Η τρίτη κατά σειρά ημερίδα διαβούλευοσης για τις δράσεις ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, της έρευνας και της καινοτομίας του προγράμματος «Θεσσαλία 2021 – 2027″ πραγματοποιήθηκε σήμερα στα Τρίκαλα, με τη συμμετοχή θεσμικών φορέων και εκπροσώπων της επιχειρηματικότητας της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων.
Η ημερίδα κινήθηκε στους άξονες του Πολιτισμού, του Τουρισμού και του Αγροδιατροφικού Συμπλέγματος.
Ανοίγοντας τις εργασίες της ημερίδας η χωρική αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων Χρύσα Ντιντή τόνισε το σημαντικό ρόλο της επιχειρηματικότητας στο σχέδιο ανάπτυξης της περιοχής, επισημαίνοντας ωστόσο ότι όλα τα προγράμματα επιχειρηματικότητας εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την πορεία ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας μετά τις καταστροφικές πλημμύρες του περασμένου Σεπτεμβρίου, αφού μεγάλο μέρος των υποδομών της περιφέρειας είναι κατεστραμμένο.
Χαιρετισμό απηύθυναν επίσης ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Δ. Τσέτσιλας καθώς και ο Δήμαρχος Τρικκαίων Ν. Σακκάς, οι οποίοι αναφέρθηκαν στη σπουδαιότητα της αξιοποίησης όλων των εργαλείων και των ευκαιριών για την ανάπτυξη της Θεσσαλίας, ιδιαίτερα μετά τις καταστροφικές πλημμύρες.
Στη διάρκεια της ημερίδας έγινε ανασκόπηση της πορείας της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου στον τομέα της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας από τον κ. Γ. Τόλια, ενώ στη συνέχεια παρουσιάστηκαν τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία και οι κατευθύνσεις του προγράμματος για τη νέα προγραμματική περίοδο. Οι συνολικές δημόσιες επενδύσεις ανέρχονται σε 553 εκατομμύρια, τα οποία εντάσσονται σε δύο βασικά εργαλεία χρηματοδότησης, το ΕΤΠΑ και το ΕΚΤ+ όπως ανέφερε η αναπληρώτρια επικεφαλής της Διαχειριστικής Αρχής του ΠΕΠ Θεσσαλίας Π. Γραββάνη η οποία ανέπτυξε επίσης τον τρόπο κατανομής των πόρων του προγράμματος, ανά στόχο πολιτικής. Η κ. Γραββάνη τόνισε ότι οι προσκλήσεις για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας θα βγουν τον Μάιο και η συνολική δημόσια δαπάνη φτάνει τα 70 εκατ. ευρώ.
Ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομίας Δ. Λεωνίδας αναφέρθηκε στα βήματα της διαβούλευσης που ακολουθούν για την κατάρτιση του προγράμματος, τονίζοντας ότι η συμμετοχή των επιχειρήσεων και των θεσμικών φορέων είναι κομβική στο πεδίο της κατάθεσης προτάσεων στο πλαίσιο της έξυπνης εξειδίκευσης, ώστε η στόχευση του προγράμματος να ακολουθήσει το προφίλ των επιχειρήσεων της Θεσσαλίας.
Η ημερίδα συνεχίστηκε δύο άξονες, τον Τουρισμό – Πολιτισμό και το αγροδιατροφικό σύμπλεγμα, στις κατάμεστες αίθουσες του Μύλου Ματσόπουλου, όπου κατατέθηκαν οι προτάσεις των επιχειρήσεων για την κατάρτιση του προγράμματος, ενώ ο κύκλος θα ολοκληρωθεί την Μ. Τρίτη στο κέντρο καινοτομίας Joist της Λάρισας.
Η προεγγραφή είναι υποχρεωτική για όλους τους συμμετέχοντες και γίνεται αποκλειστικά online ΕΔΩ.