Υπουργός τόνισε ότι, αφ’ ενός το κράτος αλλάζει στον ψηφιακό τομέα, αφ’ ετέρου ότι ο ρόλος κάθε πόλης είναι να γίνει «έξυπνη».
Και διευκρίνισε ότι το μεν κράτος «αλλάζει τις συντεταγμένες του», οι δε πόλεις γίνονται «έξυπνες», «με μια σειρά από τεχνολογίες, λύσεις: από την έξυπνη στάθμευση μέχρι έναν ευρύτερα έξυπνο τρόπο που ο δήμος θα αλληλεπιδρά με τον πολίτη, μέχρι του πώς θα υπάρχει μια σύγκλιση ανάμεσα σε αυτό που λέμε “πράσινο” και σε αυτό που λέμε ψηφιακό, να αλλάξει η εμπειρία του πολίτη και της επιχείρησης στην αλληλεπίδραση με έναν Δήμο, μια πόλη».
Στο συνέδριο που διοργάνωσε το ΤΕΕ και οι ιστότοποι economix.gr και euractiv.gr, στο ΚΠΙΣΝ την Τρίτη 29 Ιουνίου 2021, ο Δήμαρχος Τρικκαίων και πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου συμμετείχε στη θεματική ενότητα «Πράσινα κτήρια και Αστικές Αναπλάσεις». Σε αυτή την ενότητα τοποθετήθηκαν, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκος Ταγαράς, ο Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, Ευθύμιος Μπακογιάννης, ο Ανδρέας Ανδριόπουλος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Dimand, ο Φώτης Γιόφτσιος Διευθύνων Σύμβουλος και Αντιπρόεδρος του ΔΣ της Ten Brinke Hellas, ο Δημήτρης Ζωντανός Chief Planning, Design & Construction Officer, Hellinikon Project.-LAMDA DEVELOPMENT, και ο Κωνσταντίνος Καρατσώλης, Δικηγόρος.
Ο κ. Παπαστεργίου τόνισε ότι «οι επόμενες επαναστάσεις πρέπει να είναι “πράσινες”. Ήρθε η ώρα να κάνουμε τη μεγαλύτερή μας επανάσταση και είναι πολύ σημαντικό ότι έχουμε στα χέρια μας εργαλεία και χρηματοδοτικές ευκαιρίες όπως το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», το Ταμείο Ανάκαμψης και τη Νέα Προγραμματική Περίοδο. Τώρα όμως είναι και η μεγάλη μας ευκαιρία να αλλάξουμε νοοτροπία».
Ο Δήμαρχος Τρικκαίων αναφέρθηκε
– στην ανάγκη των Δήμων να έχουν το απαραίτητο τεχνικό προσωπικό για να υλοποιηθούν οι αναγκαίες αλλαγές
– στη θέσπιση κριτηρίων από τους Δήμους για «καθαρή» ενέργεια στους διαγωνισμούς που αφορούν σε σχεδιασμό νέων σχολείων, νηπιαγωγείων και άλλων δημόσιων κτηρίων ως προς το ενεργειακό τους αποτύπωμα, που θα πρέπει να είναι ουδέτερο ή και παθητικό.
– στην αναθεώρηση του επίκεντρου των αναπλάσεων, που θα πρέπει να είναι ο άνθρωπος και το ποδήλατο
– στη συνετή οικολογική πολιτική με δημιουργία, για παράδειγμα, λεκανών απορροής που θα αξιοποιούν τα βρόχινα νερά για άρδευση αλλά και για ενέργεια, καθώς και σε αντλιοταμιευτήρες
– στη λογική χρήση της ηλεκτροκίνησης στις πόλεις, με παράλληλες ενέργειες για την τόνωση της χρήσης ποδηλάτου και διευκόλυνση των πεζών
– στη φροντίδα και αξιοποίηση που θα πρέπει να τυγχάνουν τα ποτάμια που διαρρέουν πόλεις.