Την αναγκαιότητα για ίδρυση ενός ακόμη παραρτήματος για τμήμα των τρικαλινών Ρομά, σχεδιάζει ο Δήμος Τρικκαίων. Πρόκειται για παράρτημα που θα αφορά στους περίπου 600 κατοίκους των οικισμών Πύργου και Ρογγίων, που θα χωροθετηθεί στον Πύργο. Θα λειτουργεί δε, στο πρότυπο και με «οδηγό» το παράρτημα του Κηπακίου, από πόρους του ΠΕΠ Θεσσαλίας (Θεματικός Στόχος 9).
Ο Δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου, σε επικοινωνία με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό για το συγκεκριμένο έργο, τονίζει σε επιστολή του, την «ενίσχυση του πλέγματος των κοινωνικών δομών που από κοινού έχουμε σχεδιάσει και χρηματοδοτήσει από τους πόρους του ΠΕΠ».
Ο κ. Παπαστεργίου τεκμηριώνει επίσης την πρότασή για το παράρτημα, με βάση την επικαιροποιημένη Περιφερειακή Στρατηγική για την Ένταξη των Ρομά στη Θεσσαλία (2015), και το Τοπικό Σχέδιο Δράσης για την Κοινωνική Ένταξη τον Ρομά στο Δήμο Τρικκαίων . Αμφότερα θέτουν ως προτεραιότητα την ίδρυση Κέντρων Στήριξης των Ρομά, που θα ενισχύσουν τις πολύ-επίπεδες δράσεις κοινωνικής ενσωμάτωσης (2018).
Ακόμη, ο Δήμαρχος Τρικκαίων αναφέρεται σε ειδικότερα ζητήματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει το παράρτημα, όπως:
Αυξημένες ανάγκες σε θέματα εκπαίδευσης : αναζήτηση παιδιών κι εγγραφή σε σχολικές μονάδες, συστηματικός έλεγχος της παρακολούθησης φοίτησης των παιδιών, καθώς τα συγκεκριμένα είναι προαπαιτούμενα για τη χορήγηση επιδομάτων.
Αυξημένες ανάγκες σε ζητήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, λόγω των συνθηκών διαβίωσης της συγκεκριμένης πληθυσμιακής ομάδας.
Αυξημένες ανάγκες πάνω σε θέματα επαγγελματικού προσανατολισμού, ενδυνάμωσης των σχέσεων με την τοπική κοινωνία προκειμένου για την κοινωνική ένταξη κι ενσωμάτωση των Ρομά.
Διαδικασίες χορήγησης επιδομάτων (ΚΕΑ, γέννησης, αναπηρίας, κ.α.)
Στην επιστολή, γίνεται λόγος για τη θετική εμπειρία και τα εξαιρετικά αποτελέσματα από τη λειτουργία του παραρτήματος στο Κηπάκι, που αποτελεί μετεξέλιξη των δομών Ιατροκοινωνικό Κέντρο (2005 – 2010) και Κέντρο Στήριξης Ρομά και Ευπαθών Ομάδων «Ταξιδευτές» (2013 – 2017).
Μάλιστα μόνο τα τελευταία 4 χρόνια (2017 – 2021) το παράρτημα στο Κηπάκι έχει διεκπεραιώσει περισσότερες από 10.500 υποθέσεις-ενέργειες, αναδεικνύοντας τη σημασία και τη χρηστικότητα της δομής. Το παράρτημα αυτό στελεχώνεται, από κοινωνικό επιστήμονα, ψυχολόγο, παιδαγωγό, νοσηλεύτρια και πολιτισμικό διαμεσολαβητή, μέλος της κοινότητας.